valasz.hu/vilag/bemutatjuk-orban-nemet-biralojat-aki-a-kereszteny-fundamentalizmustol-ovna-europat-127835

http://valasz.hu/vilag/bemutatjuk-orban-nemet-biralojat-aki-a-kereszteny-fundamentalizmustol-ovna-europat-127835

Német szaktekintély: „Merkel bele fog bukni a migránsválságba”

/ 2015.09.23., szerda 11:00 /
Német szaktekintély: „Merkel bele fog bukni a migránsválságba”

Angela Merkel politikai karrierjének végét hozhatja a migrációs válság elhibázott kezelése, véli Erich Weede, a bonni egyetem professzor emeritusa. A Danube Institute által rendezett nemzetközi vitaesten felszólaló német szociológus-politikai szakértő szerint rengeteg problémát okozhat hosszú távon a korlátokat nélkülöző bevándorlás, amit a német jóléti rendszer képtelen lesz finanszírozni. A Mont Pelerin és a Hayek Társaság alapító tagja, 11 könyv szerzője a tegnapi budapesti kerekasztal-beszélgetés után nyilatkozott a Válasz.hu-nak.

A német közvélemény egyre erőteljesebben bírálja Angela Merkel bevándorlási politikáját. A köztudottan baloldali kötődésű hetilap, a Die Zeit múlt heti számának címoldalán „Vajon tudja-e, mit csinál?” kérdést szegezi a kancellárnak. Mit gondol Németország álláspontjáról?

Merkel meggondolatlan lépésével közel egymillió embert engedett be Európába, és ez még csak a kezdet, az elhamarkodott döntés hatásaként további láncreakció várható. Az az ember érzése, hogy kormányunk nem gondolkodik, csak cselekszik egy rosszul értelmezett emberiesség nevében, mely nem méri föl a várható következményeket. Ennek a meglehetősen hosszan elhúzódó folyamatnak az lehet a hatása, hogy destabilizálódik a társadalmunk, Németország kevésbé elismert ország lehet; a problémákat el lehetett volna kerülni egy kicsivel mérsékeltebb nagylelkűséggel a migránsokkal szemben. Kormányunk azt a téves illúziót táplálja, hogy a migráció inkább lehetőség, mint probléma. Érvelésük középpontjában Európa súlyos demográfiai válságának lehetséges megoldását állítják, noha ez tévhit.

A német munkaerőpiac felvevőképességét cáfolja, vagy a most érkező közel-keleti menekültek integrálhatóságát kérdőjelezi meg?

Egyfelől ott vannak a szociológiai tények, a bevándorlók kevésbé tanultak, szegényebbek, szakképzetlenek, kétszer olyan gyakori köztük a munkanélküli. Minél szegényebb országból érkeznek, annál kisebb eséllyel találnak munkát. Tehát az eredeti érveléssel szemben nagy részük nem új munkaerőként, hanem a német szociális rendszerre nehezedő teherként jelenik meg a társadalomban. Neves német közgazdászok kalkulációja szerint egy bevándorló 79 ezer euróba kerül az államnak élete során. Ez olyan tetemes összeg, amely szűkíti az ország gazdasági szabadságát. Másfelől ott van a jogrend kérdése, mely kétségtelenül Németország nagy vívmánya. A tömeges migrációval veszélybe kerülhet a jól működő jogrendünk. A törvény ereje akkor érvényesíthető, ha a közösség tradíciójához illeszkedik. Nézzük meg Svájc, Németország adófegyelmét Görögországéval szemben.

Ezek szerint a kulturális okokban látja a mostani tömeges migráció fő problémáját?

A gazdasági megfontolások mellett, igen, ez a lényeges különbség. Ha megnézzük, az Európán belüli migráció nem okozott komolyabb problémákat Németországnak. Az albán menekültek vagy a kelet-európai, akár Magyarországról érkező gazdasági bevándorlók minden nehézség nélkül beilleszkednek a német társadalomba. Ez Ázsia országaira is igaz, az onnan érkezők is nagyobb eséllyel tudnak integrálódni, jómagam annak idején támogattam a vietnami, kínai bevándorlók befogadását. De a latin-amerikai vagy az orosz civilizáció is közelebb áll az európaihoz. A muszlim világra ez nem igaz. A felvilágosodás értékei hozzám személyesen közelebb állnak, mint a kereszténységé, mégis azt mondom, hogy a szíriai keresztények a muszlimokkal ellentétben képesek volnának integrálódni a német társadalomba. Nagyon hiányolom, hogy kormányzó kereszténydemokratáinktól ezt nem halljuk.

Erich Weede

Erich Weede

Forrás: hss.de

Úgy érzi, a nyugati világ vívmányai vannak veszélyben?

A nyugati civilizáció öröksége a magántulajdon és a korlátozott állam. Van a demokráciának értelme, ha az állam jobban szem előtt tartja a bevándorlók érdekeit, mint saját állampolgáraiét? Úgy tűnik, a jelenlegi német kormány nélkülözi a józan észt. A bevándorlók szegény emberek, nem hibáztatom őket, de bírálom a politikusainkat, hogy elfelejtik a német embereket, főleg a német adófizetőket. Őket nem kérdezte meg senki, hogy jó lesz-e így vagy nem. Úgy gondolom, a védekező politika, amit Magyarország képvisel, sokkal hatékonyabb, mint az, hogy Németország azt a jelzést adja az egész világnak, hogy minden üldözöttet és szegény embert befogad. Most még dönthetünk úgy, hogy bezárjuk a kapukat, de öt vagy tíz év múlva vagy később már késő lesz.

Milyen konkrét megoldási javaslatokat tud elképzelni az invázió megállítására?

Azok után, hogy Merkel kitette a „Menekültek, gyertek!” táblát, most már sokkal kegyetlenebb eszközökkel lehet csak útját állni az emberáradatnak, mint három vagy hat hónappal ezelőtt lehetett volna. A menekülttáborokat Németországon kívül, például Törökországban, Libanonban kell felállítani, megerősíteni, anyagi erőkkel támogatni. Ausztrália példája mutatja, amint eldöntötték és bevezették az új bevándorlási rendszert, mely a migránsokat külön szigetre irányítja, és nem engedi be az ország területére, megfogyatkoztak az életveszélyes menekülthajók, az embercsempészek felhagytak a próbálkozással, tudván, hogy szigorúan zárva vannak a kapuk előttük.

Egyre több jel mutat arra, hogy a német közvélemény és a politikai elit által sugallt álláspont számos területen távolabb van egymástól, mint valaha. Egyetért azzal, hogy az Európa legerősebb országaként számon tartott Németország legsúlyosabb válságával szembesülhet a migrációs krízis során?

Németország a politikai korrektség csapdájában vergődik jó ideje, ami elodázza számos lényeges kérdés megválaszolását. Nézetem szerint három fő kihívással kell megbirkózzon az ország vezetése. Az első egy gazdasági dilemma: vajon az uniós tagországok államadósságait meddig kell a németeknek állniuk és kell-e egyáltalán? Gondolok itt a görög válság megoldatlan problémájára. A második a klíma- és energiapolitika kérdése. A jelenlegi német kormány eltökélt az atomenergiával való szakításban és az alternatív energiaforrások arányának növelésében, mindez azonban óriási költségekbe kerül, ami visszavetheti a versenyképességet. Már most sokkal drágább az energia Németországban, mint az USA-ban. Merkel asszony túlzott lelkesedése a környezet- és klímavédelem ügyében nem párosul gazdaságossági megfontolásokkal. A harmadik kihívás pedig a tömeges migráció kérdése. A kancellárasszony átgondolatlan nagylelkűsége mások, történetesen saját állampolgárai kárára megy. Nem foglalkozik a gazdaság teherbírásával, a gazdasági szabadsággal és a politikai következményekkel sem. Meggyőződésem, hogy ezekkel a lépésekkel Merkel gazdasági recesszióba fogja vezetni Németországot, ami egyben politikai karrierjének végét is fogja jelenteni.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.