valasz.hu/vilag/bekitgessunk-e-diktatorokat-128899

http://valasz.hu/vilag/bekitgessunk-e-diktatorokat-128899

Német szaktekintély: „Merkel bele fog bukni a migránsválságba”

/ 2015.09.23., szerda 11:00 /
Német szaktekintély: „Merkel bele fog bukni a migránsválságba”

Angela Merkel politikai karrierjének végét hozhatja a migrációs válság elhibázott kezelése, véli Erich Weede, a bonni egyetem professzor emeritusa. A Danube Institute által rendezett nemzetközi vitaesten felszólaló német szociológus-politikai szakértő szerint rengeteg problémát okozhat hosszú távon a korlátokat nélkülöző bevándorlás, amit a német jóléti rendszer képtelen lesz finanszírozni. A Mont Pelerin és a Hayek Társaság alapító tagja, 11 könyv szerzője a tegnapi budapesti kerekasztal-beszélgetés után nyilatkozott a Válasz.hu-nak.

A német közvélemény egyre erőteljesebben bírálja Angela Merkel bevándorlási politikáját. A köztudottan baloldali kötődésű hetilap, a Die Zeit múlt heti számának címoldalán „Vajon tudja-e, mit csinál?” kérdést szegezi a kancellárnak. Mit gondol Németország álláspontjáról?

Merkel meggondolatlan lépésével közel egymillió embert engedett be Európába, és ez még csak a kezdet, az elhamarkodott döntés hatásaként további láncreakció várható. Az az ember érzése, hogy kormányunk nem gondolkodik, csak cselekszik egy rosszul értelmezett emberiesség nevében, mely nem méri föl a várható következményeket. Ennek a meglehetősen hosszan elhúzódó folyamatnak az lehet a hatása, hogy destabilizálódik a társadalmunk, Németország kevésbé elismert ország lehet; a problémákat el lehetett volna kerülni egy kicsivel mérsékeltebb nagylelkűséggel a migránsokkal szemben. Kormányunk azt a téves illúziót táplálja, hogy a migráció inkább lehetőség, mint probléma. Érvelésük középpontjában Európa súlyos demográfiai válságának lehetséges megoldását állítják, noha ez tévhit.

A német munkaerőpiac felvevőképességét cáfolja, vagy a most érkező közel-keleti menekültek integrálhatóságát kérdőjelezi meg?

Egyfelől ott vannak a szociológiai tények, a bevándorlók kevésbé tanultak, szegényebbek, szakképzetlenek, kétszer olyan gyakori köztük a munkanélküli. Minél szegényebb országból érkeznek, annál kisebb eséllyel találnak munkát. Tehát az eredeti érveléssel szemben nagy részük nem új munkaerőként, hanem a német szociális rendszerre nehezedő teherként jelenik meg a társadalomban. Neves német közgazdászok kalkulációja szerint egy bevándorló 79 ezer euróba kerül az államnak élete során. Ez olyan tetemes összeg, amely szűkíti az ország gazdasági szabadságát. Másfelől ott van a jogrend kérdése, mely kétségtelenül Németország nagy vívmánya. A tömeges migrációval veszélybe kerülhet a jól működő jogrendünk. A törvény ereje akkor érvényesíthető, ha a közösség tradíciójához illeszkedik. Nézzük meg Svájc, Németország adófegyelmét Görögországéval szemben.

Ezek szerint a kulturális okokban látja a mostani tömeges migráció fő problémáját?

A gazdasági megfontolások mellett, igen, ez a lényeges különbség. Ha megnézzük, az Európán belüli migráció nem okozott komolyabb problémákat Németországnak. Az albán menekültek vagy a kelet-európai, akár Magyarországról érkező gazdasági bevándorlók minden nehézség nélkül beilleszkednek a német társadalomba. Ez Ázsia országaira is igaz, az onnan érkezők is nagyobb eséllyel tudnak integrálódni, jómagam annak idején támogattam a vietnami, kínai bevándorlók befogadását. De a latin-amerikai vagy az orosz civilizáció is közelebb áll az európaihoz. A muszlim világra ez nem igaz. A felvilágosodás értékei hozzám személyesen közelebb állnak, mint a kereszténységé, mégis azt mondom, hogy a szíriai keresztények a muszlimokkal ellentétben képesek volnának integrálódni a német társadalomba. Nagyon hiányolom, hogy kormányzó kereszténydemokratáinktól ezt nem halljuk.

Erich Weede

Erich Weede

Forrás: hss.de

Úgy érzi, a nyugati világ vívmányai vannak veszélyben?

A nyugati civilizáció öröksége a magántulajdon és a korlátozott állam. Van a demokráciának értelme, ha az állam jobban szem előtt tartja a bevándorlók érdekeit, mint saját állampolgáraiét? Úgy tűnik, a jelenlegi német kormány nélkülözi a józan észt. A bevándorlók szegény emberek, nem hibáztatom őket, de bírálom a politikusainkat, hogy elfelejtik a német embereket, főleg a német adófizetőket. Őket nem kérdezte meg senki, hogy jó lesz-e így vagy nem. Úgy gondolom, a védekező politika, amit Magyarország képvisel, sokkal hatékonyabb, mint az, hogy Németország azt a jelzést adja az egész világnak, hogy minden üldözöttet és szegény embert befogad. Most még dönthetünk úgy, hogy bezárjuk a kapukat, de öt vagy tíz év múlva vagy később már késő lesz.

Milyen konkrét megoldási javaslatokat tud elképzelni az invázió megállítására?

Azok után, hogy Merkel kitette a „Menekültek, gyertek!” táblát, most már sokkal kegyetlenebb eszközökkel lehet csak útját állni az emberáradatnak, mint három vagy hat hónappal ezelőtt lehetett volna. A menekülttáborokat Németországon kívül, például Törökországban, Libanonban kell felállítani, megerősíteni, anyagi erőkkel támogatni. Ausztrália példája mutatja, amint eldöntötték és bevezették az új bevándorlási rendszert, mely a migránsokat külön szigetre irányítja, és nem engedi be az ország területére, megfogyatkoztak az életveszélyes menekülthajók, az embercsempészek felhagytak a próbálkozással, tudván, hogy szigorúan zárva vannak a kapuk előttük.

Egyre több jel mutat arra, hogy a német közvélemény és a politikai elit által sugallt álláspont számos területen távolabb van egymástól, mint valaha. Egyetért azzal, hogy az Európa legerősebb országaként számon tartott Németország legsúlyosabb válságával szembesülhet a migrációs krízis során?

Németország a politikai korrektség csapdájában vergődik jó ideje, ami elodázza számos lényeges kérdés megválaszolását. Nézetem szerint három fő kihívással kell megbirkózzon az ország vezetése. Az első egy gazdasági dilemma: vajon az uniós tagországok államadósságait meddig kell a németeknek állniuk és kell-e egyáltalán? Gondolok itt a görög válság megoldatlan problémájára. A második a klíma- és energiapolitika kérdése. A jelenlegi német kormány eltökélt az atomenergiával való szakításban és az alternatív energiaforrások arányának növelésében, mindez azonban óriási költségekbe kerül, ami visszavetheti a versenyképességet. Már most sokkal drágább az energia Németországban, mint az USA-ban. Merkel asszony túlzott lelkesedése a környezet- és klímavédelem ügyében nem párosul gazdaságossági megfontolásokkal. A harmadik kihívás pedig a tömeges migráció kérdése. A kancellárasszony átgondolatlan nagylelkűsége mások, történetesen saját állampolgárai kárára megy. Nem foglalkozik a gazdaság teherbírásával, a gazdasági szabadsággal és a politikai következményekkel sem. Meggyőződésem, hogy ezekkel a lépésekkel Merkel gazdasági recesszióba fogja vezetni Németországot, ami egyben politikai karrierjének végét is fogja jelenteni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.