Nemierőszak-hullám söpör végig az amerikai egyetemeken

/ 2014.09.14., vasárnap 12:26 /
Nemierőszak-hullám söpör végig az amerikai egyetemeken

Olyan törvény készül, amely kötelezővé tenné, hogy a szex előtt a felek kölcsönösen beleegyezzenek az aktusba.

Riasztó adatok: az amerikai kampuszokon a hallgatók 25 százalékát éri szexuális zaklatás, erőszak. A Fehér Ház beavatkozásra készen. Kaliforniában új törvényt kívánnak bevezetni, ami kötelezővé tenné a szexuális aktusba történő beleegyezést mindkét fél részéről. A szexuális erőszak ellepte az amerikai egyetemeket. Járványról és trendi jelenségről, az egyetemek felelősségéről és mulasztásairól beszélnek a szakértők. S arról: elég-e a tüneti kezelés, vagy az életforma, értékrendszer gyökeres megváltoztatásáért kellene síkra szállni?

Sarah és Tom a New York-i Columbia Egyetem hallgatói hétvégi partin voltak, aminek végén Sarah szobájában kötöttek ki. Tom azonnal durván megragadta a lány karját, majd megerőszakolta. Nem nagyon ismerték korábban egymást, Sarah sikoltozott, küzdött, de Tom nem engedett. Az aktus után pár percig egymás mellett feküdtek szótlanul, majd Tom felöltözött és távozott.

Eileen barátnőivel buliba ment, ittak, aztán szétváltak, mindenki más szobába ment. Eileen ismerősével, Erickel tartott. Mivel részeg volt, Eric hazakísérte, de mire a lány a delíriumból ébredezni kezdett, Eric már rajta feküdt.

Az elsőéves egyetemista, Anna alig volt két hete a kampuszon, amikor egy bulin sokat ivott, és eltűnt barátai szeme elől. Később SMS-ben jelezte, hogy fél valakitől. A barátok keresni kezdték, mire megtalálták, egy futballista megerőszakolta egy biliárdasztalon, egy tucat másik fiú pedig nevetett rajtuk.

A történetek vég nélküliek, a szereplők, egyetemek különböznek, de közös vonás az alkohol, a drog és a „hook-up” kultúra. Az egyetemeken kiment a divatból a romantikus, felelősségteljes szerelem, helyette van a „hook up”, azaz alkalmi szexuális kapcsolat, minden elköteleződés nélkül. A hétvégi összejövetelek ki tudja, kinek az ágyába sodorják a fiatalokat, de kialusszák magukat, és elfelejtik a kalandot. Vagy a megerőszakolással testi és lelki sebet kapnak.

Mit tehet a megerőszakolt hallgató? A legtöbb esetben hallgat, mert szégyelli magát. Fordulhat az egyetemi tanácshoz vagy a rendőrséghez. Ma azzal vádolják az egyetemeket, hogy nem veszik komolyan a panaszokat, nem folytatnak alapos vizsgálatokat, és nem büntetnek szigorúan. Nem távolítanak el minden gyanúsítottat. Az egyetem viszont arra hivatkozik, hogy a hallgatók magánéletét nem hivatott ellenőrizni, nincs meg ahhoz az apparátusa, hogy a szexuális erőszakot alaposan kivizsgálhassa. Jelenleg 55 egyetem ellen folytatnak eljárást, amiért „félrekezelték” a szexuális zaklatások ügyét.

A problémát, mint annyi mást Amerikában, hisztérikusan, kampányszerűen tálalja a média. Egy hallgató a Columbia Egyetemen mindenhová magával cipeli matracát, hogy a vele történt igazságtalanságra felhívja a figyelmet; természetesen bekerül az újságokba, de – akárcsak számos hasonló esetben – nem lehet biztosan tudni, hogy a feljelentés valódi sérelemből, bosszúból vagy a trend miatt történik. „Az áldozatnak lenni hőn áhított státusz lett a kampuszon, amivel előnyöket lehet szerezni” – írja a The Washington Post.

2013-ban egy diáklány szobájában tartózkodott azzal a fiúval, akivel három hónapja hook-upolt. Elhatározták, hogy csak barátok lesznek, de a fiú mégiscsak az ágyában maradt. Kezdte vetkőztetni a lányt, aki először visszautasította, de később meggondolta magát, és hagyta, hogy a fiú befejezze az aktust. A szex után a lány visszavette a pizsamáját, és tovább aludt. Hat hét múlva feljelentette a fiút szexuális erőszak miatt.

A Fehér Ház a NotAlone.gov címen weboldalt hozott létre, amelyen biztosítja a szexuálisan bántalmazott diákokat, hogy nincsenek egyedül. Tudatosítja jogaikat, segít a sértetteknek, hogy miként emelhetnek panaszt egyetemük ellen.

Míg az országos törvény elkészül a szexuálisan bántalmazottak megvédésére, Kalifornia már lépett. Olyan törvényt akarnak bevezetni, amely kötelezővé tenné a kampuszokon, hogy a szex előtt a felek kölcsönösen beleegyezzenek az aktusba. Az igen lehet verbális, írásos vagy csak testi jelzés a „Yes means yes” törvényben.

Hogy ezt miként lehet megvalósítani és ellenőrizni, egyelőre senki sem tudja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.