Obama helyére pályázik és falat húzna végig a mexikói határon Trump

Uszítás és képmutatás

/ 2015.07.10., péntek 08:35 /
Obama helyére pályázik és falat húzna végig a mexikói határon Trump

Mexikó szándékosan dobja át a határon a legrosszabb embereit: a bűnözőket, a drogdílereket, a nőket megerőszakolókat. Az amerikai hatóságok pedig csak nézik, és semmit sem csinálnak. Mert nincs határvédelem. De Donald Trump majd megvédi az országot az illegális bevándorlóktól, felépíti a falat a teljes déli határon (1951 mérföld), és a költségeket Mexikóval fizetteti meg. Így mutatkozott be a Republikánus Párt legújabb elnökjelöltje, a New York-i építési vállalkozó milliárdos, médiasztár, celebrity, Donald Trump.

Kijelentéseinek nincs valóságalapja. Mexikó nem toloncolja át a határon nem kívánatos polgárait, az illegális bevándorlók között alacsonyabb a bűnözés, mint az amerikaiknál. A drogdílerek valóban jönnek, de azért, mert az Egyesült Államok a legnagyobb felvásárló. Abszurd, hogy Mexikóval építtetné fel a határfalat. Hamis megnyilatkozása ellenére Trump népszerűsége rakétasebeséggel nő, mert az illegális bevándorlás Amerikában is nagy probléma, választások idején pedig első számú nemzetbiztonsági veszéllyé, gazdasági katasztrófává lép elő. Aki a legkeményebb mondatokkal uszít, az válik igazán népszerűvé az egyszerű amerikaiak körében.

Az emigránsok országában olyan mérgező kérdés a bevándorlás, hogy Ronald Reagan óta egyetlen elnök sem tudott vele megbirkózni. Legközelebb George W. Bush jutott, aki átfogó bevándorlási reformot akart bevezetni, de saját pártja meghiúsította. Barack Obama egy gyenge elnöki rendelettel próbálkozott, amit a bíróság törvénytelennek ítélt.

Meglepően sokan támogatják

Fotó: AFP/Europress/Kena Betancur

Több problémát kellene megoldani, a határ védelmét, a 80-as évektől felgyülemlett 12 millió illegális emigráns sorsát és a vizumok, munkavállalási engedélyek reformját. A legfontosabb mindig a határ, nevezetesen a déli határ védelme, ami a Mexikóból jövő illegális bevándorlókat hivatott megállítani. Ezért rendelte oda a nemzeti gárdát Bush elnök és kezdték épiteni a falat, amiből eddig 270 mérföld el is készült. Fejlett technológiával, megfigyelő kamerákkal, drónokkal segítik a határőrök munkáját. Az erőfeszítés hatására a 2007-es csúcs óta csökkent a határon átszökők száma. Obama idején évi 400 ezer személyt tessékeltek ki az országból gyorsított eljárásban. De ez a problémát közel sem oldja meg, hiszen amíg viszonylag könnyedén kaphatnak feketemunkát a migránsok, addig ezt a folyamatot nem tudják megállítani. A hatóságok pedig kettős játékot űznek, egyfelől keménykednek, másfelől elnézően bánnak a hiányzó illegális munkásokkal, akik elsősorban a mezőgazdaságban, az építőiparban, a szállodákban, éttermekben dolgoznak. Elveszik az amerikaik munkáját? Aligha, mert az amerikaiak nem dolgoznának tűző napon, a szőlőföldeken. Ha nem jönnének a mexikói földművelők, tönkremenne a világhírű kaliforniai Napa borvidék. De Las Vegasban is csak spanyol szót lehet hallani a szobaasszonyoktól, konyhai dolgozóktól.

Donald Trump azért is tűnik képmutatónak, mert szállodaépítkezésein szép számmal akadnak illegális munkások. Sőt, amikor a Fifth Avenue-n levő Trump Towert építette, egy lengyel illegális brigád – 200 ember – dolgozott nála, éhbérért, embertelen körülmények között, napi 12 órában. Az ügy akkor derült ki, amikor amerikai szakszervezeti munkások feljelentették. A per 16 évig tartott, végül kártérítésben egyeztek meg.

Sok ellenzője is van

Fotó: Getty/Europress/Chip Somodevilla

A mexikóiak elleni uszítással nagy felháborodást keltett a milliárdos elnökjelölt. Több televíziós csatorna, áruház megszakította vele üzleti kapcsolatát. A republikánusok pedig zavartan fogadták kijelentéseit, a párt elnöke arra kérte, hogy mérsékelje retorikáját. De erre rátett még egy lapáttal. Erőtlennek nevezte az összes konzervatív elnökjelöltet. Külön kiemelte Jeb Busht, akiben nem lehet megbízni, hiszen mexikói származású felesége van. 

Az már csak hab a tortán, hogy Trump miként fogja egyszerre megoldani a világ minden problémáit. Kínát arra kényszeríti, hogy hagyjon fel a valutamanipulációval. Azt nem árulta el, hogy miként. Putyinnal tudna tárgyalni, és rögtön elintézi, hogy az áruló Edward Snowdent kiadja Amerikának. Iránnal nem egy évig, hanem maximum egy hétig tárgyalna a nukleáris leszerelés kérdésében, és térdre kényszerítené a perzsa államot. A leghatásosabb azonban az Iszlám Állam elleni stratégiája, megfosztaná őket az olajtól. Lebombázná az összes olajkutat Irakban, utána egy pillanat alatt újraépítené amerikai vállalatokkal, majd amerikai hadsereggel őriztetné őket.

Míg a hivatásos politikusok a fejüket fogják, addig a választópolgárok egy része lelkesedik. Végre egy kívülálló, aki meg meri mondani az igazat, kemény tud lenni Amerika külső és belső ellenségeivel. Donald Trump a tettek embere, aki ismét nagyjá teszi az Egyesült Államokat – hirdetik.  Hogy a médiasztár Trump mondatai mögött nincs tartalom, hogy jól irányzott ellenségképpel manipulálja a választókat, nem érdekes. Hogy mi köze az egyszerű népnek egy arrogáns New York-i milliárdoshoz, hogy mit esznek a konzervatívok egy harmadik házasságban élő önimádó férfin, az sem érdekes. Donald Trump megvédi Amerikát. Csak ez.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.