Ők is „gazdasági bevándorlók”: miért menekülnek Koszovóból?

/ 2015.06.11., csütörtök 17:39 /
Ők is „gazdasági bevándorlók”: miért menekülnek Koszovóból?

Koszovó meglepetésekkel teli ország. A turistáknak kuriózum, az ott élőknek kihívás. A menekültáradat ugyan megállni látszik, az első tűzoltások még nem jelentenek végleges megoldást. Helyszíni riport a friss Heti Válaszban.

A koszovóiak nem sietnek, nem rohannak; a legzsúfoltabb piacon sem megy senki a másiknak. Hömpölyög a tömeg az utcákon napközben is, de este különösen. Akárcsak egy mediterrán kisvárosban, a Balkánon is ekkor kezdődik az élet. Az arra járó idegennek sehol sem kell félnie. A turistát hamar kiszúrják, de nem zavartatják magukat, sőt török kávéval, teával kínálják, a gyerekek pedig lelkesen pózolnak a fényképezőgép előtt.

A 2008. február 17-e óta független állam fiatal, akárcsak a társadalma. A népesség legalább felét a 25 év alattiak adják. A munkanélküliség ugyanakkor a hivatalos 30 helyett inkább 45 százalék körüli; az utcán sétáló, kávézókban ülő férfiakat is ezért látni oly nagy arányban.

Fotó: Pintér Árpád

Az egyértelmű, hogy a hazánkba érkezők nem politikai, hanem gazdasági bevándorlók, akik nem látják hazájuk kilátástalanságából a kiutat. Sokan kapcsolatok, állásajánlat nélkül vágnak neki az útnak, de az ilyen próbálkozások rendre kudarcba fulladnak, és még azoknál sem biztos a siker, akiknek a diaszpórában élnek rokonaik. Az embercsempészek eleinte két-háromezer eurót kértek, de ez folyamatosan csökkent, s a végén már pár száz euróért is elvitték az embereket. A végcél Németország, Ausztria és Észak-Európa volt. Bár nincsenek pontos adatok, a legtöbben százezer főre teszik a 2014-ben elmenekültek számát.

 

Hogy hogyan lehet kijönni az átlagfizetésből, miért beszélnek elég nagy arányban angolul az albánok és melyek a máig fájó sebek az országban, arról részletesen a június 11-i Heti Válaszban olvashatnak. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.