Ők lehetnek Putyin utódai

/ 2017.08.21., hétfő 19:00 /
Ők lehetnek Putyin utódai

Vlagyimir Putyinnak jövőre ér véget a harmadik elnöki ciklusa. Oroszországban az államfői mandátum jelenleg hat évre szól, vagyis Putyin elvileg 2024-ig hatalmon maradhatna, de azt még nem tudjuk, hogy ő is így gondolja-e. Persze elég nagy meglepetés lenne, ha nem próbálná meg az újrázást, de hivatalos bejelentés még nincs, eddig annyit tudunk, hogy „gondolkodik a 2018-as induláson”.

A Peterburgszkaja Politika nevű agytröszt ezért előállt egy listával, amelyen azokat a figurákat sorolták, akik elképzelhetők mint következő elnök. Az intézet 1991 óta készít ilyen listát, és általában elég jól be tudták lőni, kikre kellett odafigyelni az egyes elnöki ciklusokban. Az RBK üzleti híroldalnak adott magyarázatában ugyanakkor Mihail Vinogradov intézetvezető sietett hangsúlyozni: nem az állítják, hogy a listájukon szereplőkből tényleg elnök válhat, inkább olyanokról van szó, akik a jövő évi elnökválasztás után kulcspozíciókba kerülhetnek.

A listán szereplőket egyenként pontozták 1-től 5-ig, öt kategóriában:

 • ismertség/médiajelenlét,
 • társadalmi elvárások,
 • aktivitás,
 • konfliktusok,
 • gyengeségek.

Ezek alapján a top 10 a következő (zárójelben a pontszámuk a lehetséges 25-ből):

 1. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök (21)
 2. Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere (19)
 3. Alekszej Gyumin tulai kormányzó, korábbi elnöki testőr (18)
 4. Szergej Sojgu védelmi miniszter (17)
 5. Valentyina Matvijenko, a szövetségi parlament felsőházának elnöke (16)
 6. Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter (16)
 7. Szergej Kirijenko, az elnöki adminisztráció helyettes vezetője (16)
 8. Anton Vajno, az elnöki adminisztráció vezetője (16)
 9. Vjacseszlav Vologyin Duma-elnök (15)
 10. Igor Szecsin, a Rosznyefty olajipari vállalat elnöke (15)

A 20-as listán emellett további állami vállalatvezetők, miniszterek és titkosszolgák szerepelnek, a két kakukktojás a 13. helyen álló csecsenföldi mindenható hadúr, Ramzan Kadirov (14) és a 18. helyre befutó ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij (10).

Borítókép: Dmitrij Medvegyev és Szergej Szobjanyin találkozója 2012-ben (Fotó: AFP/RIA-Novosti/Dmitry Astakhov)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.