valasz.hu/vilag/diplomaciai-botrany-kinos-ugyek-derultek-ki-junckerrol-121922

http://valasz.hu/vilag/diplomaciai-botrany-kinos-ugyek-derultek-ki-junckerrol-121922

Ők lehetnek Putyin utódai

/ 2017.08.21., hétfő 19:00 /
Ők lehetnek Putyin utódai

Vlagyimir Putyinnak jövőre ér véget a harmadik elnöki ciklusa. Oroszországban az államfői mandátum jelenleg hat évre szól, vagyis Putyin elvileg 2024-ig hatalmon maradhatna, de azt még nem tudjuk, hogy ő is így gondolja-e. Persze elég nagy meglepetés lenne, ha nem próbálná meg az újrázást, de hivatalos bejelentés még nincs, eddig annyit tudunk, hogy „gondolkodik a 2018-as induláson”.

A Peterburgszkaja Politika nevű agytröszt ezért előállt egy listával, amelyen azokat a figurákat sorolták, akik elképzelhetők mint következő elnök. Az intézet 1991 óta készít ilyen listát, és általában elég jól be tudták lőni, kikre kellett odafigyelni az egyes elnöki ciklusokban. Az RBK üzleti híroldalnak adott magyarázatában ugyanakkor Mihail Vinogradov intézetvezető sietett hangsúlyozni: nem az állítják, hogy a listájukon szereplőkből tényleg elnök válhat, inkább olyanokról van szó, akik a jövő évi elnökválasztás után kulcspozíciókba kerülhetnek.

A listán szereplőket egyenként pontozták 1-től 5-ig, öt kategóriában:

 • ismertség/médiajelenlét,
 • társadalmi elvárások,
 • aktivitás,
 • konfliktusok,
 • gyengeségek.

Ezek alapján a top 10 a következő (zárójelben a pontszámuk a lehetséges 25-ből):

 1. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök (21)
 2. Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere (19)
 3. Alekszej Gyumin tulai kormányzó, korábbi elnöki testőr (18)
 4. Szergej Sojgu védelmi miniszter (17)
 5. Valentyina Matvijenko, a szövetségi parlament felsőházának elnöke (16)
 6. Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter (16)
 7. Szergej Kirijenko, az elnöki adminisztráció helyettes vezetője (16)
 8. Anton Vajno, az elnöki adminisztráció vezetője (16)
 9. Vjacseszlav Vologyin Duma-elnök (15)
 10. Igor Szecsin, a Rosznyefty olajipari vállalat elnöke (15)

A 20-as listán emellett további állami vállalatvezetők, miniszterek és titkosszolgák szerepelnek, a két kakukktojás a 13. helyen álló csecsenföldi mindenható hadúr, Ramzan Kadirov (14) és a 18. helyre befutó ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij (10).

Borítókép: Dmitrij Medvegyev és Szergej Szobjanyin találkozója 2012-ben (Fotó: AFP/RIA-Novosti/Dmitry Astakhov)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.

„A vulkán tetején ülünk”

„A miniszterelnök az a hadvezér, aki minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el” – állítja Gyurgyák János, az Osiris Könyvkiadó igazgatója. A könyvhétre új, Európa alkonya? című kötettel jelentkező történész szerint az EU csapdába került.