valasz.hu/vilag/bemutatjuk-orban-nemet-biralojat-aki-a-kereszteny-fundamentalizmustol-ovna-europat-127835

http://valasz.hu/vilag/bemutatjuk-orban-nemet-biralojat-aki-a-kereszteny-fundamentalizmustol-ovna-europat-127835

Ön abortuszpárti? Akkor rossz hírünk van – de akkor is, ha magzatvédő

/ 2017.09.14., csütörtök 19:11 /

Új fejezetéhez érkezett abortuszpártiak és életvédők csatája az Egyesült Államokban. Miután 2010-ben Barack Obama akkori elnök létrehozta a nevével fémjelzett egészségbiztosítási rendszert, a jogszabály hatályba lépésével az utóbbi években egyre több vita robbant ki arról, hogy milyen szolgáltatásokat kell szerepeltetni a magánbiztosítók, illetve a munkaadók által kínált alapcsomagban. Ennek nyomán a magzatelhajtást ellenzők mind több tagállamban – jelenleg már több mint két tucatban – elérték, hogy a jogszabályok kisebb-nagyobb korlátozásokat vezessenek be.

Sok helyen (legutóbb például Texasban) ennek megfelelően törvény tiltja, hogy az abortusz az alapszolgáltatás része legyen, mondván, így elkerülhető, hogy olyan állampolgárok járulékából is fedezni kelljen a beavatkozást, akiknek ellenkezik az elveivel. „A texasi értékek mély tisztelőjeként büszkén írom alá a rendelkezést, amely valamennyi texasit mentesít attól, hogy egy meg nem született baba életét kioltó beavatkozást finanszírozzon” – nyilatkozta Greg Abbot kormányzó.

Az új szabályozás értelmében mindazoknak, akik a jövőben esetleg abortuszt szeretnének, vagy maguknak kell fedezniük a költségeket, vagy kiegészítő biztosítást kell kötniük. Ellenkező esetben kizárólag vészhelyzeti magzatelhajtásra jogosultak – de csak ha a várandósság a nő életét veszélyezteti, a biztosítás nemi erőszakra, vérfertőző kapcsolatból eredő terhességre vagy betegen születendő gyermekre nem terjed ki.

Magyarországon egyébként az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szintén nem fedezi az abortusz költségeit. A beavatkozás csak akkor ingyenes, ha a terhesség megszakítására az állapotos nőnél vagy magzatnál fennálló egészségügyi ok miatt kerül sor, egyébként 29 710 forintot kell fizetni (illetve szociális segélyben részesülők az iménti összeg 30 százalékát).

Az Egyesült Államokban ugyanakkor egyes, liberálisabb államokban ellenkező irányú folyamatok zajlanak. Legutóbb például a bíróság arra kötelezett három egyházat, hogy az intézményeik munkavállalói számára létrehozott egészségbiztosítási csomagban tegyék alapszolgáltatássá az abortuszt.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.