valasz.hu/vilag/kinzo-kerdes-becsbol-ki-vedi-meg-a-menekulteket-a-menekultektol-125560

http://valasz.hu/vilag/kinzo-kerdes-becsbol-ki-vedi-meg-a-menekulteket-a-menekultektol-125560

Ön abortuszpárti? Akkor rossz hírünk van – de akkor is, ha magzatvédő

/ 2017.09.14., csütörtök 19:11 /

Új fejezetéhez érkezett abortuszpártiak és életvédők csatája az Egyesült Államokban. Miután 2010-ben Barack Obama akkori elnök létrehozta a nevével fémjelzett egészségbiztosítási rendszert, a jogszabály hatályba lépésével az utóbbi években egyre több vita robbant ki arról, hogy milyen szolgáltatásokat kell szerepeltetni a magánbiztosítók, illetve a munkaadók által kínált alapcsomagban. Ennek nyomán a magzatelhajtást ellenzők mind több tagállamban – jelenleg már több mint két tucatban – elérték, hogy a jogszabályok kisebb-nagyobb korlátozásokat vezessenek be.

Sok helyen (legutóbb például Texasban) ennek megfelelően törvény tiltja, hogy az abortusz az alapszolgáltatás része legyen, mondván, így elkerülhető, hogy olyan állampolgárok járulékából is fedezni kelljen a beavatkozást, akiknek ellenkezik az elveivel. „A texasi értékek mély tisztelőjeként büszkén írom alá a rendelkezést, amely valamennyi texasit mentesít attól, hogy egy meg nem született baba életét kioltó beavatkozást finanszírozzon” – nyilatkozta Greg Abbot kormányzó.

Az új szabályozás értelmében mindazoknak, akik a jövőben esetleg abortuszt szeretnének, vagy maguknak kell fedezniük a költségeket, vagy kiegészítő biztosítást kell kötniük. Ellenkező esetben kizárólag vészhelyzeti magzatelhajtásra jogosultak – de csak ha a várandósság a nő életét veszélyezteti, a biztosítás nemi erőszakra, vérfertőző kapcsolatból eredő terhességre vagy betegen születendő gyermekre nem terjed ki.

Magyarországon egyébként az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szintén nem fedezi az abortusz költségeit. A beavatkozás csak akkor ingyenes, ha a terhesség megszakítására az állapotos nőnél vagy magzatnál fennálló egészségügyi ok miatt kerül sor, egyébként 29 710 forintot kell fizetni (illetve szociális segélyben részesülők az iménti összeg 30 százalékát).

Az Egyesült Államokban ugyanakkor egyes, liberálisabb államokban ellenkező irányú folyamatok zajlanak. Legutóbb például a bíróság arra kötelezett három egyházat, hogy az intézményeik munkavállalói számára létrehozott egészségbiztosítási csomagban tegyék alapszolgáltatássá az abortuszt.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Elképzelhetetlenül zsírosra hízott a magyar állam

Kósa Lajos városfejlesztési szuperminisztersége egy folyamat végállomása: kiépült egy rendszer, amelyben minden településtípus beruházásaiért erős politikai szereplő felel. A választásokra optimalizált rend eredménye egyelőre a mind hatalmasabb állami vízfej. Részletek a friss Heti Válaszban.

Támad az ukrán sovinizmus – hecckampányt indítottak a magyarok ellen

Nem álltak hazánk mellé a visegrádi országok a módosított ukrán oktatás törvény elleni tiltakozásban. Közben Ukrajnában folyik a hecckampány, amely Kárpátalja elszakításának szándékával rágalmazza az ott élő magyarokat. Exkluzív háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.