valasz.hu/vilag/bemutatjuk-orban-nemet-biralojat-aki-a-kereszteny-fundamentalizmustol-ovna-europat-127835

http://valasz.hu/vilag/bemutatjuk-orban-nemet-biralojat-aki-a-kereszteny-fundamentalizmustol-ovna-europat-127835

Ön is utálta a „nyugati” globalizációt? A kínai változatért sem fog rajongani

/ 2017.05.17., szerda 12:02 /

Fotó: MTI/EPA/Thomas Peter

A gazdasági növekedési adatok kiválóak, Ablonczy kollégának igaza van, ünnepeljünk. De két tánclépés között azért nézzük meg, hogy a kormány által befolyásolt tényezőkön kívül még minek is köszönhető ez a növekedés. Például a nyugat-európai gazdasági élénkülésnek, meg annak, hogy újra jobban jönnek az EU-s pénzek.

És akkor most ennek fényében nézzünk vissza a hétvégi pekingi csúcsra, ahol a magyar miniszterelnök sokadszorra is elmondta, hogy a Nyugatnak annyi, a Kelet, különösen Kína csodálatos, és mert például elkezdődhet a Belgrád–Budapest vasút korszerűsítése. Ez az a szakasz, amelyet óriási kínai hitelből építünk meg, és amelyről a kormányban senki nem tudta számokkal megmagyarázni, hogyan térülhetne meg mondjuk legalább néhány száz év alatt. A vasúthasználati díjakból biztosan nem, azt pedig, hogy milyen közvetett hatások lesznek (például ide települ néhány kínai logisztikai cég), senki nem tanulmányozta. Kicsit hasonló a helyzet, mint a paksi bővítéssel. Nem tudjuk, hogy amikor majd kész lesz, megéri-e nekünk, és hogy biztosan lesz-e rá szükségünk, az oroszoknak viszont biztosan jó üzlet.

A vasútnál felveszünk egy csomó hitelt Kínától, amiből kínai vállalatokat és munkásokat fizetünk meg, hogy felépítsenek egy vasutat, amelyen majd kínai vállalatok és munkások által gyártott termékek juthatnak el olcsóbban és gyorsabban Nyugat-Európába.

Ennek a folyamatnak az eredménye a következőképpen néz ki egy tipikus globalizáció- és elitellenes lázadó politikus (például Orbán Viktor) szemszögéből:

  • Az európaiak még több kínai terméket fognak vásárolni európai termék helyett.
  • Az európai vállalatok versenyhátrányba kerülnek, leépítenek; nő a munkanélküliség.
  • Csökkenek az európai államok adóbevételei.


Hogy mi következik ebből Magyarországra nézve? A Magyarországról az európai piacra termelő multik forgalma is csökken, ők is munkásokat bocsátanak el, a magyar költségvetés adóbevételei is csökkenek. Természetesen ilyen helyzetben az uniós támogatás is kevesebb lesz, hiszen a nyugat-európai országoknak otthon kell majd a pénz. Márpedig sajnos az a helyzet, hogy a multik és az uniós támogatások jelentik a magyar gazdaság legfontosabb forrásait. Ezzel szemben áll majd néhány kínai csomagolóüzem a sínek mellett.

Persze nyilván egy vasútvonal nem fog apokalipszist okozni, de az biztos, hogy jelenleg nemcsak nem látni, miért is jó a magyar adófizetőnek a projekt, de ráadásul mindennel szembemegy, amit a magyar kormányfő itthon és Európában képvisel.

Lehet, hogy a PISA-teszt a valóságot tükrözi? A kínaiak ennyivel jobban tudnak számolni.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.