Ön is utálta a „nyugati” globalizációt? A kínai változatért sem fog rajongani

/ 2017.05.17., szerda 12:02 /

Fotó: MTI/EPA/Thomas Peter

A gazdasági növekedési adatok kiválóak, Ablonczy kollégának igaza van, ünnepeljünk. De két tánclépés között azért nézzük meg, hogy a kormány által befolyásolt tényezőkön kívül még minek is köszönhető ez a növekedés. Például a nyugat-európai gazdasági élénkülésnek, meg annak, hogy újra jobban jönnek az EU-s pénzek.

És akkor most ennek fényében nézzünk vissza a hétvégi pekingi csúcsra, ahol a magyar miniszterelnök sokadszorra is elmondta, hogy a Nyugatnak annyi, a Kelet, különösen Kína csodálatos, és mert például elkezdődhet a Belgrád–Budapest vasút korszerűsítése. Ez az a szakasz, amelyet óriási kínai hitelből építünk meg, és amelyről a kormányban senki nem tudta számokkal megmagyarázni, hogyan térülhetne meg mondjuk legalább néhány száz év alatt. A vasúthasználati díjakból biztosan nem, azt pedig, hogy milyen közvetett hatások lesznek (például ide települ néhány kínai logisztikai cég), senki nem tanulmányozta. Kicsit hasonló a helyzet, mint a paksi bővítéssel. Nem tudjuk, hogy amikor majd kész lesz, megéri-e nekünk, és hogy biztosan lesz-e rá szükségünk, az oroszoknak viszont biztosan jó üzlet.

A vasútnál felveszünk egy csomó hitelt Kínától, amiből kínai vállalatokat és munkásokat fizetünk meg, hogy felépítsenek egy vasutat, amelyen majd kínai vállalatok és munkások által gyártott termékek juthatnak el olcsóbban és gyorsabban Nyugat-Európába.

Ennek a folyamatnak az eredménye a következőképpen néz ki egy tipikus globalizáció- és elitellenes lázadó politikus (például Orbán Viktor) szemszögéből:

  • Az európaiak még több kínai terméket fognak vásárolni európai termék helyett.
  • Az európai vállalatok versenyhátrányba kerülnek, leépítenek; nő a munkanélküliség.
  • Csökkenek az európai államok adóbevételei.


Hogy mi következik ebből Magyarországra nézve? A Magyarországról az európai piacra termelő multik forgalma is csökken, ők is munkásokat bocsátanak el, a magyar költségvetés adóbevételei is csökkenek. Természetesen ilyen helyzetben az uniós támogatás is kevesebb lesz, hiszen a nyugat-európai országoknak otthon kell majd a pénz. Márpedig sajnos az a helyzet, hogy a multik és az uniós támogatások jelentik a magyar gazdaság legfontosabb forrásait. Ezzel szemben áll majd néhány kínai csomagolóüzem a sínek mellett.

Persze nyilván egy vasútvonal nem fog apokalipszist okozni, de az biztos, hogy jelenleg nemcsak nem látni, miért is jó a magyar adófizetőnek a projekt, de ráadásul mindennel szembemegy, amit a magyar kormányfő itthon és Európában képvisel.

Lehet, hogy a PISA-teszt a valóságot tükrözi? A kínaiak ennyivel jobban tudnak számolni.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Végre itt az első hazai családbarát genderbiblia!

Kovács Ákos, Puzsér Róbert, Ókovács Szilveszter, Skrabski Fruzsina, Süveges Gergő és mások ajánlásával. Ezer hála, hogy olyan ügyhöz adták a nevüket, amiből még bajuk is lehet.

Bor világnapja: online borpiactér indult

Nemrég indult el a Wineliner.com online borpiactere, amely versenytársaihoz képest új alapokra helyezi az online borpiacot: családi és réteg pincészetek boraihoz enged országos hozzáférést, eddig nem ismert borászatokat tesz elérhetővé bárki számára.

Meddig számíthat az Orbán-kormány Angela Merkelékre?

Nem a valószínűtlen szankciók miatt érdekes, hogy az Európai Parlament elmarasztalta a magyar kormányt, hanem mert a határozatot a sokáig bajtárs lengyelek is megszavazták. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

A cél: legyen egy világszerte jegyzett szellemi csúcstalálkozónk!

Mit keres egy programban konzervatív filozófus és szoftmarxista „internetkalóz”? A Brain Bar Budapest nevű „jövőfesztivál” alapító-szervezőjét, Böszörményi Nagy Gergelyt a techvilág közhelyeiről és veszélyeztetett állásokról is kérdezzük. Interjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Müller Péter a kommunista sztárrá vált Soós Imre tragédiájáról

Cannes-ban idén újravetítették a Körhinta című filmet, amelynek férfi főszereplője az 1956-os siker után néhány hónappal öngyilkos lett. A kommunista sztárrá lett Soós Imre tragédiáját Müller Péter írta meg Részeg józanok címmel. Nagyinterjúnk a szerzővel a csütörtöki Heti Válaszban.

Borbás Marcsi: „Soha nem tudtak rám kényszeríteni szerepeket”

„Az a titok, hogy nincs titok. Mert ha van, az előbb-utóbb kiderül, és hitelét veszti az ember. Akartak, de nem tudtak rám kényszeríteni szerepeket, mert felálltam” – mondja Borbás Mária. A Gasztroangyal műsorvezetője hitelességről, önazonosságról, a táplálkozás helyes arányairól és a reflektorfényt kerülő férjéről is beszél a Heti Válasz Esszencia című mellékletének adott interjúban.

Lengyel politikus: „Nem fogadtuk el Orbán érvelését Putyinról”

A magyar politikusok kihasználják, hogy az EU a lengyelekkel foglalkozik Magyarország helyett – állítja a lengyel ellenzék vezetője. Grzegorz Schetyna emellett alig burkolt ellenszenvvel néz Budapest és Moszkva közeledésére. Exkluzív nagyinterjú a csütörtöki Heti Válaszban.