valasz.hu/vilag/magyar-neptancosok-az-adria-parton-szekek-repultek-a-szinpad-fele-126783

http://valasz.hu/vilag/magyar-neptancosok-az-adria-parton-szekek-repultek-a-szinpad-fele-126783

Ön is utálta a „nyugati” globalizációt? A kínai változatért sem fog rajongani

/ 2017.05.17., szerda 12:02 /

Fotó: MTI/EPA/Thomas Peter

A gazdasági növekedési adatok kiválóak, Ablonczy kollégának igaza van, ünnepeljünk. De két tánclépés között azért nézzük meg, hogy a kormány által befolyásolt tényezőkön kívül még minek is köszönhető ez a növekedés. Például a nyugat-európai gazdasági élénkülésnek, meg annak, hogy újra jobban jönnek az EU-s pénzek.

És akkor most ennek fényében nézzünk vissza a hétvégi pekingi csúcsra, ahol a magyar miniszterelnök sokadszorra is elmondta, hogy a Nyugatnak annyi, a Kelet, különösen Kína csodálatos, és mert például elkezdődhet a Belgrád–Budapest vasút korszerűsítése. Ez az a szakasz, amelyet óriási kínai hitelből építünk meg, és amelyről a kormányban senki nem tudta számokkal megmagyarázni, hogyan térülhetne meg mondjuk legalább néhány száz év alatt. A vasúthasználati díjakból biztosan nem, azt pedig, hogy milyen közvetett hatások lesznek (például ide települ néhány kínai logisztikai cég), senki nem tanulmányozta. Kicsit hasonló a helyzet, mint a paksi bővítéssel. Nem tudjuk, hogy amikor majd kész lesz, megéri-e nekünk, és hogy biztosan lesz-e rá szükségünk, az oroszoknak viszont biztosan jó üzlet.

A vasútnál felveszünk egy csomó hitelt Kínától, amiből kínai vállalatokat és munkásokat fizetünk meg, hogy felépítsenek egy vasutat, amelyen majd kínai vállalatok és munkások által gyártott termékek juthatnak el olcsóbban és gyorsabban Nyugat-Európába.

Ennek a folyamatnak az eredménye a következőképpen néz ki egy tipikus globalizáció- és elitellenes lázadó politikus (például Orbán Viktor) szemszögéből:

  • Az európaiak még több kínai terméket fognak vásárolni európai termék helyett.
  • Az európai vállalatok versenyhátrányba kerülnek, leépítenek; nő a munkanélküliség.
  • Csökkenek az európai államok adóbevételei.


Hogy mi következik ebből Magyarországra nézve? A Magyarországról az európai piacra termelő multik forgalma is csökken, ők is munkásokat bocsátanak el, a magyar költségvetés adóbevételei is csökkenek. Természetesen ilyen helyzetben az uniós támogatás is kevesebb lesz, hiszen a nyugat-európai országoknak otthon kell majd a pénz. Márpedig sajnos az a helyzet, hogy a multik és az uniós támogatások jelentik a magyar gazdaság legfontosabb forrásait. Ezzel szemben áll majd néhány kínai csomagolóüzem a sínek mellett.

Persze nyilván egy vasútvonal nem fog apokalipszist okozni, de az biztos, hogy jelenleg nemcsak nem látni, miért is jó a magyar adófizetőnek a projekt, de ráadásul mindennel szembemegy, amit a magyar kormányfő itthon és Európában képvisel.

Lehet, hogy a PISA-teszt a valóságot tükrözi? A kínaiak ennyivel jobban tudnak számolni.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.