Ön is utálta a „nyugati” globalizációt? A kínai változatért sem fog rajongani

/ 2017.05.17., szerda 12:02 /

Fotó: MTI/EPA/Thomas Peter

A gazdasági növekedési adatok kiválóak, Ablonczy kollégának igaza van, ünnepeljünk. De két tánclépés között azért nézzük meg, hogy a kormány által befolyásolt tényezőkön kívül még minek is köszönhető ez a növekedés. Például a nyugat-európai gazdasági élénkülésnek, meg annak, hogy újra jobban jönnek az EU-s pénzek.

És akkor most ennek fényében nézzünk vissza a hétvégi pekingi csúcsra, ahol a magyar miniszterelnök sokadszorra is elmondta, hogy a Nyugatnak annyi, a Kelet, különösen Kína csodálatos, és mert például elkezdődhet a Belgrád–Budapest vasút korszerűsítése. Ez az a szakasz, amelyet óriási kínai hitelből építünk meg, és amelyről a kormányban senki nem tudta számokkal megmagyarázni, hogyan térülhetne meg mondjuk legalább néhány száz év alatt. A vasúthasználati díjakból biztosan nem, azt pedig, hogy milyen közvetett hatások lesznek (például ide települ néhány kínai logisztikai cég), senki nem tanulmányozta. Kicsit hasonló a helyzet, mint a paksi bővítéssel. Nem tudjuk, hogy amikor majd kész lesz, megéri-e nekünk, és hogy biztosan lesz-e rá szükségünk, az oroszoknak viszont biztosan jó üzlet.

A vasútnál felveszünk egy csomó hitelt Kínától, amiből kínai vállalatokat és munkásokat fizetünk meg, hogy felépítsenek egy vasutat, amelyen majd kínai vállalatok és munkások által gyártott termékek juthatnak el olcsóbban és gyorsabban Nyugat-Európába.

Ennek a folyamatnak az eredménye a következőképpen néz ki egy tipikus globalizáció- és elitellenes lázadó politikus (például Orbán Viktor) szemszögéből:

  • Az európaiak még több kínai terméket fognak vásárolni európai termék helyett.
  • Az európai vállalatok versenyhátrányba kerülnek, leépítenek; nő a munkanélküliség.
  • Csökkenek az európai államok adóbevételei.


Hogy mi következik ebből Magyarországra nézve? A Magyarországról az európai piacra termelő multik forgalma is csökken, ők is munkásokat bocsátanak el, a magyar költségvetés adóbevételei is csökkenek. Természetesen ilyen helyzetben az uniós támogatás is kevesebb lesz, hiszen a nyugat-európai országoknak otthon kell majd a pénz. Márpedig sajnos az a helyzet, hogy a multik és az uniós támogatások jelentik a magyar gazdaság legfontosabb forrásait. Ezzel szemben áll majd néhány kínai csomagolóüzem a sínek mellett.

Persze nyilván egy vasútvonal nem fog apokalipszist okozni, de az biztos, hogy jelenleg nemcsak nem látni, miért is jó a magyar adófizetőnek a projekt, de ráadásul mindennel szembemegy, amit a magyar kormányfő itthon és Európában képvisel.

Lehet, hogy a PISA-teszt a valóságot tükrözi? A kínaiak ennyivel jobban tudnak számolni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Az élelmiszer a legjobb ajándék

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR gyűjtése keretében tartósélelmiszereket lehet adományozni a nélkülözőknek karácsonyra.

Így nyomul a kínai „puha erő” Magyarországon

Peking nem csak üzleti beruházásokkal hagyna nyomot a világban: a politikai törekvések útját kulturális köntösben is egyengetik. A keleti nyitás Magyarországon is fogékony e törekvésre – lássuk, mekkora a siker. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.