Ön mit védene: a szólásszabadságot vagy a szexrabszolgákat?

/ 2017.08.07., hétfő 10:45 /
Ön mit védene: a szólásszabadságot vagy a szexrabszolgákat?

Amerikában is gyorsan terjedt a hír, hogy egy 20 éves angol lányt Olaszországban bedrogoztattak és elraboltak. A támadó lengyel férfi szexmunkásként akarta árulni az interneten. Az eset már csak azért is nagy figyelmet kapott, mert éppen most készülnek Washingtonban szigorú törvényt hozni az emberrrablás, a kényszerített szex és prostitúció ellen. Nem véletlen, hiszen a kiskorúakat is érintő kényszerszex változatlanul nagy probléma. 2012-ben az International Labor Force 21 millióra becsülte az áldozatokat. A bűnszövetkezetek 150 országban működnek. Észak-Amerikában 1,5 millió embert érint a bűntény, az Egyesült Államokba évente 14-17 ezer új áldozatot hoznak be, igaz, a statisztikák nem lehetnek pontosak, hiszen viszonylag kevés ilyen jellegű bűnszövetkezetet sikerül leleplezni.

Hosszas nyomozás után 2017-ben egy kiterjedt thaiföldi prostitúciós hálózatot göngyölített fel az FBI Minnesotában. A maffiamódszerekkel dolgozó csoport több ezer nőt dolgoztatott éjjel-nappal, weboldalokon árulták, cserélgettek őket. A szexrabszolga lányokat, gyerekeket, akiknek többsége nem beszélt angolul, Ázsiából szállították. Hamis munkavállalási engedéllyel vagy névházassággal kerültek Amerikába. Elvették útlevelüket, és állítólagos adósságukat kellett ledolgozniuk. A hatóságok szerint százmilliókat kerestek az üzleten a szervezők.

Egy diplomás indonéziai lány állást keresett külföldön. Szakmájában, a szállodaiparban ajánlottak neki lehetőséget. Többszöri vizsga után végül kapott munkát Amerikában. De a repülőtéren már meglepetés érte, amikor fegyverrel kényszerítették egy szállodába. Innentől kezdve szenvedések sorozata várt rá, míg csodával határos módon megszökött, és leleplezte a bűnszövetkezetet.

Bár a lányok többnyire szegény külföldiek, de könnyű elcsábítani a kiábrándult, csonka családban élő kamaszokat is a Facebookon vagy más internetes portálon.

Az Egyesült Államok eddig is nagy erőfeszítéseket tett a szexrabszolgaság felszámolására. A digitális kor új kihívások elé állítja a bűnüldözőket, mivel a lányok nagy többségét online árulják. „Könnyebb manapság egy lányt, mint egy pizzát rendelni” – állítja egy képviselő.

A weboldalak eddig védettséget élveztek, fenntartóikat, működtetőiket nem büntették azzal a jelszóval, hogy nem vállalhatnak felelősséget a tartalomért. A szenátus két évig figyelte a Backpage.com hirdetési portált és annak felnőtt részlegét, ahol nem titkoltan folyt a leánykereskedelem. Most azt javasolják, hogy az igazságügyi minisztérium folytasson ellenük bűntető eljárást.

Az új törvényjavaslat megbüntetné azokat a weboldalakat is, amelyik illegális prostitúciót közvetítenek. Mind a demokraták, mind a republikánusok támogatják a tervezetet. Mellette áll Donald Trump elnök is – végre teljes egyetértés egy jó ügy érdekében!

De még sincs zöld útja a törvénynek. A Szilícium-völgy tíz nagy cége – köztük a Facebook és a Google – levélben tiltakozik. Elnagyoltnak érzik a javaslatot, mert túl tág teret ad a weboldalak cenzúrázására; szerintük a törvény veszélyes precedenst teremtene, véget vethet az internet nyitottságának. A techcégekhez a szólásszabadság jogvédői is csatlakoztak.

Rob Portman szenátor (republikánus, Ohio) nevetségesnek tartja a vadakat. Mint mondja, a Kongresszus nem akar mást csinálni, mint véget vetni annak, hogy az internet könnyedén, minden büntetés nélkül közvetítse a lányok adásvételét, és ebből még milliókat is keressen a hirdetésekkel.

A digitális forradalom minden tekintetben megváltoztatta a világot, életünket. Szélsebesen söpört végig a világon, mindenkit letaglózott, mindenkit elbűvölt. A törvényhozás nem készült fel rá, nem tudta, hogy mit kezdjen vele. Regulázását olyan sokáig halogatta, hogy ma már nehéz lesz a világ uraival, a techvállalatokkal szembeszállni.  

Ebben a helyzetben érdekes lesz figyelni, miként játszódik le a Kongresszus kontra Szilícium-völgy játszma.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.