valasz.hu/vilag/ezereuros-szamla-eletveszelyes-velenceben-vendeglobe-menni-127107

http://valasz.hu/vilag/ezereuros-szamla-eletveszelyes-velenceben-vendeglobe-menni-127107

Ön mit védene: a szólásszabadságot vagy a szexrabszolgákat?

/ 2017.08.07., hétfő 10:45 /
Ön mit védene: a szólásszabadságot vagy a szexrabszolgákat?

Amerikában is gyorsan terjedt a hír, hogy egy 20 éves angol lányt Olaszországban bedrogoztattak és elraboltak. A támadó lengyel férfi szexmunkásként akarta árulni az interneten. Az eset már csak azért is nagy figyelmet kapott, mert éppen most készülnek Washingtonban szigorú törvényt hozni az emberrrablás, a kényszerített szex és prostitúció ellen. Nem véletlen, hiszen a kiskorúakat is érintő kényszerszex változatlanul nagy probléma. 2012-ben az International Labor Force 21 millióra becsülte az áldozatokat. A bűnszövetkezetek 150 országban működnek. Észak-Amerikában 1,5 millió embert érint a bűntény, az Egyesült Államokba évente 14-17 ezer új áldozatot hoznak be, igaz, a statisztikák nem lehetnek pontosak, hiszen viszonylag kevés ilyen jellegű bűnszövetkezetet sikerül leleplezni.

Hosszas nyomozás után 2017-ben egy kiterjedt thaiföldi prostitúciós hálózatot göngyölített fel az FBI Minnesotában. A maffiamódszerekkel dolgozó csoport több ezer nőt dolgoztatott éjjel-nappal, weboldalokon árulták, cserélgettek őket. A szexrabszolga lányokat, gyerekeket, akiknek többsége nem beszélt angolul, Ázsiából szállították. Hamis munkavállalási engedéllyel vagy névházassággal kerültek Amerikába. Elvették útlevelüket, és állítólagos adósságukat kellett ledolgozniuk. A hatóságok szerint százmilliókat kerestek az üzleten a szervezők.

Egy diplomás indonéziai lány állást keresett külföldön. Szakmájában, a szállodaiparban ajánlottak neki lehetőséget. Többszöri vizsga után végül kapott munkát Amerikában. De a repülőtéren már meglepetés érte, amikor fegyverrel kényszerítették egy szállodába. Innentől kezdve szenvedések sorozata várt rá, míg csodával határos módon megszökött, és leleplezte a bűnszövetkezetet.

Bár a lányok többnyire szegény külföldiek, de könnyű elcsábítani a kiábrándult, csonka családban élő kamaszokat is a Facebookon vagy más internetes portálon.

Az Egyesült Államok eddig is nagy erőfeszítéseket tett a szexrabszolgaság felszámolására. A digitális kor új kihívások elé állítja a bűnüldözőket, mivel a lányok nagy többségét online árulják. „Könnyebb manapság egy lányt, mint egy pizzát rendelni” – állítja egy képviselő.

A weboldalak eddig védettséget élveztek, fenntartóikat, működtetőiket nem büntették azzal a jelszóval, hogy nem vállalhatnak felelősséget a tartalomért. A szenátus két évig figyelte a Backpage.com hirdetési portált és annak felnőtt részlegét, ahol nem titkoltan folyt a leánykereskedelem. Most azt javasolják, hogy az igazságügyi minisztérium folytasson ellenük bűntető eljárást.

Az új törvényjavaslat megbüntetné azokat a weboldalakat is, amelyik illegális prostitúciót közvetítenek. Mind a demokraták, mind a republikánusok támogatják a tervezetet. Mellette áll Donald Trump elnök is – végre teljes egyetértés egy jó ügy érdekében!

De még sincs zöld útja a törvénynek. A Szilícium-völgy tíz nagy cége – köztük a Facebook és a Google – levélben tiltakozik. Elnagyoltnak érzik a javaslatot, mert túl tág teret ad a weboldalak cenzúrázására; szerintük a törvény veszélyes precedenst teremtene, véget vethet az internet nyitottságának. A techcégekhez a szólásszabadság jogvédői is csatlakoztak.

Rob Portman szenátor (republikánus, Ohio) nevetségesnek tartja a vadakat. Mint mondja, a Kongresszus nem akar mást csinálni, mint véget vetni annak, hogy az internet könnyedén, minden büntetés nélkül közvetítse a lányok adásvételét, és ebből még milliókat is keressen a hirdetésekkel.

A digitális forradalom minden tekintetben megváltoztatta a világot, életünket. Szélsebesen söpört végig a világon, mindenkit letaglózott, mindenkit elbűvölt. A törvényhozás nem készült fel rá, nem tudta, hogy mit kezdjen vele. Regulázását olyan sokáig halogatta, hogy ma már nehéz lesz a világ uraival, a techvállalatokkal szembeszállni.  

Ebben a helyzetben érdekes lesz figyelni, miként játszódik le a Kongresszus kontra Szilícium-völgy játszma.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.