Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

/ 2018.04.26., csütörtök 08:24 /
Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Nincs abban semmi különös, ha a római Lateráni bazilika tiszteletbeli kanonokja a katolicizmus fontosságáról beszél. Más a helyzet, ha tudjuk: a fenti cím IV. Henrik óta a francia államfőt illeti. Márpedig Franciaország az állam és egyház szigorú szétválasztását hirdeti, a laicitás épp olyan fontos számára, mint a bagett, a Renault, az Eiffel-torony és Jean-Paul Belmondo. A kanonokság csak kegyes hagyomány, az államfők hol elfogadják, hol nem. Az előző köztársasági elnök, a baloldal antiklerikális hagyományait vállaló François Hollande nem vette át a címet, utódja, Emmanuel Macron viszont igen.

A politikus április 9-én a francia püspökkari konferencia meghívására beszédet tartott Párizsban, több mint négyszáz katolikus vezető előtt. Új együttműködést ajánlott, s az éppen folyó franciaországi bioetikai vitákra utalva leszögezte: „Meg kell találni a határokat. A társadalom nyitott minden lehetőségre, de az élet manipulálása nem folytatódhat a végtelenségig anélkül, hogy az ne kérdőjelezné meg magát az emberi létet.”

Miért nyújtott békejobbot a francia katolikusoknak a baloldal által korábban megmentőként ünnepelt elnök? Milyen szabályozást készít elő a franciaországi muszlimok számára?

 

 

 

 

Részletes háttér az április 26-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.