felsooktatasirangsor.hu/vilag/martonyi-a-heti-valasznak-hatarozott-nem-az-orosz-rendezesi-tervre-74435

http://felsooktatasirangsor.hu/vilag/martonyi-a-heti-valasznak-hatarozott-nem-az-orosz-rendezesi-tervre-74435

Öt jel, ami arra mutat, hogy Oroszország bajban van

/ 2014.12.02., kedd 13:40 /

Vlagyimir Putyin elnök tegnap bejelentette, Oroszország nem fogja megépíteni a Déli Áramlat gázvezetéket. Bár a politikus uniós nyomásra és Bulgária ellenállására panaszkodott, valami más is lehet a háttérben. Mi történik Oroszországban?

Fotó: Getty/Europress

Amikor nemrégiben a Mol INA-részesedésének lehetséges eladásáról írtam anyagot, meglepődtem, hogy iparági szakértők milyen határozottan állították: kevés esély van orosz állami energiacégek tulajdonszerzésére. Oroszországban ugyanis az ukrajnai válság súlyosbodása óta a deviza nagy úr lett, egyre kevesebb a szabad forrás és azok felhasználását is szigorúan ellenőrzi az állam. Létezik olyan értelmezés is, hogy a Déli Projekt leállítását övező harcias retorika és a Törökországgal bejelentett együttműködés egyaránt az orosz gazdaság és az állam gyengülését hivatott leplezni.

Ennél kevésbé ezoterikusabb jelei is vannak annak, hogy a sztármodellnél távolról sincs minden rendben.

Íme az öt legfontosabb jel:

1. Infláció. Utoljára 16 éve gyengült ekkorát a rubel: tegnap 52 rubelt adtak egy dollárért és 67-et egy euróért. Az év eleje óta a rubel értékének 60 százalékát elveszítette a zöldhasú valutával szemben.

2. Olajárcsökkenés. Az ország egyik legfőbb exportcikkének számító olaj árának világpiaci csökkenése a rubel mellett bajba sodorja a költségvetést is. Egy hordó Brent-kőolaj jelenleg 70 dollár körül áll, miközben az orosz büdzsét 100 dolláros kőolajárral tervezték. Dollármilliárdokban mérhető a veszteség, az orosz állami költségvetési bevételek ötven százaléka ugyanis a kőolaj- és gázexportból származik.

3. Recesszió. Az orosz gazdasági minisztérium a minap megváltoztatta gazdasági előrejelzéseit: 2015-re a már amúgy sem túl acélos 1,2 százalékos növekedés helyett 0,8 százalékos visszaesést várnak.

4. Tőkekiáramlás. A várakozások szerint idén 120 milliárd dollárnyi külföldi tőke hagyja el a bizonytalanná vált orosz piacot, jövőre ehhez további 90 milliárd veszteség járul.

5. Uniós szankciók. Bár Moszkva szereti sulykolni, hogy az Európai Unió legalább annyira szenved a bevezetett gazdasági korlátozásoktól, mint ő maga, a valóság más. Az EU-exportnak mindössze egy százaléka irányul Oroszországba, míg az orosz export 13 százaléka – ez még akkor is hatalmas különbség, ha tudjuk, javarészt a szankciók által nem érintett energiahordozókról van szó. A bankok tőkéhez való jutásának nehezedése mellett sajtóhírek szerint az élelmiszer-import korlátozása is érezteti a hatását a mindennapokban. Egyes városokban hiánycikk lett a csirkehús és a legtöbb élelmiszerár drágult. Árulkodó, hogy a minap az orosz külügyminiszter-helyettes javasolta a szankciók feloldását, merthogy azok mindkét félnek ártanak – ilyet azonban csak a gyengébb alkupozícióban lévő fél szokott javasolni.

 

Hogy e tényezőknek milyen hatása lesz az orosz politika irányára, egyelőre nagyon okos emberek sem tudják megmondani. Inkább csak megérzésekkel dolgozó egyszemélyes jósdám szerint a gazdasági nehézségek a reményekkel ellentétben nem a kompromisszumok felé tolják majd az orosz vezetést. Az ukrán válság év eleji elindulása óta minden egyes alkalommal, amikor Moszkva lépéshátrányba került, rövid rádiócsend után a Kreml a Nyugatot meglepő és egyben veszélyes manővert választott. Így történt ez a Krím annexiójától a kelet-ukrajnai szeparatisták támogatásáig több alkalommal.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.