Papot gyilkolt az iszlamista terror: a legrosszabb forgatókönyv jöhet Európában

/ 2016.07.26., kedd 15:36 /
Papot gyilkolt az iszlamista terror: a legrosszabb forgatókönyv jöhet Európában

Most egy 85 éves francia papnak vágták el a torkát iszlamisták. Politikusok már nem csak összefogásról és egységről, hanem háborúról is beszélnek. De mit jelent mindez? 

Nincs az a lapzárta, ami lépést tudna tartani Európa véres nyarának újabb és újabb terrortámadásaival. Marad az internetes újságok és hírcsatornák tudósításözöne, ami óhatatlanul elfásítja a nézőt-olvasót. Érthető emberi reakció, hogy a szinte naponta történő újabb és újabb gyilkosságok kapcsán legszívesebben elfordítanánk a fejünket, hogy ne is lássunk-halljunk róluk. Pedig oda kell néznünk, mert a jövőnkről van szó.

 A mai franciaországi terrortámadás az elmúlt egy hét németországi eseményeivel állítható párhuzamba. Üzenete, hogy soha, semmilyen körülmények között nem lehetnek biztonságban az európaiak, a nagyvárosokon kívül sem. Ha vonatra szállnak Würzburgban, ha zenei fesztiválra mennek Ansbachban, ha tűzijátékot néznek Nizzában, ha misén vesznek részt Saint-Etienne-du-Rouvray-ban: mindenütt lecsaphatnak rájuk a terroristák.

 Az idős pap lemészárlása ma reggel a francia kisvárosban még a folyamatos támadások miatt kába Franciaországban is különös döbbenetet keltett, mert templomot, híveket még soha nem támadtak meg. A megállíthatatlannak tűnő támadáshullám nyomán szinte minden politikus arról beszél: Franciaország háborúban áll. Nem elég tehát már a hashtag-hullám, az összefogásról és egységről szóló nyilatkozatok is inkább ingerelik, mint megnyugtatják a biztonságukért aggódó franciákat.

Igen ám, de a háborúnál kevés rondább dolog létezik, amelyben még a megtámadott fél is számos erkölcstelenséget kénytelen elkövetni. Minél elszántabb az ellenség, annál többet. Márpedig az ellenfél fanatikus: a hírek szerint a Saint-Etienne-du-Rouvray-ban agyonlőtt egyik terrorista olyannyira számontartott szélsőséges volt, hogy még elektronikus karperece is volt és reggel 9 és 12 között hagyhatta csak el otthonát. Ma reggel el is hagyta, hogy gyilkoljon. Mindez legalábbis kétségessé teszi, hogy lehet-e a demokráciák által elfogadott eszközökkel harcolni önmaguk életét odadobni kész terroristák ilyen tömege ellen. Nicolas Sarkozy mindenestre a merénylet utáni megszólalásában arról beszélt, hogy „könyörtelennek kell lennünk” – ő ezen a jobboldal korábbi javaslatainak azonnali kormányzati végrehajtását értette.

Ha azonban az ilyen típusú ellenséggel szemben nincs jogállami megoldás, s Franciaország kénytelen „együttélni a terrorizmussal”, amire Nizza után Manuel Valls miniszterelnök utalt, akkor megnő annak a veszélye, hogy egy idő után egyesek kezükbe veszik a dolgokat. Sokak számára joggal tűnik elviselhetetlen gondolatnak, hogy az állam tehetetlensége miatt nagy számban haljanak meg ártatlanok.

A múlt csütörtökön megjelent Heti Válaszban idézem Patrick Calvart, a francia belső elhárítás vezetőjét, aki még Nizza előtt egy parlamenti meghallgatáson azt mondta: újabb terrormerényletek esetén Franciaország

  • a polgárháború szélére sodródhat,
  • s az ultrajobb elkezdhet bosszút állni a muszlim közösségeken.

De nem is kell ilyen polgárháborús forgatókönyvre gondolni, hiszen posztmodern társadalmainkban nincsenek harcra és emberölésre kész tömegek. Elég néhány önjelölt igazságosztó, hogy időnként fellobbanó, időnként kihunyó terrortámadások és erre válaszként etnikai-vallási alapú összecsapások helyszínévé alakuljon Franciaország vagy a szintén nagyon feszült Németország. Márpedig ennél rosszabb forgatókönyvet el sem lehet képzelni Európa számára.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.