Párizsi terrortámadás: biztonságban vagyunk?

/ 2015.01.09., péntek 09:39 /

Nem csak Franciaországban adhat komoly aggodalomra okot, hogy a szerdai merényletet kalasnyikovokkal felszerelt, a helyi hatóságok által elvileg jól ismert szélsőségesek követték el, ráadásul fényes nappal. A francia belügyi szervek és titkosszolgálatok felelőssége óhatatlanul fel fog vetődni a sajtóban és a politikai vitákban is. A legnagyobb kérdés: biztonságban vagyunk?

Fotó: Getty/Europress/Peter Macdiarmid

Tóth Tibor, vagyis tiboru, a Konspirációs teóriák (Konteó) blog korábban rendőrként dolgozó szerzőjének (akivel interjút is készítettem nem olyan rég) egyik kommentjét idézném először is, innen:

„Aggasztó, hogy a francia elhárítás mondott ekkora csütörtököt. A DGSE (a francia hírszerzés) és a pár éve példa nélküli módon centralizált elhárítás (a DGSI) volt a nyugati gumitalpúak közül az, amelyik (történelmi okokból) talán a legjobb pozíciókkal rendelkezett egyrészt a Közel-Keleten, másrészt az arab/muzulmán világban. Hogy mást ne mondjak, kevesebben gyűlölték őket arrafelé, mint az amerikaiakat vagy a briteket. És náluk a HUMINT sose szorult annyira vissza, mint a jenkiknél, még a kilencvenes években sem.

Namármost: ha ők csődöt mondtak egy ilyen horderejű terrorcselekmény előkészületeinek előzetes feltérképezésében, ha az ő informátoraik nem jelezték a készülő veszélyt, ha az ő elemzőiknek nem szúrt szemet valami, akkor nagyon nagy baj van. Mert akkor mit várjunk a német, a lengyel vagy a magyar szolgálatoktól, ha komolyra fordul a helyzet?”

 

A Francia politika nevű szakblog a fent említett DGSI és a DGSE közötti információáramlás „zavaraira” gyanakszik. Ráadásul – ahogy írják – a Charlie Hebdo rég „halállistán” volt, világos terrorfenyegetéseket kapott, ám a védelem, amit melléjük rendeltek, „mezei rendőrökből” állt, akiken talán még golyóálló mellény sem volt. A gyenge védelemre panaszkodott Jeannette Bougrab, a meggyilkolt vezető karikaturista, Stéphane Charbonnier élettársa is tegnap.

De vissza az elhárításhoz: a felelősséggel kapcsolatban már most sokan egyértelmű kijelentéseket tesznek, és azt mondják, hogy a belügyi szervek komolyan hibáztak, amikor szem elől tévesztettek a már listájukon szereplő, korábban aktív megfigyelés alatt álló veszélyes elemeket. (Az aktív megfigyelés a 24 órás megfigyelést jelenti. Noha erről ellentmondásos információkat kaptunk, a történtek alapján kizárható, hogy ez a típusú aktív megfigyelés élt volna szerdáig a merénylőknél.)

A szolgálatokról meglehetősen negatívra festett képet árnyalja a tény, hogy Franciaországban a potenciális gyanús arcok száma sokezres, márpedig nem lehet minden egyes kétes francia állampolgár mellé rendőrt állítani. Ehhez jön a kormányzati kommunikáció, ami arról szól, hogy az utóbbi években több merényletet sikerrel előztek meg.

„Nincs olyan, hogy nulla kockázat” – mondják francia belügyi vezetők. Hasonlóról beszélt csütörtökön Andrew Parker, a brit elhárítás (MI5) vezérigazgatója is. Parker egy stratégiai kutatóintézet szakértőinek tartott előadásában azt mondta, az elmúlt néhány hónapban három olyan, Nagy-Britanniában tervezett terrorcselekménynek vették elejét, amelyek minden bizonnyal számos halálos áldozattal (!) jártak volna.

Az MI5 vezérigazgatója szerint a szíriai konfliktusövezetben tartózkodó brit állampolgárok közül hozzávetőleg 600-ról tudható, hogy szélsőséges nézeteket vall, és jelentős részük csatlakozott az Iszlám Államhoz.

Milyen következményei lehetnek mindennek ránk, magyarokra és közép-európaiakra nézve? Ahogy azt védelmi vezetők is elmondták, a kontinensnek ezen a részén nincsen közvetlen terrorveszély, mivel nem vagyunk a dzsihadisták térképén. Az MI5-főnöknek viszont volt egy mondata, amire innen is érdemes figyelni: Parker világossá tette, hogy elutasítja az olyan helyzetet, amelyben a magánélethez fűződő jog „annyira abszolút és szent”, hogy e jog rejteke mögül a terroristák is nyugodtan, a felderítés kockázata nélkül tevékenykedhetnek. Vagyis a szélsőségek elleni harc és az elhárítás nyomán (ürügyén) tovább épülő figyelőrendszerek miatt egyre több lehallgatási botrány várható.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A halál völgyében: miért bukik el tízből kilenc startup?

Divatba jöttek a startupok Magyarországon, de tízből kilenc induló vállalkozás elbukik, és lassan nő a sikersztorik száma. Ezen változtatna a Telenor gyorsítóprogramja, melynek két mentorától kérdeztük, mik a leggyakoribb buktatók.