Mit akar az amerikai tinédzserforradalom?

/ 2018.03.26., hétfő 12:01 /

A z betűvel jelzett generáció a milleniumiaknál aktívabb, politizálóbb lesz, ami fordulatot hozhat a közéletben. Legalábbis erre lehet következtetni a most zajló tengerentúli tüntetéshullámból.

Szombaton országszerte tüntetések volt az Egyesült Államok közel nyolcszáz városában March for Our Lives (Menetelés az életünkért) címmel. A cél: a fegyverhasználat korlátozásának elérése. Csak Washingtonban több százezren vettek részt a megmozduláson.

Ez idáig amerikai belügy. Az viszont Magyarországról nézve is érdekes, hogy a demonstráció kezdeményezői, főszereplői ezúttal tinédzserek voltak. A „Z nemzedék” politikai aktivitására érdemes odafigyelni, hiszen az ilyen mozgalmak nem állnak meg az Egyesült Államok határánál, gyorsan terjednek szerte a világon.

Fotó: Europress/AFP/Nicholas Kamm

„Ne tovább! Elég volt! A felnőttek becsaptak minket, kezünkbe kell venni dolgainkat” – harsogták a fiatalok a megmozdulásokon. És valóban elegük lett a szavakból, „a felnőttek” üres ígéreteiből. Nem véletlen: a gyerekek, kamaszok biztonságáról, életéről volt szó. 1999-ben történt Amerikában az első iskolai lövöldözés a coloradói Columbine Gimnáziumban, akkor 13 halálos áldozatot követelt az ámokfutás. Azóta 187 ezer diákot érintettek valamilyen módon a különféle iskolai lövöldözések. Forgatókönyv mindenütt hasonló volt: a tragédia után gyász, részvétnyilvánítás, ima, megható politikusi beszédek. A fegyverhasználat ügyében viszont nem történt változás.

Idén február 14-én 15 diák és 2 felnőtt halt meg a floridai Marjory Stoneman Douglas Gimnáziumban történt lövöldözésben.

Fotó: Europress/AFP/Jim Watson

A túlélő diákok ezúttal nem elégedtek meg a szavakkal: tetteket követeltek. Felkeresték a floridai politikusokat, elutaztak Washingtonba, találkoztak Donald Trump elnökkel, törvényhozókkal. Keresték a televízió nyilvánosságát. Mindenhol követelték a „józan ész” fegyvertörvényét, ami nem veszi el az alkotmány biztosította fegyvertartási jogot, de szigorítja az ellenőrzést, megszünteti a kiskapukat. Be akarják tiltatni a katonai támadó automata vagy félautomata fegyvereket is.

Bár pénzügyi támogatóik bőven akadtak – mások mellett Steven Spielberg, George Clooney, Oprah Winfrey –, de mégis csak ők, a tinédzserek kezdték szervezni az országos megmozdulásokat. Ők voltak a tüntetések szónokai. És kiválóan beszéltek. Egy 13 éves kislány azt mondta San Franciscóban, hogy azzal intik le őket a felnőttek, hogy nem elég érettek a fegyvertartási vitához. „De elég érettek voltunk ahhoz, hogy iskolai szekrényekbe bújva reszkessünk az életünkért, és azon imádkozzunk, hogy a lövöldöző ne találjon meg minket?” – kérdezte. Egy túlélő évek után sem tud szabadulni annak a pillanatnak az emlékétől, amikor a rohamrendőrség kiszabadította őket, és barátaik holttestein átugorva menekültek.

Diáktüntetők New Orleansban

Fotó: Europress/AFP/Emily Kask

A szónokok többsége arra bíztatta társait, hogy vegyenek részt a politikai folyamatokban, menjenek el szavazni. Büntessék meg, szavazzák le azokat a politikusokat, akiket a fegyverlobbi támogat.

Felmérések szerint a Z nemzedék, azaz az 1990-es évek végén, 2000-es évek elején születettek, sokkal realistábbak, mint az őket megelőző millenniumiak. Sokkal kevésbé elkényeztettek, mint elődeik, akiket szüleik túlságosan is megóvtak mindentől.

Fotó: Europress/AFP/Andrew Caballero-Reynolds

A millenniumiakat nem nagyon érdeklik a közéleti problémák, legfeljebb a környezetvédelem, az egészséges életmód.  Politikai passzivitásuk szembetűnő. A Z generáció a kutatások alapján érzékenyebb a társadalmi igazságtalanságokra, korrupcióra, és tenni is akar ellene.

Egyszeri fellángolás volt a vasárnapi országos tüntetés? Mi lesz, ha távoznak a televízió kamerái? – tették fel a kérdést a pesszimisták. A diákvezetők azt ígérték, hogy ez csak a kezdet. Bár még a 2018-as a törvényhozói választásokon nem tudnak szavazni, de majd mozgósítanak. Vagyis azt ígérik, hogy komolyan veszik a politizálást.

„Mi vagyunk a jövő! Ez a mi forradalmunk” – szóltak a szombati jelszavak. Akárhogy is alakul, erre a folyamatra érdemes odafigyelni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.