valasz.hu/vilag/miert-hallgatta-el-a-media-a-migransok-kolni-randalirozasat-cimlapsztori-116828

http://valasz.hu/vilag/miert-hallgatta-el-a-media-a-migransok-kolni-randalirozasat-cimlapsztori-116828

Politikailag nem korrekt a csirkeszendvics

/ 2012.08.02., csütörtök 10:29 /
Politikailag nem korrekt a csirkeszendvics

Akadnak olyan együgyűek, akik úgy vélik, a gyorsbüfék azért veszélyesek, mert egészségre káros, zsíros, magas koleszterin-tartalmú ételeket árulnak. Példaként hozzák a McDonald's, Burger King hamburgereit, a Kentucky Fried Chicken rántott csirkéit, a Subway szendvicseit és a kiegészítő cukros, szénsavas üdítőitalokat. De a felvilágosult liberálisok nem ilyen szűk kategóriákban gondolkodnak. Pontosan tudják, hogy a gyorsbüfé akkor igazán káros, ha politikailag nem korrekt. Az atlantai csirkeszendvics üzletlánc, a Chick-fil-A esete ismét felhívja a figyelmet arra, hogy az ideológiai harcot minden fronton, még a gyorsbüfében is meg kell vívni.

 

„Nem a csirkét fedeztük fel, hanem  a csirkeszendvicset" -  hirdeti az 1967-ben nyitott gyorsétterem. A szendvics olyan népszerű lett, hogy hamarosan ellepte az Egyesült Államok déli államait, ma már országos hálózattal rendelkezik. És külföldön is terjeszkedni akar.  

A Chick-fil-A már 1996-ban, az atlantai olimpia idején furcsa üzletpolitikájával vívta ki a liberálisok nemtetszését. Sem kérésre, sem nagy profit reményében nem változtatott üzleti politikáján az ötkarikás játékok két hete alatt, azaz nem nyitott ki vasárnap. A mélyen hivő, baptista igazgató, Dan Cathy a vasárnapot minden körülmények között Isten megszentelt napjának tartotta. Ellentétben a többi gyorsétteremmel, zárva tartottak karácsonykor és a hálaadás ünnepén is.  

Az igazi botrány azonban akkor tört ki, amikor a vezérigazgató az alábbi nyilatkozatot tette: „Támogatjuk a családot, a bibliai értelemben vett családot. Családunk tulajdonolja az üzletet, családunk vezeti az üzletet, és még mindig első feleségünkkel élünk. Hálát adunk ezért Istennek. Mindent meg akarunk tenni, hogy erősítsük a családot. Lehet, hogy ez nem népszerű, de hála Istennek, olyan országban élünk, ahol megoszthatjuk másokkal gondolatainkat és működhetünk bibliai alapon".

Dan Cathy óriásit tévedett, amikor úgy gondolta, hogy büntetlenül elmondhatja véleményét, mert az alkotmány biztosítja számára a szólásszabadságot. Hamarosan megtapasztalta, hogy mindez csak akkor működik, ha a liberális jogvédők értékeit hirdeti valaki. Az Amazon.com alapítójának semmi baja nem lett abból, hogy 2.5 millió dollárral támogatta az egyneműek házasságáért vívott harcot. A hagyományos család melletti kiállás azonban megbocsáthatatlan bűn.

A mindenkit egyformán kiszolgáló gyorsétterem hamarosan megkapta a bigott, kirekesztő bélyeget, igazgatója pedig a gyűlöletbeszéd képviselője lett. A homoszexuálisok bojkottra szólítottak fel. A kampány olyan hatásos volt, hogy Boston, Chicago, San Francisco már kiűzte a csirkeszendvics-éttermet a városból. A liberális lobbi most az egyetemi kampuszokból való kitiltáson fáradozik.  

A virágzó kezdeményezést azonban váratlan ellentámadás érte, amikor konzervatív politikusok felhívására augusztus 1-jét a Chick- fil-A melletti szolidaritási napnak nyilvánították. Az akció óriási sikerrel végződött. Országszerte tízezrek álltak sorba és rekord mennyiségű (egészségtelen) csirkeszendvicset vásároltak.  A „tüntetők" között sokan az igazgató családról vallott felfogásával értettek egyet, de még többen voltak, akik a szólásszabadságot féltették a szólásszabadság liberális bajnokaitól. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.