Orbán: „Mindig optimistábban megyek el Münchenből, mint ahogyan ide jövök”

/ 2012.03.23., péntek 07:07 /
Orbán: „Mindig optimistábban megyek el Münchenből, mint ahogyan ide jövök”

Csütörtökön Münchenben tett látogatást Orbán Viktor miniszterelnök, aki többek között a terveiről tartott részletes előadást a Bajor Gazdasági Szövetség székházában.

„Szép időnk van”, nézett fel az égre Horst Seehofer, és láthatóan kerülni akarta a kínos kérdéseket. Míg a München belvárosában lévő Prinz-Carl-Palais előtt a magyar miniszterelnökre várakozott bajor kollégája, a német újságírók megpróbáltak volna belőle néhány kritikus megjegyzést kihúzni. Sikertelenül. „A nagyra becsült szociáldemokratáknak meg kell érteniük, hogy a Bajor Szabadállam tisztelettel fogadja a vendégeit”, utalt Seehofer az SPD azon felvetésére, hogy a bajor kormánynak erőteljesebben kellene Orbán politikáját bírálnia.

Orbán Viktor fél négyre érkezett meg küldöttségével – amelynek többek között Matolcsy György és Parragh László, az iparkamara elnöke is tagja volt –; megelőzően az Audinál és a Siemensnél folytatott a magyar delegáció tárgyalásokat. Orbán szerint mindkét helyen nagyon „optimista” volt a hangulat.

Hiába a baráti hangulat és hangnem, Seehofer azért jelezte, hogy a bankadót és különösen a részben bajor tulajdonú Magyar Kereskedelmi Bank ügyét mindenképpen felveti. A közel egyórás megbeszélés után Seehofer annyit mondott, hogy „kitűnő a két ország közötti együttműködés”, egyben örömét fejezte ki a felett, hogy Orbán Viktor magyarországi látogatásra hívta őt. „Na, most akkor be kell terveznem Magyarországot is”, kommentált szellemesen már a hivatalos esemény végén, pár újságírónak a bajor kormányfő. „De előbb a kolostor jön”, mondta – utalva arra, hogy a nagyhetet hagyományosan egy kolostorban tölti lelkigyakorlattal Seehofer.

Balra Seehofer (fotók: Facebook)

A tárgyalások után Orbán szintén bizakodását fejezte ki: „Mindig optimistábban megyek el Münchenből, mint ahogyan ide jövök”. És szerinte „az Önök optimizmusából mi is meríteni fogunk”, elvégre „Magyarország a délnémet ipari zóna része”, vélekedett a magyar miniszterelnök.

Orbán távozása után Seehofer még kedélyesen elbeszélgetett az újságírókkal a palota előtt – ugyanis nem ért oda időben a szolgálati kocsija, pedig igencsak sietnie kellett, mégpedig Berlinbe, Joachim Gauck beiktatására. Seehofer azonban ekkor sem volt hajlandó beszélni arról, hogy kritizálta-e Orbán politikáját a tárgyaláson. A magyar alkotmányt sem kívánta kommentálni, „azt tegye meg az SPD, ez az ő stílusuk”, mondta nevetve. Szerinte Orbánnal igen jól megértették egymást, mert „jó humorú emberről” van szó.

A magyar kormányfő eközben a Bajor Gazdasági Szövetség nem messze lévő központjába – a Bajor Gazdaság Házába – hajtatott, ahol pár tucat magyar szimpatizáns várta őt magyar zászlókkal és néhol rossz németséggel megfogalmazott táblákkal. „Viktor, Viktor”, zengett a nyugodt, belvárosi Max Joseph Strasse, amikor Orbán kiszállt a kocsijából. A magyar miniszterelnök először az „övéihez” sietett, és többekkel kezet fogott. Németek is voltak a megmozduláson, az egyik idősebb úr – akit felesége buzdított, hogy „most mondd el a fiatalembernek, most mondd el” – el is mondta hát a Heti Válasz Online fiatal tudósítójának, hogy szerinte a német médiában sokkal nagyobb cenzúra érvényesül, mint a magyarban, és az a német sajtó, amely antidemokratikusnak nevezi az Orbán-kormányt, hallgat a szerinte jóval antidemokratikusabb eurómentő-csomagok vélt alkotmányellenességéről. (A német Alkotmánybíróság amúgy nem találta alkotmányellenesnek az eurómentő-csomagot, és éppen a demokratikus elv érdekében a Bundestag jóváhagyásához kötött minden Európa-politikai döntést.)

 

A Bajor Gazdaság Házában kiválasztott meghívottak előtt – akik főleg a bajor gazdasági körökből és a magyar helyi emigrációból kerültek ki – tartott rövid bevezetőt Randolf Rodenstock, a szervezet vezetője. Az egyetemi tanár kiemelte, hogy Bajorország és Magyarország kölcsönösen függ egymástól. Magyarországon több bajor cég működik, mint Kínában, és egy felmérés szerint ezek nyolcvan százaléka elégedett is a magyar viszonyokkal, a magyar féllel. Azonban elismerte Rodenstock, hogy őket is elérik „a kritikus hangok”, és sérelmezte, hogy a budapesti kormány olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek sértenék szerinte a piacgazdaság elvét. Úgy vélte, hogy „kiszámítható rendre” és „jogbiztonságra” van szükség Magyarországon ahhoz, hogy még több külföldi befektetés érkezzék az országba. Mivel előtte mind a szocdemek, mind a zöldek felszólították erre, Rodenstock címszavakban a nemzeti bank függetlenségének fontosságára vagy a sajtószabadság kérdésére is kitért, mondván „itt mi, németek nagyon érzékenyek vagyunk”.

Orbánt Rodenstock „fiatal, sármos férfiként” mutatta be, aki „mindig nyugatpárti volt”, és ennek bizonyítékaként említette, hogy Orbánt a Franz-Josef-Strauß-díjjal is már kitüntették.

Orbán beszédében kormányának politikai és gazdasági reformjait mutatta be, ezek szükségszerűségét és vélt eredményét ismertette. De már rögtön előadásának elején kitért a demokrácia kérdésére, amelynek hiányával vádolja a nyugati sajtó egy része a magyar kormányt. Orbán úgy vélte, hogy ő, aki tizenhat éven át volt ellenzékben, nagyon is jól tudja, mi a demokrácia. De szerinte a demokráciát egyébként sem kell félteni egyetlen közép-európai néptől sem, mert aki élt diktatúrában, az a magyar miniszterelnök szerint jobban ismeri, becsüli a demokrácia értékét.

A bajor-magyar kapcsolatokat ő is méltatta: ezek Orbán szerint olyan jók, hogy „nem tudom, meddig leszek még egy független állam miniszterelnöke”, annyira a „délnémet ipari zónába” tagozódott be Magyarország. Ő is kitért arra, hogy Bajorország Magyarországon számszerűen is többet ruház be, mint akár Kínában, és gyakorlatilag 1,2 millió magyar embernek német cégek „adnak kenyeret”. A német ipar jelenléte azonban nem csak „összeszerelő műhelyeket” jelent, hanem egyetemi tanszékeket, szakiskolákat, kutatóműhelyeket is, amelyek alapításáról szintén szó volt az Audival és a Siemens-szel folytatott délelőtti megbeszélésein.

A magyar néplélekkel kapcsolatban hosszas népkarakterológiai fejtegetésekbe bocsátkozott a kormányfő. Szerinte a reformokat például azért kellett „Blitzkrieg” módjára, gyorsan végrehajtani, mert a magyarok hajlamosak feladni a céljaikat, és ezért sürget az idő. „A magyarok nagyon furcsa emberek. Nagy szívük van”, mondta Orbán, aki szerint az angolok mellett mi vagyunk Európa legindividuálisabb népe, és éppen ezért a magyar embertől nem lehet elvenni a szabadságát. Szerinte már ez a néptulajdonság önmagában garancia arra, hogy egy kormány nem is tud antidemokratikus, a szabadságot sértő lenni Magyarországon, mert a magyar ember „egy idő után fellázad”.

München, stadion

Orbán szerint Németország Magyarországnak nem csak szövetséges, de példakép is. „A magyarok a németektől nem irigyelnek semmit. [...] Nem irritál bennünket egy gazdag német üzletember”, mondta. Majd halkabban hozzátette: „Egy osztráknál már más a helyzet”.

Több mint egyórás előadásának végén Orbán a kormányát ért kritikákra is reagált. Szerinte a gyors reformok miatt bírálják Budapestet. Elmondta azonban, hogy Magyarország esetében – bár címlapokon inkább ez szerepel – ötven kötelezettségszegési eljárás van csak folyamatban, míg Németország ellen száz. „Nyolcvan”, pontosította valaki a hallgatóságból. „És arányaiban az kevesebb is”, mondta egy másik német úr az összehasonlításra.

Orbán a sajtókritikákra elmondta, hogy azokat „emberileg” rosszul éli meg, mert a reformjainak szerinte inkább „elismeréssel” kéne adózni, de legyenek is bármily „alantasak” ezek a cikkek, nem szabad önsajnálatba menekülni. „Ki kell állni, és harcolni kell”, mondta. Mindazonáltal elismerte, hogy a kritikák cáfolatában, visszautasításában a magyar kormány „talán túlságosan is udvarias”. Itt megint a népkarakterológiával jött elő, szerinte ugyanis a magyar nem eléggé kitartó, márpedig kitartóan kellene a kritikákat cáfolni. Azonban hozzátette, hogy „nyilván vétünk mi is hibákat”, és éppen ezért nem kell mindenféle nemzetközi összeesküvést sejteni vagy befelé fordulva, sajnáltatni magunkat. „Mi nem áldozatok vagyunk, hanem a jövő győztesei”.

Látogatás a Siemens vezetőinél

Egy másik kérdezőnek válaszolva – aki a svájci függetlenségi modellt és a gyakoribb népszavazásokat javasolta Magyarország számára – Orbán humorosan annyit mondott, hogy nem magára a modellre lenne szükség, hanem „a svájciakat kéne átvenni, az sokat segítene”. Ők ugyanis „egy dolgos, tisztességes népség”.

Egy felszólaló a magánnyugdíjpénztár államosítására kérdezett rá. „Bevezettük a német nyugdíjrendszert. Mi ezzel a probléma?”, replikázott a kormányfő. Orbán szerint ugyanis voltaképpen nem államosításról volt szó, hanem a korábbi, hárompilléres modellről áttért az ország a német-típusú, kétpilléres modellre, ahol állami és magán nyugdíjpénztárak vannak. Azt persze elismerte: volt „motiváció” a kormány részéről, hogy az emberek az állami nyugdíjat válasszák, de – és ez szerinte újfent a magyarok szabadságszeretetét bizonyítja – akadt százezer ember, aki maradt a magánnyugdíjpénztárnál.

Az alkotmányt érintő bírálatokban Orbán a Frankfurter Sonntagszeitungban már kifejtett véleményét ismételte el újra, gyakorlatilag. Szerinte ma „egy kánon” uralkodik az Európai Unióban, holott más véleményeknek is meg kéne jelenniük. A magyar alkotmány szerinte kiáll bizonyos értékek mellett, így például a nemzetállam mellett, amely Orbán szerint a globalizmus korában sem fog eltűnni. Szerinte az európai „fő sodrat” kirekeszti a másként gondolkodókat, és lassan az, aki a hagyományos család-modellt preferálja, „homofóbnak” számít. Úgy vélte azonban, hogy a házasság igenis egy férfi és egy nő közössége. „Én ezt gondolom, ez van az alkotmányban”, zárta rövidre az alaptörvényt érintő vitákat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.