valasz.hu/vilag/ilyen-jo-a-szlovak-egeszsegugy-tenyleg-ennyire-lemaradtunk-127412

http://valasz.hu/vilag/ilyen-jo-a-szlovak-egeszsegugy-tenyleg-ennyire-lemaradtunk-127412

Putyin házi szörnye

/ 2017.05.17., szerda 15:26 /

Magyarországon a bocsánatkérést mint videós műfajt meghonosító Magomed fellépésével, az egész világon pedig a homoszexuálisok elleni pogromokkal irányította magára Csecsenföld ismét a figyelmet.

„Amíg Putyin támogat, azt csinálok, amit akarok. Allah Akbar” – nyilatkozta egyszer Csecsenföld ura, Ramzan Kadirov, és ez így is van. S ezek a cselekedetek általában még a posztszovjet zsarnokok mércéjével mérve is vérfagyasztóak. Februárban kezdtek hírek megjelenni arról, hogy Csecsenföldön melegek tűnnek el. Jogvédő szervezetek gyűjtései szerint száz embert hurcoltak az e célra létrehozott koncentrációs táborokba, néhányukat meg is ölték. Az információt egy csecsen belügyi szóvivő áprilisi tréfának nevezte. Az elnök szóvivője szerint már csak azért is hazugság az egész, mert Csecsenföldön eleve nincsenek homoszexuálisok, hiszen ha lennének, a saját rokonaik intéznék el őket. És sokszor valóban ez történik: a rokonok ugyanis hazavihetik a táborból az eltévelyedett fiút, egy feltétellel: meg kell ígérniük, hogy otthon ők végeznek vele.

A becsületgyilkosságokat, amikor vérrel mossák le a család tisztességén esett foltot, a nem megfelelően viselkedő nők esetében is lelkesen támogatja Kadirov, aki számtalanszor kifejtette, mit gondol a női szerepekről: „A feleség elsősorban háziasszony és a férj tulajdona. Nekem jogom van bírálni a feleségem. Neki nincs joga kritizálni engem.” A haj kötelező eltakarása és a többnejűség is a rendszer része. Utóbbiról nyilatkozta egyszer az elnök, hogy majd az vet véget az orosz demográfiai válságnak, bár nem biztos, hogy az oroszok pont rengeteg csecsen utódban látják az ideális megoldást. És ami a legmegdöbbentőbb a csecsen rendszerben: miközben a fentieket olvasva azt hihetnénk, az Iszlám Államban, Szaúd-Arábiában vagy Iránban járunk, Csecsenföld az Orosz Föderáció része. Az orosz elnök meg elvileg az iszlám szélsőségek legelszántabb ellenfele, legyen szó a szír lázadók bombázásáról vagy az orosz városokban merényleteket elkövető terroristák üldözéséről. Sőt, elvileg Kadirov uralmának alapja is az iszlám szélsőségesek elleni harc.

Ha tudnak, szakadnak

De hogy alakult ki ez az abszurd helyzet? A Kaukázus északi lejtőin élő csecsenek soha nem akartak az orosz birodalomhoz tartozni, s amikor csak lehetőségük volt rá, megpróbáltak elszakadni. Megtették ezt az első világháború végén, amikor aztán a bolsevikok erőszakkal terelték vissza őket, a második világháború végeztével pedig csak azért nem tehették meg, mert Sztálin biztos, ami biztos, az egész népet Kazahsztánba telepítette. (Már csak ezért is abszurd, hogy a Magyarországon élő csecsent, Magomed Daszajevet állítása szerint éppen a pesti szovjet emlékmű megdobálása zaklatta fel annyira, hogy úgy érezze, rá kell vennie a dobálót, videón kérjen bocsánatot.)

A túlélők a diktátor halála után térhettek vissza, és természetesen a Szovjetunió összeomlása után megint kikiáltották a függetlenségüket. Ezt aztán az oroszoknak csak két hosszú háborúban sikerült elvenniük, amelyek hevességére jellemző, hogy az orosz hadsereg a csecsen főváros ostrománál több tankot vesztett, mint annak idején Berlinénél. Miközben Csecsenföld területe három magyar megyéének felel meg, a lakosok száma pedig a többnejűség áldásos hatása ellenére sem éri el az 1,5 milliót.

Abszolút uralkodó

A háborúkból Putyin azt a következtetést vonta le: egyetlen módja van annak, ha meg akarja tartani Csecsenföldet. Márpedig meg akarja, egyrészt mert fontos kőolaj- és gázvezetékek haladnak át a területen, másrészt a függetlenség esetleg más elégedetlen kisebbségeknek is ötleteket adhatna. Ez a mód pedig találni egy helyi erős embert, aki kézben tartja Csecsenföldet. Ez az erős ember lett az első csecsen háborúban még az oroszok ellen harcoló, később hozzájuk átálló Ahmad Kadirov. Amikor pedig idősebb Kadirovot a szeparatistáknak sikerült felrobbantaniuk egy győzelmi parádén a stadion díszpáholyában, az apja sofőreként és testőreként dolgozó fia, Ramzan vette át a szerepet.

Moszkva három dolgot várt el tőle: Csecsenföldön legyen béke, a terület maradjon Oroszország része, és ne váljon a nemzetközi iszlamisták fészkévé. Ezért cserébe két dolgot adott Kadirovnak: szabad kezet és rengeteg pénzt. Nézőpont kérdése, hogy Moszkva jó üzletet kötött-e, de Kadirov biztosan. Az ország költségvetésének nyolcvan százaléka az orosz fővárosból érkezik, ennek jelentős részét egyszerűen ellopják. A csecsen elit életmódjára jellemző, hogy amikor hatalma kezdetén Ramzan részt vett egy ismerőse háromnapos esküvőjén, százdollárosokat dobált a gyerektáncosok közé, aztán aranyozott pisztolyát az övébe dugva beszállt közéjük, a menyasszonynak meg egy ötkilós aranytömböt adott ajándékba. Kadirov versenylovakat tenyészt, luxusautókat gyűjt, van olyan Lamborghinije, amely önmagában félmilliárd forintot ér. Rendszeresen hív meg kiöregedett film- és popcsillagokat születésnapjára, és focizott már Maradonával is. Amikor 2011-ben a 35. szülinapi partija után megkérdezték tőle, miből van pénze minderre, csak annyit válaszolt: „Allah adta.”

A tavalyi negyvenedik születésnap ehhez képest egész visszafogott volt: Ramzan egy VIP-páholyból büszkén nézte végig gyerek ketrecharcosok versenyét, amelyen három kisfia is fellépett. Egyikük mindössze 15 másodperc alatt verte eszméletlenre ellenfelét. Mindegyik résztvevő fiatalabb volt 12 évesnél, ráadásul nem viseltek védőfelszerelést, amin persze néhány savanyújóska felháborodott. Kadirov örömét azonban nem sikerült elrontani, ami nem csoda: az elnök verte már meg miniszterét is, s közösségi médiaoldalain rendszeresen posztol felvételeket a konditeremből. Kadirovnak egyébként mind a 12 gyermeke tehetséges: egyik lánya tavaly elnyerte a legjobb csecsen diák címet, másik lányának és feleségének pedig divatcége van, amely 10 ezer dolláros ruhákat tervez tetszeni vágyó, ám jámbor muszlim nőknek.

A pénzből azért jutott az ország – és főleg a negyedmilliós főváros – újjáépítésére is. A két háborúban gyakorlatilag megsemmisült Groznij ma modern város, széles sugárutak mentén (a legszélesebb természetesen Putyin nevét viseli) felhőkarcolók emelkednek, amelyek a távolból akkor is jól mutatnak, ha a luxuslakások lakatlanok, az ötcsillagos szállodák pedig üresek. Amikor az egyik ilyen lakatlan toronyház kigyulladt, és néhány internetes kommentelő ezen élcelődött, Kadirov személyesen vezényelte ki őket, hogy kényszermunkában vegyenek részt a tatarozásban. Felépíttette a világ egyik legnagyobb mecsetét, amelyet Putyinnal együtt adott át, s amelyet apjáról nevezett el, csakúgy, mint az új stadiont. A sajátos hármas személyi kultusz jeleiként a két Kadirov és Putyin képei elborítják az országot.

Újjáépítés tehát van, és béke is, bár utóbbi sokakat a szovjet idők rettegésen alapuló békéjére emlékezteti. Kadirov becslések szerint több tízezres magánhadsereggel tart rendet. Bárkit elrabolnak, eltüntetnek, megkínoznak, megölnek, ha veszélyt jelenthet Kadirov uralmára, akit ennek megfelelően tavaly a szavazatok 98 százalékával választottak újra. Amit azzal hálált meg szórakozásra vágyó népének, hogy az új kormány egyik fontos posztjára tévés valóságshow keretében választotta ki a megfelelő embert, akinek nemcsak üzleti terveket kellett előállítania, hanem nyilaznia és birkóznia is.

Mindenhol otthon

A magánhadsereg ráadásul külföldön is bevethető. Ért már halálos támadás csecsen ellenzékieket Moszkvában, de Dubajban is. Sőt, a Putyin és Kadirov közötti együttműködés egyik legfélelmetesebb részlete, hogy úgy tűnik, a csecsen elnök besegít a Kremlnek, ha el kell valakit takarítani. Szinte alig volt az elmúlt időben olyan oroszországi politikai gyilkosság, amelyben ne tűnt volna fel csecsen szál, s Borisz Nyemcov ellenzéki vezető két évvel ezelőtti meggyilkolásában is csecsenek a vádlottak. (Ami megint csak újabb árnyalatot ad a Magomed-ügynek.) Kadirov hangsúlyozza is, hogy az ő katonái Putyin katonái, akinek szerinte élethossziglan elnöknek kéne maradnia.

A leginkább maffiavezérekre vagy különösen rossz hírű római cézárokra emlékeztető Kadirov életére az egyetlen veszélyt az iszlám szélsőséges merénylők jelentik. Becslések szerint félezer csecsen harcol az Iszlám Állam soraiban, az iraki és szíriai vereség után viszont nemsokára új feladat után nézhetnek. Ezért, hogy az iszlamisták vitorlájából kifogja a szelet, rendszerének középpontjába is az iszlámot állította, amire volt is fogadókészség a roppant konzervatív csecsen társadalomban. Vagyis Csecsenföld úgy maradt Oroszország része, hogy valójában független, és úgy állította meg az iszlamista szélsőségeseket, hogy maga is szélsőségesen iszlamista lett.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.