valasz.hu/vilag/bemutatjuk-orban-nemet-biralojat-aki-a-kereszteny-fundamentalizmustol-ovna-europat-127835

http://valasz.hu/vilag/bemutatjuk-orban-nemet-biralojat-aki-a-kereszteny-fundamentalizmustol-ovna-europat-127835

„Putyin tudja, hogy ez politikai öngyilkosság lenne”

/ 2015.03.12., csütörtök 18:39 /

"Veszélyezteti-e Putyin politikája Európa stabilitását?" címmel rendezett közéleti vitaestet a Danube Institute a héten a Vigadóban. A konzervatív-liberális elemzőintézet egy évvel ezelőtt azzal a szándékkal jött létre, hogy közvetítőként szolgáljon Közép-Európa, Nyugat-Európa és az angolszász világ között, és fórumot kínáljon konzervatívok, klasszikus liberálisok és demokratikus ellenfeleik számára.

Veszélyt jelent-e Putyin politikája az európai biztonságra, ahogy sokan gondolják, vagy azok Oroszország legitim aggodalmait tükrözik, és nincs szó az európai stabilitást veszélyeztető nagyobb politikai és stratégiai ambíciókról? - szólt a tételmondat, amely mellett és ellen két-két meghívott rangos nemzetközi szakértő érvelt. A klasszikus vitaesttel ezúttal napjaink égető geopolitikai kérdése, az orosz-ukrán válság eltérő olvasatait akartuk bemutatni, és egyben vitára hívni a magyar közönséget -  mondta a valasz.hu-nak Gerald Frost, az intézet megbízott igazgatója és hozzátette, nagy örömükre szolgált, hogy Martonyi János, volt külügyminiszter elvállalta a házigazda szerepét. Az álláspontok ütköztetése után a közönség soraiban ülő parlamenti képviselők, nagykövetségi tisztviselők és külpolitikai szakértők szavazással nyilvánítottak véleményt, megerősítve a putyini politika fenyegetését.

Martonyi János

Martonyi János

Az orosz hatalmi rendszer cinikusságára és birodalmi jellegére hívta fel a figyelmet Charles Crawford, Nagy-Britannia korábbi varsói nagykövete. Hány újságírót öltek meg egyes országokban világszerte? – tette fel a kérdést a volt brit diplomata az orosz extremitásokra mutatva. A gyilkosságoktól sem visszariadó, halálos áldozatok számával nem törődő orosz rendszerben egyszerre van jelen a birodalmi szemlélet és a kommunista örökség, fogalmazott Crawford, aki alapvető történelmi hibának nevezte a saját állampolgárait halálba küldő Szovjetunió létrehozását. Ez volt az évszázad legnagyobb geopolitikai katasztrófája, amely többek között ukránok ezreinek éhhalálát okozta. A mintegy 150.000 halálos áldozatot követelő csecsen háború után az ukrajnai konfliktusban is több ezren vesztették már életüket, mondta a volt nagykövet, aki szerint hiba volt, hogy a hidegháború lezárulta után nem történt kísérlet az európai biztonsági rendszer újratárgyalására. Crawford felháborítónak nevezte, hogy orosz diplomaták televízióban hazudnak az orosz fegyverek használatáról, és a masszív orosz propaganda-gépezet erejére figyelmeztetett.

A NATObővítése eredendően nem Oroszország ellen irányult, hanem a közép-európai térség megsegítésére, mondta James Sherr, a londoni Royal Institute of International Affairs munkatársa. „Amikor a balti államok csatlakoztak a NATO-hoz és az Európai Unióhoz, az szükségszerűen borzolta az orosz kedélyeket, máris adódott a kérdés: mi lesz, ha Ukrajna is erre az útra akar lépni? Önök, magyarok, történelmileg tudhatják, hogy a szovjet perspektívából tekintve minden rendszer-engedmény veszélyt jelentett” - mondta a brit külügyi szakértő, majd a lengyel külügyminiszter, Sikorski tavalyi szavait idézte: „Megértem, hogy Moszkva fél, hiszen tudja, mit akarunk: demokratikus és sikeres Ukrajnát. És ezt esetleg Moszkva emberei is megszeretnék. Moszkva tehát jogosan aggódik.” Sherr hangsúlyozta: Putyin szerinte az Európai Unióban látja a veszélyt, amelyre válaszul a történelmi Oroszország visszaállításáról beszél. Lavrov pedig az oroszajkú népességgel rendelkező balti államokat és Moldovát fenyegeti az ukrajnai válsággal összefüggésben, hangsúlyozta James Sherr.


A brit elemzőkkel gyökeresen ellentétesen értékelte a helyzetet Vlad Sobell, Prágában élő Oroszország- és Kelet-Európa-elemző, aki Európa legsötétebb órájának nevezte az elhúzódó ukrán konfliktust. Az Egyesült Államok és az EU saját érdekeik alapján akarják újraalakítani a világot, és nem ismerik el Oroszország érdekeit a saját közvetlen szomszédságában, mondta érzelmektől sem mentes felszólalásában Sobell. Felidézte Putyin 2007-es müncheni megszólalását, melyben az orosz elnök arra figyelmeztette a nyugati vezetőket, hogy a NATO agresszív terjeszkedése minden eddiginél közelebb hozta a világot egy harmadik világháborúhoz. Az elfogadhatatlan növekvő NATO jelenlét magyarázza a Krím annektálását is, hangzott az orosz érvelés a cseh elemző szájából: Moszkva meg akarta előzni, hogy NATO kézre kerüljön Szevasztopol és a fekete-tengeri bázis. Putyin démonizálása helyett önvizsgálatot kéne tartson a Nyugat, vajon mekkora része van a Majdan halálos áldozatokkal járó fegyveres konfliktusában, intett Sobell. Amerika minden eddiginél súlyosabban megalázza és ezzel tönkreteszi Európát, ideje véget vetni ennek, vélte, majd a budapesti közönségnek még hozzátette: több Orbánhoz hasonló erős, autonóm vezetőre volna szükség az európai színtéren.

Timothy Less, a University of Kent oktatója ugyancsak cáfolta az esetleges orosz stratégiai ambíciókat, és Oroszország NATO-val szembeni defenzív viselkedéséről beszélt. A biztonsági kockázatot az jelenti, hogy a Nyugat nem fogadja el, hogy a NATO-ra fenyegetésként tekint Oroszország. Feketén-fehéren ki kell mondani: Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz és az EU-hoz, ha csak nem akarunk háborút Oroszországgal, ezt az árat pedig semmiképp nem fizethetjük meg. A brit elemző a Nyugat russzofóbiájával szemben az orosz nép és hatalmi rendszer sajátosságait hangsúlyozta, ideges nyugati elemzőkről beszélt, akik képtelenek megérteni: Oroszország kipróbálta a demokráciát, de nem tetszett neki, az orosz népnek mindig is erős vezetőre volt szüksége. Ugyanakkor leszögezte: a realista Putyin nem akar fegyveres konfliktust a Nyugattal, tudja, hogy az politikai öngyilkosság volna számára. Noha sem Európa, sem Oroszország nem érdekelt a konfliktus eszkalálódásában, mégis erős az aggodalmam, hogy nem tudjuk megfékezni a folyamatokat, zárta felszólalását Timothy Less.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.