Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

/ 2018.05.23., szerda 17:03 /
Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Az elmúlt évtizedekben több középosztálybeli származású hercegnének és királynénak sikerült a megmaradt európai monarchiákat közelebb vinni az emberekhez. Ha szétnézünk a királyi családok között, nem találunk szinte egyetlen olyan házasságot sem, amely a száz évvel ezelőtti elvárásoknak megfelelne. Az utolsó klasszikus dinasztikus esküvő 1964-ben köttetett, és mára a rangon (alul) nősülés fogalma is értelmét vesztette, miután az európai hercegek és hercegnők rendre közemberekkel házasodnak. A dánoknál ausztrál marketinges, a svédeknél személyi edző lett a trónörökös választottja.

A félig afroamerikai Meghan Markle-tól a brit királyi család azt remélheti, hogy jobban összhangba kerül a multikulturális Nagy-Britanniával, ugyanakkor az esküvő előtti hetek eseményei azt is megmutatták, a túl nagy társadalmi különbség komoly veszélyeket is rejt magában. Meghan apai ági családja botrányt botrányra halmozva turnézta végig a bulvármédiát, és viselkedésükkel utólag is érthetővé tették, hogy a hercegné miért zárta ki őket a meghívottak köréből, a brit közvélemény pedig gyorstalpalón ismerkedhetett meg a „white trash” klasszikusan amerikai szociológiai fogalmával.

 

 

 

 

Részletes háttér a május 24-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.