Embertelen lépésre készül az arab igazságszolgáltatás

/ 2010.09.05., vasárnap 14:31 /
Embertelen lépésre készül az arab igazságszolgáltatás

Az ügy egész augusztusban izgalomban tartotta a szaúdiakat, sőt, egyes nemzetközi jogvédő szervezeteket is. Szemet szemért, gerincoszlopot gerincoszlopért? - e különös kérdésbe burkolva fogalmazták meg kételyeiket az ügyre figyelmezők.

Az egyik szaúdi bíróság véget vetett a hetekig tartó országos kétkedésnek és vitának, és most végül úgy döntött: az elítélt férfi gerincoszlopát igenis, el kell törni, hogy egész életére béna legyen - ezt kívánja a sivatagi királyság iszlám törvénykezése, és punktum.

A szaúdi törvények ugyanis lehetővé teszik, hogy bűncselekmények áldozatai azt kérjék a bíróságtól: az elkövetőket ugyanolyan, vagy hasonló sérülések mesterséges előidézésével sújtsák, mint amilyeneket ők elszenvedtek.

A 22 éves Adulaziz al-Mutairit pedig több mint két évvel ezelőtt, egy rátámadó férfi úgy ütötte meg, hogy a fiatalember egész életére tolószékbe kényszerült. A támadás Szaúd-Arábia északnyugati vidékén történt, és az áldozat azt kérte Tabuk városának bíróságától, hogy az egyébként hét hónapig tartó börtönbüntetésre ítélt bűnöst nyomorítsák is meg, legyen ugyanolyan mozgásképtelen, mint ő lett.

A bíróság több kórházat is megkeresett, de közülük eddig már kettő - etikai megfontolásokra hivatkozva - bejelentette, hogy nem vállalja az elítélt gerincvelőjének átvágását. Jóllehet, a büntetésnek ez a módja, mármint testi rokkantság előidézése, korántsem ismeretlen szaúdi földön.

A királyságban, ahol amúgy lopásért kézlevágás, gyilkosságért, nemi erőszakért és kábítószer-csempészésért pedig nyilvános lefejezés jár, előfordult már, példának okáért, hogy az ítélet-végrehajtók kiverték az elítélt összes fogát, vagy megvakították, mert ő is megvakította áldozatát, vagy kiverte a fogait. Gerinc megroppantását azonban még soha nem rendelték el.

A nemzetközi tiltakozás hatására azonban szaúdi tisztségviselők most azt próbálják elérni, hogy Abdulaziz al-Mutairi vonja vissza a támadója megnyomorítására vonatkozó kérését, és elégedjen meg valamiféle pénzügyi kompenzációval.

A királyi udvar szóvivője szerint a tabuki tartományi miniszter, Fahad bin Szultan herceg felszólította az áldozatot és az elkövetőt, hogy kezdjen egymással tárgyalásokat, a szent városban, Mekkában (cikkindító fotónkon) hivatalos bizottságot állítottak fel a két fél közötti közvetítésre, s állítólag a bíróság is kész megváltoztatni az ítéletét, pontosabban annak azt a passzusát, amely az elítélt megnyomorítására vonatkozik - ha és amennyiben a két fél megegyezésre jut.

Amúgy a királyi udvar ilyen esetekben mindig segíteni szokott, sőt, az is gyakran előfordul, hogy szerény körülmények között élő szaúdi famíliák szintén adakoznak.

Ugyanakkor az eddig szintén igencsak gyakori volt, hogy még rendkívül szegény családok is szemrebbenés nélkül utasítottak vissza riál-milliárdokat, s kitartottak amellett, hogy a bűnös az általuk kívánt és elvárt formában nyerje el büntetését.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.