valasz.hu/vilag/korrupciobotranybebortonoztek-a-volt-ifjusagi-es-sportminisztert-109648

http://valasz.hu/vilag/korrupciobotranybebortonoztek-a-volt-ifjusagi-es-sportminisztert-109648

Riasztó hírek Erdélyből: keresztet vethetünk a nagyhírű erődtemplomokra?

/ 2017.08.10., csütörtök 16:00 /

„Tizenhat szász erődtemplomnak keres gazdát az evangélikus egyház medgyesi konzisztóriuma. Az egyházi testület csupán a terület áráért adná el leromlott állapotú ingatlanjait, azzal a feltétellel, hogy az új tulajdonos felújítja őket” – írta romániai híradások nyomán az evangelelikus.hu és más orgánumok.

Azon túl, hogy a hívő közösségek számának csökkenésével, a falvak elnéptelenedésével más felekezetekben is nagy gondot okoz a templomok fenntartása, az erdélyi szászokat más is megtizedelte. A Német Szövetségi Köztársaság több mint egymilliárd márkát fizetett 1968 és 1989 között a Nicolae Ceaușescu vezette kommunista Romániának, hogy utóbbi jóváhagyja az erdélyi szászok és a bánsági svábok kitelepedését az anyaországba; ez fejenként nagyjából nyolcezer márkát jelentett.

Miután az eladásról szóló mostani bejelentés nagy vihart kavart, az egyház pontosított, mondván, vevők helyett partnereket keresnek a templomok megmentéséhez. „Az erdélyi szász templomok és erődtemplomok a Romániai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház és a szász közösségek vagyona maradnak. Az egyház vezetőségének politikája régóta a templomok saját vagyonában való megtartására irányul, és ez a jövőben sem fog változni” – szögezi le közleményében az egyház vezetősége.

Hozzáteszik azonban, hogy a 12 ezres erdélyi szász közösségnek a leromlott állagú évszázados ingatlanok helyreállításához minden segítségre szüksége van, így egyre fontosabbá vált a más intézményekkel való együttműködés, legyen szó hatóságokról, más felekezetekről, kulturális egyesületekről, alapítványokról vagy magánszemélyekről.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.