Riasztó hírek Erdélyből: keresztet vethetünk a nagyhírű erődtemplomokra?

/ 2017.08.10., csütörtök 16:00 /

„Tizenhat szász erődtemplomnak keres gazdát az evangélikus egyház medgyesi konzisztóriuma. Az egyházi testület csupán a terület áráért adná el leromlott állapotú ingatlanjait, azzal a feltétellel, hogy az új tulajdonos felújítja őket” – írta romániai híradások nyomán az evangelelikus.hu és más orgánumok.

Azon túl, hogy a hívő közösségek számának csökkenésével, a falvak elnéptelenedésével más felekezetekben is nagy gondot okoz a templomok fenntartása, az erdélyi szászokat más is megtizedelte. A Német Szövetségi Köztársaság több mint egymilliárd márkát fizetett 1968 és 1989 között a Nicolae Ceaușescu vezette kommunista Romániának, hogy utóbbi jóváhagyja az erdélyi szászok és a bánsági svábok kitelepedését az anyaországba; ez fejenként nagyjából nyolcezer márkát jelentett.

Miután az eladásról szóló mostani bejelentés nagy vihart kavart, az egyház pontosított, mondván, vevők helyett partnereket keresnek a templomok megmentéséhez. „Az erdélyi szász templomok és erődtemplomok a Romániai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház és a szász közösségek vagyona maradnak. Az egyház vezetőségének politikája régóta a templomok saját vagyonában való megtartására irányul, és ez a jövőben sem fog változni” – szögezi le közleményében az egyház vezetősége.

Hozzáteszik azonban, hogy a 12 ezres erdélyi szász közösségnek a leromlott állagú évszázados ingatlanok helyreállításához minden segítségre szüksége van, így egyre fontosabbá vált a más intézményekkel való együttműködés, legyen szó hatóságokról, más felekezetekről, kulturális egyesületekről, alapítványokról vagy magánszemélyekről.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kettészakadhat az Európai Unió

Ostobaság az EU elképzelése, hogy a vitás kérdéseket a visegrádi országok számára kifizetendő támogatások csorbításával rendezné – állítja Lubomír Zaorálek. A cseh külügyminiszter nem zárja ki, hogy az EU kettészakad. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Gulyás Gergely: „Ilyen diktatúrát kívánok mindenkinek!”

Nem tudja, nyertünk-e bármit is a CEU-üggyel, s amikor állami cégeknél a prémium megközelíti az éves fizetést, az elfogadhatatlan – mondja Gulyás Gergely. A Fidesz alelnöke szerint nem szabad felülniük a téves látszatnak, hogy a mutyiügyek következmények nélkül maradnak. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.