Riasztó hírek Erdélyből: keresztet vethetünk a nagyhírű erődtemplomokra?

/ 2017.08.10., csütörtök 16:00 /

„Tizenhat szász erődtemplomnak keres gazdát az evangélikus egyház medgyesi konzisztóriuma. Az egyházi testület csupán a terület áráért adná el leromlott állapotú ingatlanjait, azzal a feltétellel, hogy az új tulajdonos felújítja őket” – írta romániai híradások nyomán az evangelelikus.hu és más orgánumok.

Azon túl, hogy a hívő közösségek számának csökkenésével, a falvak elnéptelenedésével más felekezetekben is nagy gondot okoz a templomok fenntartása, az erdélyi szászokat más is megtizedelte. A Német Szövetségi Köztársaság több mint egymilliárd márkát fizetett 1968 és 1989 között a Nicolae Ceaușescu vezette kommunista Romániának, hogy utóbbi jóváhagyja az erdélyi szászok és a bánsági svábok kitelepedését az anyaországba; ez fejenként nagyjából nyolcezer márkát jelentett.

Miután az eladásról szóló mostani bejelentés nagy vihart kavart, az egyház pontosított, mondván, vevők helyett partnereket keresnek a templomok megmentéséhez. „Az erdélyi szász templomok és erődtemplomok a Romániai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház és a szász közösségek vagyona maradnak. Az egyház vezetőségének politikája régóta a templomok saját vagyonában való megtartására irányul, és ez a jövőben sem fog változni” – szögezi le közleményében az egyház vezetősége.

Hozzáteszik azonban, hogy a 12 ezres erdélyi szász közösségnek a leromlott állagú évszázados ingatlanok helyreállításához minden segítségre szüksége van, így egyre fontosabbá vált a más intézményekkel való együttműködés, legyen szó hatóságokról, más felekezetekről, kulturális egyesületekről, alapítványokról vagy magánszemélyekről.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.