Semjén miatt tovább maradnak a svéd medvék a bocsaikkal

/ 2018.03.28., szerda 08:50 /

Medveemlékezet óta az volt a szokás Svédországban, hogy egy anyamedve átlag másfél éven át maradt a bocsaival. Utána pedig jöhetett az új terhesség és az új alom. Ám kanadai kutatók friss tanulmánya szerint ez mára megváltozott. Az átlag svéd medveanya most két és fél évig kísérgeti az utódait. És ennek bizony a vadászok az okai, ráadásul nem is az anya védi tőlük a bocsokat, hanem a bocsok az anyát.

Bármennyire meglepően hangzik ugyanis ez itt Magyarországon, de Svédországban egy csomó vadász vadállatokra is vadászik, nem csak olyan háziállatokra, mint például a rénszarvas. És bár nyilván sok svéd vadász van, aki boldogan költene milliókat, hogy idejöjjön hozzánk és agyonlőjön mondjuk egy, a csordájától elkóborolt szürke marhát, a többség markánsabb vadászélményre vágyik, márpedig a barna medve arrafelé nem védett és vadászható. Egyetlen megszorítással: azt a medvét nem szabad bántani, amelyik még együtt van a bocsaival. A medvék pedig a jelek szerint egyáltalán nem hülyék és pontosan megtanulták a szabályt: minél tovább maradnak együtt a bocsaikkal, annál később fognak helikopterezni. Vagy más, evolucionista nézőpontból leírva ugyanezt: azok a medveanyák, amelyek eleve tovább maradtak a bocsaikkal, előnyre tettek szert és tovább tudták örökíteni ezt a magatartásmintát.

Sajnos a Békés megyei fácánoknál ez az út nem tűnik járhatónak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.