Snapchat, az új mobilos őrület

Amitől Zuckerberg is fél

/ 2013.03.05., kedd 17:57 /
Snapchat, az új mobilos őrület

A teljes szabadságot képviseli, korlátok nélküli szabadosságra ösztönöz, vagy éppen a magánéletet védelmezi? Mi az új mobil őrület, a Snapchat, amitől még a Facebook-alapító Mark Zuckerberg is reszket? Nem alaptalanul: a 2012-ben elindított mobiltelefonos szolgáltatás segítségével ma naponta 60 millió fotós üzenetet továbbítanak.


A Snapchat (pillanatfelvétel- csevegés) a mobiltelefonokon érhető el: a használó fotót küldhet rövid szöveggel egy személynek vagy egy csoportnak. Idáig még semmi különös nem lenne benne, hiszen erre az egyszerű mobiltelefon is képes. A nagy trükk az, hogy a fénykép az üzenettel együtt legkésőbb 10 másodperc múlva eltűnik a címzett telefonjáról és magából a rendszerből is. A használók kifejezhetik pillanatnyi érzéseiket, megoszthatják gondolataikat, véleményüket anélkül, hogy azért később el kellene számolniuk, hogy ebből problémájuk lenne a munkahelyen, hogy megrontaná kapcsolataikat. A közösségi hálókon – Facebook, Twitter – ugyanis a fotó, bejegyzés nem törölhető végleg.

Korlátlan szexting miatt aggódnak a szülők

Az új szolgáltatás első számú használói a tinédzserek, akik egyébként is hajlamosak arra, hogy ötleteiket,  érzelmeiket azonnal megosszák. Snapchatelnek hát az iskolában, az órákon. Legtöbbször csak grimaszokat vágnak, és unalmuknak adnak hangot. Néha puskáznak, lefotózzák a teszt megoldását, és továbbítják barátaiknak. Mire valaki rájönne a turpisságra, már el is tűnt a fotó. De használják szextingelésre, vagyis erotikus fotók és üzenetek továbbítására is. A küldőket nem lehet elkapni, annak ellenére, hogy a szextingelést iskolák, sőt már egyes államokban a hatóságok is tiltják.

„Mint a legtöbb ember, aki 1990 előtt született, nem vagyok a Snapchat használója, sőt a legrosszabbat feltételeztem róla: kamerák, titkok, önpusztító üzenetek kombinációja, ami csak bajt okozhat” – írja a Slate magazin szerkesztője, majd hozzáteszi: elképzelhető, hogy a tinédzserek azért használják, hogy a kamaszkorra jellemző néha butuska, néha zavaros,  néha nem túl bölcs gondolataikat félelem nélkül kifejezhessék.

A Snapchat felhasználói felülete: fotó, feladó és időzítés, mely garantálja, hogy az üzenet gyorsan eltűnik (illusztráció: blog.laptopmag.com)

A támogatók mellett sok a heves bíráló, sok az aggódó szülő, akik szerint az utolsó korlát is ledőlt, ami visszatartaná a gyerekeket. Minden következmény nélkül  belekeveredhetnek cyberszexbe, nyugodtan bántalmazhatnak üzeneteikkel bárkit. És egyébként is megszállottjai lehetnek a mobiltelefonos billentyűknek.

Mint Zuckerberg

A Snapchat indulása emlékeztet a Facebook alapítására. Ahogy Mark Zuckerberg 2003-ban a Harvard Egyetem kollégiumi szobájából indította el világkarrierjét, a rivális Stanford két hallgatója, Evan Spiegel és Bobby Murphy is az egyetemen dolgozta ki ötletét 2011-ben.  Egy amerikai politikus szexbotránya keltette fel érdeklődésüket. Anthony Weiner New York-i képviselőnek azért kellett lemondania, mert nős ember létére fiatal lányoknak küldözgetett magáról erotikus fotókat a Twitteren.  A leleplezés után képtelen volt törölni őket. A két egyetemista ekkor kezdett el foglalkozni a gyorsan megszűnő fotós üzenetekkel.
Jelenleg korábbi egyetemi társuk perli őket, amiért ellopták az ötletet. A közösségi háló című Oscar-díjas filmből még emlékezhetnek a nézők, hogy árulással, hazugsággal, csalással, pereskedéssel indult a Facebook is.

A Snapchat központja nem a Szilícium-völgyben, hanem Los Angelesben van, Spiegel szüleinek házában. De a befektetők már környékezik az 5 főből álló céget.


Így működik a Snapchat


2012 májusában mindössze 25 fotót továbbítottak a Snapchaten, de egy kaliforniai középiskola diákjai felkapták, és villámgyorsan terjedt az új divat a fiatalok körében. „Van érték a múló pillanatban, mert varázslatos, mert megosztható, mert élvezetes, de nem raktározzák el” – reklámozzák  találmányukat az alapítók.  A felelősség alól pedig így bújnak ki: „Mi csak egy kommunikációs platform vagyunk. Nem ellenőrizhetjük a világot és a felhasználó idiótákat.”

Mark  Zuckerberg személyesen kereste fel a kezdő vállalat innovátorait tavaly ősszel. Érdeklődött az ötlet, a vállalkozás iránt. Nem sokkal ezután érdekes módon a Facebook is hasonló szolgáltatással állt elő, „poke” néven. A kezdeti fellendülés után azonban megszűnt az érdeklődés. Sok fiatal mindent akar, csak nem a Facebookot, mert lassúnak, „kikozmetikázottnak”, elavultnak tartja. A mobilhordozókon nevelkedett generáció tulajdonképpen fellázadt a Facebook ellen.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.