"Sokkal nagyobb a veszély, mint ahogy a japánok állítják"

/ 2011.03.17., csütörtök 14:38 /

500 ezer ember tartózkodik különböző szükségszállásokon, milliók vannak víz és áram nélkül. A helyzetet nehezíti, hogy a természeti csapás által sújtott északkeleti körzetekben erős havazás volt.

Szerdán az Obama-adminisztráció nyilvánosan is megkérdőjelezte a japán kormány hitelességét a fukusimai atomerőműben történt reaktorbaleset kérdésében.   

Az amerikai Kongresszusban történt meghallgatása során Gregory (Bela) Jaczko, a Nukleáris Regulációs Bizottság (NRC) elnöke a helyzetet sokkal veszélyesebbnek ítélte, mint azt a japánok állítják.

Az Egyesült Államok vezető nukleáris szakértője rémisztő képet festett, amikor azt mondta, hogy a cunami során megsérült 4-es reaktorban, ahol a használt fűtőelemeket tárolták, alig vagy egyáltalán nem maradt víz, amivel hűtsenek, így nagy mennyiségű radiokatív anyag kerül a levegőbe.  Hasonló kritikus állapotban van a 3-as reaktor is az amerikaiak szerint.

„Úgy hisszük, hogy a sugárzás szintje olyan magas, hogy a 'halálos dózis' miatt képtelenek lesznek a javítási munkát elvégezni a reaktorban" - mondta Jaczko.

Ha az amerikai elemzés pontos, és az erőműbe kivezényelt mentőalakulatok képtelenek lehűteni a működésképtelen reaktort, a sugárzás olyan szintet ér el, hogy nemcsak a 4-es reaktor hibáit nem tudják kijavítani, de lehetetlen lesz az erőmű többi reaktorán is munkálkodni. Az amerikaiak szerint a legrosszabb esetben mindez a nukleáris erőmű teljes összeomlásához vezethet.

Az amerikai kormány saját állampolgárai számára elrendelte, hogy 80 kilométeres körzeten belül nem tartózkodhatnak, ez vonatkozik a mentésben résztvevő katonákra, civilekre egyaránt. A japán kormány mindössze 20 kilométeres körzetben rendelte el az evakuálást. 

A Tokyo Electric, az atomerőmű tulajdonosa rotációs rendszerben száznyolcvan dolgozót küld a 4-es reaktorba, hogy „öngyilkos misszióval" próbálják meg a helyreállítást. A japán hadsereg helikopterekkel fecskendezi a két reaktort, csütörtökre vízágyukat vezényeltek ki a hűtésre.

11 amerikai nukleáris szakértő dolgozik Tokióban. Amano Jukija, az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Bizottságának elnöke is Japánba utazik. Ha még nem késő, nemzetközi segítséget sürgetnek. Az amerikaiak úgy vélik, hogy öt napig a Tokyo Electric és a japán kormány félretájékoztatta a világot.    

Gregory Jaczko újságíróknak azt nyilatkozta, soha nem kívánta még ennyire, hogy az amerikai előrejelzés téves legyen.

A helyzet igazi megoldását az jelentené, ha sikerülne helyreállítani az erőmű áramellátását: ez a múlt pénteki földrengés, majd cunami miatt szűnt meg, s emiatt (a hűtőrendszerek leállása nyomán) alakult ki a mostani, veszélyes helyzet a létesítményben.

Ha újra lesz áram, akkor a szakértők szerint be lehet indítani a szivattyúkat, amelyek a reaktorokat és a fűtőrudakat tartalmazó pihentető medencéket vízzel töltik fel, s ezzel lehűtik. Az atomerőművet üzemeltető cég szóvivője csütörtökön közölte: az új áramvezeték szinte teljesen elkészült. A Kyodo japán hírügynökség pedig valamivel később azt jelentette, hogy délutánra részlegesen helyreállhat a Fukusima-1 atomerőmű áramellátása.

Közben a szigetország rendőrsége bejelentette, hogy meghaladja az ötezret a Japánt sújtó múlt heti földrengés és cunami azonosított halálos áldozatainak száma. A csütörtöki összegzés szerint 5178 halálos áldozatot követelt a katasztrófa, míg az eltűntek száma 8606.

Az ezt megelőző, szerdai adatsorban 3771 halott szerepelt. Több mint 88 ezer ház és épület teljesen megsemmisült, vagy károsodott. Japánban még mindig mintegy 500 ezer ember tartózkodik különböző szükségszállásokon (iskolákban, önkormányzati épületekben), milliók vannak víz és áram nélkül. S a helyzetet csak nehezíti, hogy a természeti csapás által sújtott északkeleti körzetekben erős havazás volt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.