Sorosozás, kormányválság – mi történik Szlovákiában?

/ 2018.03.06., kedd 15:08 /
Sorosozás, kormányválság – mi történik Szlovákiában?

Mindig az volt a benyomásom, hogy szomszédaink közül kulturális, gazdasági, mentális szempontból Szlovákia áll hozzánk a legközelebb.

Otthonosság-érzésemet csak tovább erősítette, ahogy Robert Fico miniszterelnök az olasz maffia és a szlovák politika kapcsolatán dolgozó Ján Kuciak újságíró meggyilkolását követő helyzetet kezelte. A kormányfő szerint Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök vasárnapi beszéde mögött Soros György áll. Az államfő ugyanis a kialakult politikai válság feloldására a kormány radikális átalakítását vagy új választások kiírását javasolta – a kezdeményezéshez azonban nincs politikai ereje, a szlovák köztársasági elnök alkotmányos jogköre a magyaréhoz hasonlóan gyenge.

A szlovákiai magyar napilap, az Új Szó összeszedte a nemzetközi figyelmet kiváltó újságíró-gyilkosságot követő politikai válság lehetséges forgatókönyveit.

1. Kormányátalakítás. Állítólag a kormányzó Smer, Robert Fico pártja sem bánná Robert Kaliňák belügyminiszter leváltását, amit az egyik koalíciós partner, a Híd-Most szlovák-magyar vegyespárt is szorgalmazott. A lap ugyanakkor megjegyzi, Kiska szavait könnyű úgy értelmezni, hogy számára Kaliňák távozása már nem elég, Robert Fico kormányfő fejét követeli.

2. Előrehozott választás. Kiska államfő szerdára és csütörtökre tárgyalni hívta az ellenzéki pártok mellett a koalíciós Híd-Mostot és a radikális SNS-t. Ha koalíciós partnerek kihátrálnak Robert Fico mögül, megnyílhat az út a kormány megbuktatásához – például parlamenti bizalmatlansági indítvánnyal. Ezután következhetne egy előrehozott választás, bár ezt jogi szempontból nem egyszerű átvinni.

3. Új kormány. Nem elképzelhetetlen, hogy a Smeren kívüli világ összefog és összejön az új kormánykoalíció alakításához parlamenti többség. Az ellenzéki pártok közötti villongások miatt azonban nehéz lenne új többséget összehozni. „Az új kormánynak 30 napon belül jóvá kellene hagyatnia a parlamenttel a programnyilatkozatát, s ha ez nem sikerül, az új kabinet is bukna. Ha hat hónap alatt nem születik elfogadott programnyilatkozat, Andrej Kiska államfő feloszlathatja a parlamentet, és új választásokat írhat ki” – írja az Új Szó.

Csak én érzem úgy, hogy nemcsak Lengyelországban, Magyarországon, Csehországban, de Szlovákiában is felpörgött a politikai élet? Úgy tűnik, az idei év eleje az egész visegrádi csoportban váratlanul eseménydús lett. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.