Szakadár Európa

, / 2012.09.26., szerda 08:49 /

Lehet, hogy hamarosan újra kell rajzolni Európa térképét, mert új államok jönnek létre. Bár José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke központosított jövőképet vázolt fel az unió számára, a gazdag régiók kikiáltanák függetlenségüket, és kevesebb diktátumot fogadnának el Brüsszeltől is. Körkép Skóciától Dél-Tirolig. (Részletek a 39. heti lapszámban!)

Az elszakadni vágyó európai régiók közül a módos Flandria áll legközelebb ahhoz, hogy kiszakadjon Belgiumból, faképnél hagyva a szerényebb körülmények között élő Vallóniát. Flandria függetlenségi igényének erősödése összefügg az európai integráció szuperprojektjének elutasításával is - állítja lapunknak Kris Deschouwer brüsszeli egyetemi tanár. A professzor szerint a kiszakadni vágyó területek gazdagok, ezért is fordítanának hátat a szegény "anyaországoknak" és lazítanák kapcsolataikat Brüsszellel. "Az elszakadás különösen kívánatossá válhat az erős kulturális identitású régiók számára. Költség-haszon elemzéseikben túlsúlyba kerülnek az elválás előnyei, függetlenné válásuk ugyanis nem csorbítaná kereskedelmi és gazdasági lehetőségeiket, viszont felmenti őket az alól, hogy anyagi szolidaritást vállaljanak szegényebb honfitársaikkal" - véli. Az elszakadás vágyát még az sem tompítja, hogy a függetlenedni vágyó területek már most is széles körű önrendelkezést élveznek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.