heti-valasz.hu/vilag/osszeszolalkozott-a-magyar-allamtitkar-a-luxemburgi-kulugyerrel-120756

http://heti-valasz.hu/vilag/osszeszolalkozott-a-magyar-allamtitkar-a-luxemburgi-kulugyerrel-120756

Szellemvárosok Amerikában

/ 2013.07.31., szerda 11:46 /

Az Egyesült Államokban 150 olyan város van, amely a csődöt jelentő Detroithoz hasonló helyzetbe került. A világ legdemokratikusabbnak tartott országában az érintett önkormányzatok vezetése feudális előjogok alapján "nyerte el" hivatalát. (Részletek a 31. heti lapszámban!)

Detroit július közepén fizetésképtelenséget jelentett, mely helyzetért a város vezetése a járműipar recesszióját okolta. Kétségtelen, hogy az amerikai gépkocsigyártás visszaesett, ugyanakkor a massachusettsi kutatási központ tanulmánya országszerte 150 olyan várost sorol fel, amely csőd közeli állapotban van. Az egész Egyesült Államokat behálózzák a szellemvárosok, ahonnan menekül a szakképzett fehér középosztály, helyükre képesítés nélküli afroamerikaiak költöznek. Ezeken a településeken akadoznak a közszolgáltatások és fokozatosan tűnnek tova a normális élet feltételei.

Detroit után Buffalo van a legközvetlenebb veszélyben. A New York államban található várost sokáig az Erie-csatorna éltette, de a vízi út a '60-as években elvesztette jelentőségét. Veszélyeztetettségi sorrendben a következő nyolc város szerepel még a toplistán, ahol a hagyományos iparágak és szolgáltatások bajba kerültek: Flintben a General Motors autógyár, Hartfordban a biztosítócégek, Clevelandben a kohászat, New Orleansban, Galvestonban, valamint Albanyban az óceáni, illetve a folyami kikötő, Atlantic Cityben a szerencsejátékipar, Allentownban a vasúti átrakodó.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.