valasz.hu/vilag/ismerek-olyanokat-akik-azert-elnek-itt-mert-nagyobb-biztonsagban-erzik-magukat-mint-otthon-39012

http://valasz.hu/vilag/ismerek-olyanokat-akik-azert-elnek-itt-mert-nagyobb-biztonsagban-erzik-magukat-mint-otthon-39012

Szeptember 11-e óta az első halálos terrortámadás New Yorkban

/ 2017.11.01., szerda 07:00 /
Szeptember 11-e óta az első halálos terrortámadás New Yorkban

Elég volt! - üzente Donald Trump.

Nyolc személy meghalt, legalább 11-en megsebesültek, amikor a 29 éves üzbég nemzetiségű férfi, Sayfullo Saipov bérelt teherautójával szándékosan a biciklisek és gyalogosok közé hajtott. A rendőrség megsebesítette a merénylőt. Megoperálták, minden bizonnyal életben marad. Szükség lesz a vallomására ahhoz, hogy kiderítsék a terrortámadás indítékait, hátterét.

Az Európában (Nizza, Barcelona, Berlin, London) jól ismert terrorista eszköz, a halálos fegyverként használt gépjármű elérte Amerika egyik legnagyobb városát, New Yorkot is.

Sayfullo Saipov október 31-én délután 15:05-kor Lower Manhattan körzetben, a Hudson folyó mentén húzódó biciklis sávba hajtott és halálra taposta az embereket. Egészen addig ment, míg egy iskolabusszal össze nem ütközött. Kiszállt az autóból, két játék pisztollyal a kezében rohanni kezdett, míg a rendőrség nem ártalmatlanította. Állítólag „Allahu Akbar!” kiáltással próbált menekülni. Teherautója közelében a rendőrség Iszlám Állam melletti hűségnyilatkozatot talált.

Sayfullo Saipov hét éve él az USA-ban

Sayfullo Saipov hét éve él az USA-ban

Sayfullo Saipov 2010-ben ment az Egyesült Államokba, jelenleg állandó legális (zöldkártyás) lakos. A floridai Tampában telepedett le. De többször megfordult a New Jersey állambeli Paterson nevű városban is, aminek jelentős számú muszlim közössége van. Egyes források szerint Amerikában nősült, két gyermeke is van.

Előbb teherautó vezető, majd Uber sofőr volt. Az Uber cég hangsúlyozta, hogy minden háttérvizsgálatot elvégeztek és semmi kivetnivalót nem találtak Saipovnál. Egy üzbég-amerikai barátja azt nyilatkozta, hogy szerette Amerikát és hálás volt, hogy ott élhetett.

Mi lehetett a fordulópont? Még nem tudni, de az FBI és a hírszerzők azonnal megkezdték a nyomozást. Arra kíváncsiak, hogy radikalizálódott „magányos farkasként” követte el a támadást, vagy esetleg voltak kapcsolatai külföldi dzsihadistákkal is.

Hazájában, Üzbegisztánban a lakosság több mint 80 százaléka muszlim; az ország az ISIS-propaganda terepe. Több ezer üzbég harcos indult a szír háborúba is. Egyes elemzők szerint a közép-ázsiai, volt szovjet tagországok, mint Üzbegisztán, Kirgisztán dzsihadistái a frontvonalban harcolnak. Törökországban, Oroszországban, Svédországban pedig terrortámadást is elkövettek.

A terrortámadásra reagálva Donald Trump elnök több Twitter-üzenetet is küldött. „Nem engedhetjük meg, hogy az ISIS visszatérjen, vagy bejöjjön az országunkba, miután legyőztük őket a Közel-Keleten és mindenhol. Elég volt.”

Egy másik üzenetében az országba érkező külföldiek erősebb szűrését sürgette.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója kijelentette, hogy nincs bizonyíték kiterjedtebb összeesküvésre. A rendőrfőnök szerint az incidensnek a támadó lekapcsolásával vége van.

A keddi támadás öt utcasarokra volt a World Trade Centertől, Amerika történetének legtragikusabb színhelyétől. 2001. szeptember 11-óta ez az első halálos áldozatokat követelő terrorcselekmény. Kísérlet persze sok volt, de vagy a jó hírszerzés, rendőri munka vagy a lakosság segítsége vagy a szerencse megmentette a várost.

New York büszke, erős, a nehézségeket legyőző, nyitottságát fel nem adó város, ami szeptember 11-e után is felépült. Őket nem lehet megfenyegetni, életstílusukat megváltoztatni. Kedden este sokan már az utcai Halloween karneválon vettek részt. Az Empire State Buildinget nemzeti színnel vilagították meg. És előkerültek az „I love NY” pólók, poszterek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.