valasz.hu/vilag/nehany-ora-es-bevetik-az-antifasiszta-csodafegyvert-becsben-126289

http://valasz.hu/vilag/nehany-ora-es-bevetik-az-antifasiszta-csodafegyvert-becsben-126289

Szeptember 11-e óta az első halálos terrortámadás New Yorkban

/ 2017.11.01., szerda 07:00 /
Szeptember 11-e óta az első halálos terrortámadás New Yorkban

Elég volt! - üzente Donald Trump.

Nyolc személy meghalt, legalább 11-en megsebesültek, amikor a 29 éves üzbég nemzetiségű férfi, Sayfullo Saipov bérelt teherautójával szándékosan a biciklisek és gyalogosok közé hajtott. A rendőrség megsebesítette a merénylőt. Megoperálták, minden bizonnyal életben marad. Szükség lesz a vallomására ahhoz, hogy kiderítsék a terrortámadás indítékait, hátterét.

Az Európában (Nizza, Barcelona, Berlin, London) jól ismert terrorista eszköz, a halálos fegyverként használt gépjármű elérte Amerika egyik legnagyobb városát, New Yorkot is.

Sayfullo Saipov október 31-én délután 15:05-kor Lower Manhattan körzetben, a Hudson folyó mentén húzódó biciklis sávba hajtott és halálra taposta az embereket. Egészen addig ment, míg egy iskolabusszal össze nem ütközött. Kiszállt az autóból, két játék pisztollyal a kezében rohanni kezdett, míg a rendőrség nem ártalmatlanította. Állítólag „Allahu Akbar!” kiáltással próbált menekülni. Teherautója közelében a rendőrség Iszlám Állam melletti hűségnyilatkozatot talált.

Sayfullo Saipov hét éve él az USA-ban

Sayfullo Saipov hét éve él az USA-ban

Sayfullo Saipov 2010-ben ment az Egyesült Államokba, jelenleg állandó legális (zöldkártyás) lakos. A floridai Tampában telepedett le. De többször megfordult a New Jersey állambeli Paterson nevű városban is, aminek jelentős számú muszlim közössége van. Egyes források szerint Amerikában nősült, két gyermeke is van.

Előbb teherautó vezető, majd Uber sofőr volt. Az Uber cég hangsúlyozta, hogy minden háttérvizsgálatot elvégeztek és semmi kivetnivalót nem találtak Saipovnál. Egy üzbég-amerikai barátja azt nyilatkozta, hogy szerette Amerikát és hálás volt, hogy ott élhetett.

Mi lehetett a fordulópont? Még nem tudni, de az FBI és a hírszerzők azonnal megkezdték a nyomozást. Arra kíváncsiak, hogy radikalizálódott „magányos farkasként” követte el a támadást, vagy esetleg voltak kapcsolatai külföldi dzsihadistákkal is.

Hazájában, Üzbegisztánban a lakosság több mint 80 százaléka muszlim; az ország az ISIS-propaganda terepe. Több ezer üzbég harcos indult a szír háborúba is. Egyes elemzők szerint a közép-ázsiai, volt szovjet tagországok, mint Üzbegisztán, Kirgisztán dzsihadistái a frontvonalban harcolnak. Törökországban, Oroszországban, Svédországban pedig terrortámadást is elkövettek.

A terrortámadásra reagálva Donald Trump elnök több Twitter-üzenetet is küldött. „Nem engedhetjük meg, hogy az ISIS visszatérjen, vagy bejöjjön az országunkba, miután legyőztük őket a Közel-Keleten és mindenhol. Elég volt.”

Egy másik üzenetében az országba érkező külföldiek erősebb szűrését sürgette.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója kijelentette, hogy nincs bizonyíték kiterjedtebb összeesküvésre. A rendőrfőnök szerint az incidensnek a támadó lekapcsolásával vége van.

A keddi támadás öt utcasarokra volt a World Trade Centertől, Amerika történetének legtragikusabb színhelyétől. 2001. szeptember 11-óta ez az első halálos áldozatokat követelő terrorcselekmény. Kísérlet persze sok volt, de vagy a jó hírszerzés, rendőri munka vagy a lakosság segítsége vagy a szerencse megmentette a várost.

New York büszke, erős, a nehézségeket legyőző, nyitottságát fel nem adó város, ami szeptember 11-e után is felépült. Őket nem lehet megfenyegetni, életstílusukat megváltoztatni. Kedden este sokan már az utcai Halloween karneválon vettek részt. Az Empire State Buildinget nemzeti színnel vilagították meg. És előkerültek az „I love NY” pólók, poszterek.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.