Szeptember 11-e óta az első halálos terrortámadás New Yorkban

/ 2017.11.01., szerda 07:00 /
Szeptember 11-e óta az első halálos terrortámadás New Yorkban

Elég volt! - üzente Donald Trump.

Nyolc személy meghalt, legalább 11-en megsebesültek, amikor a 29 éves üzbég nemzetiségű férfi, Sayfullo Saipov bérelt teherautójával szándékosan a biciklisek és gyalogosok közé hajtott. A rendőrség megsebesítette a merénylőt. Megoperálták, minden bizonnyal életben marad. Szükség lesz a vallomására ahhoz, hogy kiderítsék a terrortámadás indítékait, hátterét.

Az Európában (Nizza, Barcelona, Berlin, London) jól ismert terrorista eszköz, a halálos fegyverként használt gépjármű elérte Amerika egyik legnagyobb városát, New Yorkot is.

Sayfullo Saipov október 31-én délután 15:05-kor Lower Manhattan körzetben, a Hudson folyó mentén húzódó biciklis sávba hajtott és halálra taposta az embereket. Egészen addig ment, míg egy iskolabusszal össze nem ütközött. Kiszállt az autóból, két játék pisztollyal a kezében rohanni kezdett, míg a rendőrség nem ártalmatlanította. Állítólag „Allahu Akbar!” kiáltással próbált menekülni. Teherautója közelében a rendőrség Iszlám Állam melletti hűségnyilatkozatot talált.

Sayfullo Saipov hét éve él az USA-ban

Sayfullo Saipov hét éve él az USA-ban

Sayfullo Saipov 2010-ben ment az Egyesült Államokba, jelenleg állandó legális (zöldkártyás) lakos. A floridai Tampában telepedett le. De többször megfordult a New Jersey állambeli Paterson nevű városban is, aminek jelentős számú muszlim közössége van. Egyes források szerint Amerikában nősült, két gyermeke is van.

Előbb teherautó vezető, majd Uber sofőr volt. Az Uber cég hangsúlyozta, hogy minden háttérvizsgálatot elvégeztek és semmi kivetnivalót nem találtak Saipovnál. Egy üzbég-amerikai barátja azt nyilatkozta, hogy szerette Amerikát és hálás volt, hogy ott élhetett.

Mi lehetett a fordulópont? Még nem tudni, de az FBI és a hírszerzők azonnal megkezdték a nyomozást. Arra kíváncsiak, hogy radikalizálódott „magányos farkasként” követte el a támadást, vagy esetleg voltak kapcsolatai külföldi dzsihadistákkal is.

Hazájában, Üzbegisztánban a lakosság több mint 80 százaléka muszlim; az ország az ISIS-propaganda terepe. Több ezer üzbég harcos indult a szír háborúba is. Egyes elemzők szerint a közép-ázsiai, volt szovjet tagországok, mint Üzbegisztán, Kirgisztán dzsihadistái a frontvonalban harcolnak. Törökországban, Oroszországban, Svédországban pedig terrortámadást is elkövettek.

A terrortámadásra reagálva Donald Trump elnök több Twitter-üzenetet is küldött. „Nem engedhetjük meg, hogy az ISIS visszatérjen, vagy bejöjjön az országunkba, miután legyőztük őket a Közel-Keleten és mindenhol. Elég volt.”

Egy másik üzenetében az országba érkező külföldiek erősebb szűrését sürgette.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója kijelentette, hogy nincs bizonyíték kiterjedtebb összeesküvésre. A rendőrfőnök szerint az incidensnek a támadó lekapcsolásával vége van.

A keddi támadás öt utcasarokra volt a World Trade Centertől, Amerika történetének legtragikusabb színhelyétől. 2001. szeptember 11-óta ez az első halálos áldozatokat követelő terrorcselekmény. Kísérlet persze sok volt, de vagy a jó hírszerzés, rendőri munka vagy a lakosság segítsége vagy a szerencse megmentette a várost.

New York büszke, erős, a nehézségeket legyőző, nyitottságát fel nem adó város, ami szeptember 11-e után is felépült. Őket nem lehet megfenyegetni, életstílusukat megváltoztatni. Kedden este sokan már az utcai Halloween karneválon vettek részt. Az Empire State Buildinget nemzeti színnel vilagították meg. És előkerültek az „I love NY” pólók, poszterek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Rangos díjat nyert a Heti Válasz újságírója

Élő Anita nyerte a Média a családért díjat. Lapunk munkatársa a Melyik nem kellett volna? című, Heti Válaszban megjelent cikkével érdemelte ki az elismerést, amelyet Lévai Anikótól vett át csütörtökön a Várkert Bazárban.

Összeomlott a kormánykommunikáció

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal támogatást és segítséget nyújt az oltalmazott státuszt megszerző személyeknek annak érdekében, hogy minél hamarabb beilleszkedhessenek a magyar társadalomba.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.