valasz.hu/vilag/betegseg-lett-a-videojatekfuggoseg-johet-a-torvenyi-szigor-128942

http://valasz.hu/vilag/betegseg-lett-a-videojatekfuggoseg-johet-a-torvenyi-szigor-128942

Szeptember 11-e óta az első halálos terrortámadás New Yorkban

/ 2017.11.01., szerda 07:00 /
Szeptember 11-e óta az első halálos terrortámadás New Yorkban

Elég volt! - üzente Donald Trump.

Nyolc személy meghalt, legalább 11-en megsebesültek, amikor a 29 éves üzbég nemzetiségű férfi, Sayfullo Saipov bérelt teherautójával szándékosan a biciklisek és gyalogosok közé hajtott. A rendőrség megsebesítette a merénylőt. Megoperálták, minden bizonnyal életben marad. Szükség lesz a vallomására ahhoz, hogy kiderítsék a terrortámadás indítékait, hátterét.

Az Európában (Nizza, Barcelona, Berlin, London) jól ismert terrorista eszköz, a halálos fegyverként használt gépjármű elérte Amerika egyik legnagyobb városát, New Yorkot is.

Sayfullo Saipov október 31-én délután 15:05-kor Lower Manhattan körzetben, a Hudson folyó mentén húzódó biciklis sávba hajtott és halálra taposta az embereket. Egészen addig ment, míg egy iskolabusszal össze nem ütközött. Kiszállt az autóból, két játék pisztollyal a kezében rohanni kezdett, míg a rendőrség nem ártalmatlanította. Állítólag „Allahu Akbar!” kiáltással próbált menekülni. Teherautója közelében a rendőrség Iszlám Állam melletti hűségnyilatkozatot talált.

Sayfullo Saipov hét éve él az USA-ban

Sayfullo Saipov hét éve él az USA-ban

Sayfullo Saipov 2010-ben ment az Egyesült Államokba, jelenleg állandó legális (zöldkártyás) lakos. A floridai Tampában telepedett le. De többször megfordult a New Jersey állambeli Paterson nevű városban is, aminek jelentős számú muszlim közössége van. Egyes források szerint Amerikában nősült, két gyermeke is van.

Előbb teherautó vezető, majd Uber sofőr volt. Az Uber cég hangsúlyozta, hogy minden háttérvizsgálatot elvégeztek és semmi kivetnivalót nem találtak Saipovnál. Egy üzbég-amerikai barátja azt nyilatkozta, hogy szerette Amerikát és hálás volt, hogy ott élhetett.

Mi lehetett a fordulópont? Még nem tudni, de az FBI és a hírszerzők azonnal megkezdték a nyomozást. Arra kíváncsiak, hogy radikalizálódott „magányos farkasként” követte el a támadást, vagy esetleg voltak kapcsolatai külföldi dzsihadistákkal is.

Hazájában, Üzbegisztánban a lakosság több mint 80 százaléka muszlim; az ország az ISIS-propaganda terepe. Több ezer üzbég harcos indult a szír háborúba is. Egyes elemzők szerint a közép-ázsiai, volt szovjet tagországok, mint Üzbegisztán, Kirgisztán dzsihadistái a frontvonalban harcolnak. Törökországban, Oroszországban, Svédországban pedig terrortámadást is elkövettek.

A terrortámadásra reagálva Donald Trump elnök több Twitter-üzenetet is küldött. „Nem engedhetjük meg, hogy az ISIS visszatérjen, vagy bejöjjön az országunkba, miután legyőztük őket a Közel-Keleten és mindenhol. Elég volt.”

Egy másik üzenetében az országba érkező külföldiek erősebb szűrését sürgette.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója kijelentette, hogy nincs bizonyíték kiterjedtebb összeesküvésre. A rendőrfőnök szerint az incidensnek a támadó lekapcsolásával vége van.

A keddi támadás öt utcasarokra volt a World Trade Centertől, Amerika történetének legtragikusabb színhelyétől. 2001. szeptember 11-óta ez az első halálos áldozatokat követelő terrorcselekmény. Kísérlet persze sok volt, de vagy a jó hírszerzés, rendőri munka vagy a lakosság segítsége vagy a szerencse megmentette a várost.

New York büszke, erős, a nehézségeket legyőző, nyitottságát fel nem adó város, ami szeptember 11-e után is felépült. Őket nem lehet megfenyegetni, életstílusukat megváltoztatni. Kedden este sokan már az utcai Halloween karneválon vettek részt. Az Empire State Buildinget nemzeti színnel vilagították meg. És előkerültek az „I love NY” pólók, poszterek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.