Széteshet Dánia

/ 2008.03.04., kedd 08:38 /

Egyetlen EU-tagállamot biztosan nem aggaszt, hogy területe a töredékére zsugorodhat. Dánia külbirtokai lassan, de megállíthatatlanul haladnak a függetlenség felé.

A Feröer-szigetek 1948, Grönland pedig 1979 óta autonóm státusú, az egykori gyarmatok immár mint külbirtokok, a dán birodalom önálló részeiként működnek. Feröeren és Grönlandon egyaránt működnek unionista és szakadár pártok. Ez a hagyományos ideológiai töréspontok mellett különösen színessé teszi a politikai palettát.

A januári választások óta 33 fő tagja a Lřgtingnek, a világ legrégebben működő parlamentjének. A döntési jogkörök lépésről lépésre helyeződnek át a koppenhágai parlamenttől a Feröer központját jelentő Tórshavnban működő törvényhozáshoz.


Thorshavn

Az elszakadás különösen foglalkoztatja a szigetlakókat a kilencvenes évek eleje óta, amikor az addig bőkezűen osztogató, a halászatban teljes foglalkoztatottságot fenntartó jóléti politika összeomlott. 1998-tól 2004-ig a három, önállósodást szorgalmazó párt alkotott koalíciót, de az elszakadásról Dániával folytatott tárgyalások kudarcba fulladtak. 2004 óta a szociáldemokrata Jóannes Eidesgaard Feröer kormányfője, ő pedig a januári választások után új koalíciós partnerekkel folytatja a kormányzást, köztük a szakadár republikánusokkal.

A teljes önállóság időpontja még bizonytalan. Míg a miniszterelnök szerint a jólét biztosítása (a munkanélküliség 1,3 százalék, Európában a legalacsonyabb mértékű) fontosabb kérdés a teljes függetlenség azonnali elnyerésénél, addig helyettese, Hřgni Hoydal szerint létérdek az önálló államiság, s a legutóbbi kampányban 2012-t jelölte meg a függetlenség kikiáltásának céldátumául.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.