Szomorú! A gendervákuum beszippantotta a népszerű tévétudóst

/ 2017.05.05., péntek 18:30 /

Mérföldkőhöz érkezett a tudomány nevében nyitott új kultúrharcos front Amerikában, amikor a legbutább genderpropagandába fulladt az egyik legnépszerűbb amerikai tévés ismertterjesztő új, Netflixen futó műsora.

Amerikában divat lett az utóbbi hónapokban politikai bunkósbotként használni a tudományt. Mindkét oldal szívesen vágja a másik fejéhez, hogy tudományellenes vagy tudománytagadó.

Fotó: AFP/Getty/Dave Kotinsky

A baloldal naponta rója fel a republikánusoknak, hogy tagadják az ember okozta éghajlatváltozás létezését vagy jelentőségét, vagy azt, hogy a magzati élet védelmére hivatkozva ellenzik az őssejtkutatást. Április 22-én, a Föld napján tízezrek vonultak utcára a tudomány nevében, tiltakozva a Trump-kormány klímaszkepticizmusa ellen.

A konzervatívok válaszul sokszor említik meg, hogy a baloldal GMO-któl való félelmének nincs tudományos alapja, és hogy az utóbbi években kibontakozó genderforradalom finoman szólva sem annyira biológiai felfedezések talaján áll, mint társadalomtudósok agyszüleménye.

Erre a vonatra ült rá az ország egyik legismertebb ismertterjesztő tévése, Bill Nye, akinek Bill Nye the Science Guy című, ’90-es években futó műsorán egy nemzedék nőtt fel. Nem kellett sok idő, hogy új, Netflixen futó sorozata, a Bill Nye Saves The World kiverje a biztosítékot.

De nem a klímaváltozásról szóló első vagy a GMO-król szóló negyedik epizód, hanem az úgynevezett szexuális spektrumot megvitató rész került a viták középpontjába. A műsor nem hagyományos ismeretterjesztő műsor, hanem egyfajta varieté zenés betétekkel.

Ezen a ponton nehezen találjuk a szavakat, mert a szexuális spektrummal kapcsolatban elhangzott zenei betét annyira rossz, hogy igazán felháborodni sem lehet rajta. Első látásra nem lehet kizárni, hogy ez a legrosszabb dal, amit valaha előadtak.

Megtekintését angolul tudó olvasóinknak sem ajánljuk, és idézni sem nagyon tudunk belőle, mert a jóérzésünk ösztönösen tiltakozik ellene, hogy sorait magyarra ültessük át. Inkább csak néhány nyers fordítású idézetfoszlányt villantanánk fel: „A vaginámnak saját hangja van.” „A nemi szervem sokkal több mint csak ez vagy csak az.” „Drag queen, drag king, csak csináld, amit helyesnek érzel.” „Szex, ahogy akarod, ez a kibaszott jogod.”

Talán a legjobb dolog, amit a dalról el lehet mondani, hogy kiválóan alkalmas arra, hogy nézőjéből vaskalapos paleokonzervatívot faragjon, ha ez eredménynek tekinthető.

Mindezt Nye egy olyan rajzfilmszegmenssel fejelte meg, amiben a vaníliafagyi megpróbálja vaníliaságra átkonvertálni az epret, a csokit és a pisztáciát az amerikai homoszexuálisterápiák buta paródiájaként. A jelenet végén az összes fagyi egy nagy orgiát rendez.

És mi a slusszpoén? Hogy Bill Nye korábbi műsorában még épp az ellenkezőjét tanította annak, amit most. „Mindenkiben vannak úgynevezett kromoszómák, amelyek meghatározzák, hogy fiúk vagyunk vagy lányok. Csak két lehetőség van: XX, vagyis lány és XY, vagyis fiú” – tanította a gyerekeknek korábbi műsorának 1996-os epizódjában.

Ezzel szemben ma ő is elutasítja a nemek bináris felosztását. A szexuális spektrum dogmája szerint nemcsak férfiak és nők, illetve magukat férfinak érző nők és nőnek érző férfiak vannak – az is szép és természetes, ha valaki sem férfinak, sem nőnek nem érzik magukat, esetleg mindkettőnek, netán félig ennek, félig annak, vagy épp hol ennek, hol annak.

A legszebb, hogy a Netflixre most a korábbi sorozat is felkerült – a fent idézetet jelenetet azonban érdekes módon kivágták belőle.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.