valasz.hu/vilag/az-ozil-botrany-utorezgesei-focista-a-nagyhatalmi-jatszmaban-129221

http://valasz.hu/vilag/az-ozil-botrany-utorezgesei-focista-a-nagyhatalmi-jatszmaban-129221

Szuvenír de Wittenberg

/ 2017.08.30., szerda 17:28 /

Közel két éve e hasábokon a német és a magyar menekültpolitika különbözősége kapcsán arról írtunk, hogy Luther Mártonnak a wormsi birodalmi gyűlésen elmondott, szállóigévé vált mondata miképpen lehet gyökeresen különböző álláspontok hitelesítője.

„Itt állok, másként nem tehetek” – szól a kijelentés, amelynek mostanság, a jeles évforduló közeledtével újabb és újabb parafrázisait olvashatjuk, a legkülönbözőbb összefüggésekben. A múlt hét végén lezajlott wittenbergi magyar napokra sportosan zarándokoló csapat „Itt futok, másként nem tehetek” felkiáltással indult útnak. A főutca egyik vendéglője is a reformátor arcképével hirdeti magát: „Itt ülök, másként nem tehetek” – áll a hirdetőtáblán, s akkor a lutheri üzenetek aprópénzre váltásának csak a szelídebb vonulatát idéztük. Mert a karikatúráktól a Luthernek öltöztetett úszó gumikacsáig válogatott ízléstelenségekkel találkozhatunk, noha vannak szellemdúsabb poénok is. Az orvosságos csomagba helyezett Lutherol kapszulák egyhavi kúrát írnak elő a reformátor összeválogatott szövegeivel, s a piros trikóra nyomtatott, Che Guevarára hasonlító Luther-portré a „Viva la reformacion!” felirattal – az alkotók elmondása szerint – a kommunista időszak sajátos kultuszépítését hivatott pellengérre állítani.

1983-ban volt alkalmam közelről végignézni, ahogy az akkor 500 éves Luthert a Honecker-rezsim igyekezett a magáévá tenni. Az akkori történéseket is dokumentálja az a kultusztörténeti kiállítás, amely abszurditásával kilóg a lenyűgözően színvonalas wittenbergi tárlatok közül. A „Luther! 95 kincs – 95 ember” című tárlat – melyben a Budapestről kikölcsönzött kézírásos végrendelet is helyet kapott – Karl Maytól Ingmar Bergmanon át Steve Jobsig 95 híresség szemüvegén át teszi láthatóvá, milyen különbözően lehet értelmezni mindazt, amit a 95 műtárgy nagyon is konkrétan megjelenít.

Ám mindeközben Németországban választási küzdelem is zajlik, melynek főszereplője az evangélikus papgyerek Merkel kancellár. S mivel magabiztosan vezet a közvélemény-kutatásokban, nem érdeke a konfrontáció. Altatja a közvéleményt – hangzik a vád baloldalról. Ez, lássuk be, sikerrel kecsegtető stratégia egy olyan országban, ahol minden eddiginél kisebb a munkanélküliség, a költségvetés már évek óta többlettel zár, és a menekültkérdésben is sikerült lecsendesíteni a kedélyeket. Itt most nem a reformátori hevület kell, hanem a magabiztos nyugalom.

De a vad keleten, ahol Wittenberg is fekszik, gyakoribbak a radikális hangok: Luther-idézetek hallhatók a szociális egyenlőtlenségeket bíráló baloldali utódpárttól, a szélsőjobbos Nemzeti Demokrata Párt pedig nemes egyszerűséggel azt hirdeti plakátján, hogy Luther őket választaná. Így már tényleg csak az lehet biztos a dolgában, aki megveszi és viseli a wittenbergi szuvenírek legnépszerűbbikét, egy zoknit, rajta a felirattal: „Itt állok, másként nem tehetek.” De még jobb, ha elolvas néhány Luther-szöveget.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.