Tajvani védelem

/ 2001.04.13., péntek 07:38 /

New York-i tudósítónktól

Tajpej Gazdasági és Kulturális Irodájának Kínai Információs és Kulturális Központja - ez az a hosszú nevű tajvani állami hivatal, amely New Yorkban is működik - mintegy kárpótolja, de nem pótolja Tajvan diplomáciai kapcsolatát az Egyesült Államokkal. Washington 1972-ben megszakította kapcsolatait a Kínai Köztársasággal, és a pekingi kormányt ismerte el Kína egyetlen törvényes képviselőjének. Hogyan vélekedik a történtekről a New York szívében fekvő elegáns hivatal igazgatóhelyettese, Meng Fan-peng?

A fegyvereladással kapcsolatos szokásos éves tárgyalásokra e hónap végén kerül sor Washingtonban. A szigetország kívánságlistáján szerepelnek a legmagasabb technikai színvonalú rombolóhajók, vadászrepülők, tengeralattjárók megsemmisítésére alkalmas fegyverek és tengeralattjárók. Mennyiben gyorsíthatja vagy módosíthatja a Hajnan-szigeti baleset ezeknek a fegyvereknek az eladását?

Elég optimisták vagyunk. Peking nyolcvan százalékkal növelte éves katonai költségvetését az utóbbi időkben. Erre válaszolni kell, hogy egyensúly legyen a Tajvani-szoros mindkét oldalán.

Bush támogatóbb ez ügyben, mint Clinton volt?

Eddig úgy tűnik, sokkal megértőbb...

Clinton amerikai-kínai potenciális stratégiai szövetségről beszélt, míg Bush csak potenciális partnerségről. Érzékelhető-e már a hangsúlyeltolódás?

Peking és Washington1982-ben egyezményt írt alá, amely szerint csökkenteni kellett a Tajvannak juttatott fegyvereket mennyiségi és minőségi szempontból is. Ugyanakkor nyilvánosságra hoztak egy hatpontos szerződést is, miszerint azután Washington nem fog Pekinggel egyeztetni a tajvani fegyvereladásokról, és maga hozza meg a döntéseket az egyensúly megteremtésére. Nagyon optimistán figyeljük Busht. Senki nem tagadhatja, hogy a feszültség növekszik a térségben. Amerika kötelezettséget vállalt, hogy óvja Tajvan biztonságát. Hogy milyen mértékű ez a támogatás, azt hamarosan meglátjuk - jelentette ki a vezető tajvani politikus az április végi, Washingtonban tartandó fegyvervásárlási tárgyalásokra utalva.

A hivatalos amerikai álláspont
Az EP-3E-es kémrepülőgép nemzetközi útvonalon haladt, nem sértette meg a Kínai Népköztársaság légterét. A gép a baleset után kényszerleszállást hajtott végre kínai területen, de ez nem jelenti azt, hogy a hatóságok bármit tehetnek a repülővel. Az EP-3E fedélzete változatlanul amerikai felségterület, ahová engedély nélkül a kínai hatóságok nem tehetik be a lábukat. Követelik a gép és személyzetének visszaadását.

A hivatalos kínai álláspont
Az EP-3E megsértette a Kínai Népköztársaság légterét, ezért a kínai harci gépeknek joguk volt figyelmeztetni. Ezután történt a sajnálatos baleset, amelynek során az amerikai gép kényszerleszállást hajtott végre. Miután megsértették az ország államhatárát, ezért az amerikai gép fedélzete nem tekinthető amerikai felségterületnek, és a kínai hatóságoknak joguk van a gépre felmenni és azt átvizsgálni.

Mindkét fél ez ideig hivatalosan véletlen balesetnek tekintette az összeütközést

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.