"Elfogadhatatlan a határon túli magyarok választójoga"

/ 2011.01.12., szerda 17:17 /

Elfogadhatatlan a határon túli magyarok választójoga - mondja az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője, melyhez a Fidesz is tartozik.

„Elfogadhatatlan" lenne a választójog megadása a határon túli magyar kisebbségeknek - üzente szerdán Orbán Viktor kormányfőnek Joseph Daul, az Európai Parlament konzervatív frakciójának elnöke, aki - hivatalból - az Európai Néppárt egyik alelnöke is (ahogy egyébként Orbán Viktor is alelnök a Néppártban).

Ha a magyar kormány úgy döntene, hogy szavazati jogot ad az Európai Unió más országaiban élő magyar kisebbségek tagjainak, „az egyenlő (lenne) a határok el nem ismerésével, és ez elfogadhatatlan" - mondta Daul újságírókkal találkozva Brüsszelben.

Az unió egyik vezető politikusának azonban nem tett említést arról, hogy a közösség több országa is állampolgárságot ad határon túli nemzettársainak, amelyhez nem egy esetben szavazati jog is párosul.

Például Románia kilószámra adja ki a román útleveleket az EU-n kívüli moldovaiaknak. A román határon túliak a külképviseleteken szavazhatnak.

A 2009-es elnökválasztásokon, mintegy 145 ezer külhoni román adta le voksát, amelyek segítségével Traian Basescu ismét köztársasági elnök lehetett. A választás második fordulóját Basescu kevesebb, mint 70 ezer szavazattal nyerte meg.

Bukarest a nagy állampolgárság-osztogatásban nem feledkezett meg a szintén unión kívüli, ukrajnai románokról sem. A román származású kárpátaljai lakosok majdnem mindegyikének ott lapul a zsebében anyaországának útlevele.

A külföldön élő olasz állampolgárok is szavazhatnak, külön listán 12 képviselőt küldhetnek a római parlamentbe. A hivatalos EU tagjelölt Horvátország is megengedi külföldön élő állampolgárainak, hogy a választásokon véleményt nyilvánítsanak. A horvát állampolgárság megadásához még a nyelvtudás sem előfeltétel.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.