„Tanultak, sikeresek és lelkes felhasználói az internetnek" - Német cikk a magyar szélsőjobbról

/ 2013.03.07., csütörtök 14:30 /
„Tanultak, sikeresek és lelkes felhasználói az internetnek

A német konzervatív Cicero havilap internetes kiadásában a Magyarország-szakértő, Keno Verseck részletes elemzést közöl a Jobbikról és a Fidesz jobbra tolódásáról.


A cikk a Novák-házaspár (Novák Előd és Dúró Dóra) bemutatásával kezdődik, akik a német újságírónak nyíltan kifejtik zsidó- és cigányellenes nézeteiket. Novák Előd a tiszaeszlári vérvádról is beszél, meg arról, hogy Magyarországot „kiárusítják izraeli befektetőknek". A német konzervatív értelmiség vezető lapja, a Cicero szerint a Novák-házaspár éppen annak a bizonyítéka, hogy „Európában még sohasem volt a szélsőjobboldal olyan modern, ügyes és középosztálybeli, mint Magyarországon". Novákék ugyanis a lap szerint „tanultak, sikeresek és lelkes felhasználói az internetnek".

Dalos György, „magyar-zsidó író" is elismeri a Ciceronak nyilatkozva, hogy a jobbikosok „nem vesztesek, nem megkeseredett proletárok", hanem „a fiatal középosztály részei". A párt mára a „rendszerváltó kommunista" MSZP után a harmadik legerősebb politikai párt az országban, írja a Cicero. Ennek oka a rendszerváltás problémáiból és „a politikai elit csődjéből" fakad. „Az ország az elmúlt évtizedekben óriási adósságot halmozott fel, és négy éve immár a csőd szélén áll", valamint „egész népcsoportok drasztikusan elszegényedtek", jellemzi a berlini konzervatív lap az állapotokat.

A gazdasági problémákat súlyosbítja a mély politikai megosztottság. „Mindkét tábor teljes ellenségeskedéssel áll egymással szemben, és húsz éve jóformán semmiféle párbeszéd nincs köztük", írja a magyar politikai helyzetről a Cicero. „Különösen a jelenlegi miniszterelnök, Orbán Viktor és a Fidesz mérgezi ultrajobboldali, nacionalista szövegekkel a közhangulatot". Ennek azonban sokszor a Jobbik a legfőbb nyertese, mert a Cicero szerint főleg odamennek a fiatal, elégedetlen szavazók.

Buzogány Áron politológus szerint ez egyfajta fiatalos elitellenességből fakad, s mivel Magyarországon az elit baloldali volt, a posztkommunista múlt ellen a fiatalok jobboldaliként lázadnak. „A Jobbik sikere is egyfajta szélsőjobboldali fiatal lázadás eredménye, amolyan magyar 1968 ez - a fiatalok a rendszerváltást nem tartják igazi újrakezdésnek", mondja Buzogány.

A Jobbik sikere azonban a Cicero szerint abban is rejlik, hogy „egyetlen más párt sem végez annyi helyi terepmunkát", valamint jelentős a párt jelenléte az internetes oldalakon is.

Bármennyire is növekszik a Jobbik támogatottsága, „a hatalmat megszerezni egyelőre nincs esélye". De a párt „más módon uralja már az országot: évek óta a Jobbik határozza meg a politikai közbeszédet, a politikai témákat". „Sok mindent, amit a Jobbik követel, Orbán Viktor és a Fidesz azonnal átvesz", véli a berlini konzervatív újság. Példaként említi a Cicero a szociális segélyek megkurtítását, a fegyveres önvédelmi jog kiszélesítését, a Trianon-emléknap bevezetését, az Alaptörvény történelemszemléletét vagy a szigorú médiaszabályozást.

„Egyre többször pozicionálják magukat fideszes politikusok jobboldalra". A Cicero szerint ennek tudható be Kövér László részvétele Nyirő József szimbolikus újratemetésén vagy Orbán Viktor ópusztaszeri turulos beszéde, amiből a Cicero hosszasan idéz is. De a jobbratolódás jelének látja a Cicero Bayer Zsolt publicisztikáit is. Bayer ugyanis „nem egy magányos Endlösung-fanatikus, hanem Fidesz-alapító, a párt egykori sajtószóvivője, Orbán szoros barátja és a nacionalista Békemenetek egyik főszervezője". Bayer írásain azonban a Fideszben alig háborodik fel bárki is, írja a lap, megemlítve azonban, hogy „a párton belül nem túl befolyásos" Navracsics Tibor valóban bírálta Bayer egyik cigányellenes írását.

Ungváry Krisztián szerint éppen ez - mármint a Fidesz jobbra tolódása -, és nem a Jobbik jelenléte a valódi gond. „Nácik mindenütt vannak, föleg Kelet-Európában, ezzel együtt kell élni". A történész szerint viszont az a valódi gond, hogy „a Fidesz támogatja a rasszizmust és a nacionalizmust, hogy így kösse magához a jobbszélső szavazókat".

Gyöngyösi Márton zsidó listákat követelő felszólalása után azonban „meglepő fordulat" látszott bekövetkezni, ugyanis Rogán Antal ellenzéki politikusokkal együtt demonstrált a jobbikos képviselő ellen. „Az antifasiszta egységfront azonban csak egy rövid pillanatig tartott, már szét is esett", oszlatja el a reményeket Tamás Pál szociológus. Tamás szerint Rogán egyéni marketingakciójáról volt csak szó, ami „az Orbán utáni időknek" szólt inkább.

Az Európai Unió azonban mindezidáig „hallgat" a magyarországi szélsőjobboldali problémáról. Az Európai Parlament jobboldali liberális (FDP) alelnöke, Alexander Alvaro keményebb szavakat várna el az Európai Néppárttól és magától a német kancellárasszonytól is. Frank Heinrich, berlini német kereszténydemokrata (CDU) képviselő azonban nyíltan bírál, szerinte ugyanis „Orbán túl keveset tesz a szélsőjobboldal ellen". „Orbán úr a tűzzel játszik", mondja a konzervatív politikus a Ciceronak. „A CDU-politikus azonban ezzel a véleményével jóformán egyedül van", ismeri be a lap. Wilfrid Martens, az Európai Néppárt elnöke például nagyon határozottan védelmébe veszi a Fideszt, amely szerinte mindent megtesz „a Jobbik semlegesítése érdekében".

A jobbikos Novák-házaspárt azonban nem érdeklik az európai aggodalmak, mert szerintük Magyarországnak eleve ki kéne lépni az EU-ból. Ezért minden eszközt be is akarnak vetni. „A jogállamiság határáig elmegyünk", mondja vigyorogva a Cicero-nak Novák Előd, jobbikos képviselő.

Cicero

 A 2004-ben alapított, igényes kivitelű, Berlinben szerkesztett német havilap főleg a városi, neokonzervatív értelmiséget akarja megszólítani. A havilap naponta rendszeresen frissülő internetes kiadása az egyik legolvasottabb konzervatív portál Németországban.

A cikket szerző Keno Verseck német szabadúszó újságíró a délkelet-európai térség - főleg Magyarország és Románia - elismert szakértője. 1991-től 2000-ig Budapesten, majd Kolozsvárott és Csíkszeredán élt tudósítóként. Magyarul, románul, oroszul és lováricigányul egyaránt anyanyelvi szinten beszél. Cikkei számos német újságban olvashatóak.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.