valasz.hu/vilag/kitalal-a-biboros-liberalis-puccsal-kerult-szekebe-ferenc-papa-115415

http://valasz.hu/vilag/kitalal-a-biboros-liberalis-puccsal-kerult-szekebe-ferenc-papa-115415

Tarvágás a Hargitán

/ 2017.11.15., szerda 15:49 /

Méregzöld mesék című filmjével nyerte meg a közelmúltban a XVII. Lakiteleki Filmszemle fődíját. Szabó Attila székelyudvarhelyi rendező az erdélyi erdőmaffia történetét dolgozta fel.

Döbbenetes kép rajzolódik ki filmjében az erdőmaffiáról. Emberek baltával verik egymást fejbe, hogy az illegális erdőirtásból nagyobb haszonhoz jussanak. Mikor hallott először a történetről?

Az erdőirtás a forradalom óta velünk él. Televíziósként találkoztam a szász apától és magyar anyától származó, Erdélyben született, Németországban nevelkedett Hans Hedrichhel, aki egy civilszervezet képviseletében több mint tíz éve foglalkozik a témával. Ekkor merült fel bennem, hogy filmet kellene készíteni a történetből.

Másfél évig kísérték figyelemmel az erdők megvédéséért folytatott küzdelmet. Mit tapasztaltak?

Hogy a politika, a fatolvajlás és az igazságszolgáltatás évekig kéz a kézben járt. Voltak vállalkozók, akik illegális fakitermelést folytattak, a befolyó pénzből pedig politikai finanszírozásra is jutott. A famaffia családok életét tette tönkre, embereket gyilkolt meg vagy tett nyomorékká. Székelyföldön erdőgazdálkodás helyett erdőrablás folyt.

Elhangzik a filmben: az erdélyi identitáshoz az erdő is hozzátartozik. Milyen mértékű a pusztítás?

Erdők nélkül Erdélyt el sem lehet képzelni. Aki felmegy a Hargita csúcsára, láthatja, hogy kopaszodik a hegy. Vannak területek, ahol szörnyű a pusztítás, például Maroshévíz környékén vagy Szentegyházán. De a probléma nem csak a fenyőerdőket érinti: a lombhullató erdőket még inkább irtják.

Székelyföldön más az erdő, mint például Nyugat-Európában?

Nekünk még vannak szűz erdőink, melyekben az emberi beavatkozásnak nincs nyoma, ezért az unió is védi őket, hiszen több növényfaj található meg bennük, mint bárhol Európában, s érkeznek is emiatt hozzánk kutatók. De ha így folytatódik, ezeket sem tudjuk megvédeni. Németországban is forgattunk, és München mellett száz kilométeren összefüggő erdősoron haladtunk át. Nálunk ilyen már nem nagyon van.

A film egyik szála a civilek harca az osztrák Holzindustrie Schweighofer cég ellen, amely mindent letarol, az erdélyi faanyagból Japánnak is jut. Lehet ebben győzni?

Mint a filmben is elhangzott: a Holzindustrie Schweighofer cég kapuján, Székelyudvarhelyen óránként 12 megrakott teherautó hajt be. Amióta ez a cég megjelent, duplájára nőtt a fa felvásárlási ára, és ez jelentősen ösztönzi a kitermelést. Mi, székelyek vágjuk ki a fát, és mi visszük oda, mi vagyunk az erdők gyilkosai. Mindemellett van egy terv, amely tartalmazza, mennyi fát lehet kivágni, csakhogy az osztrák cég efölött a mennyiség fölött is vásárol – törvénytelenül – fát. Mi is követtünk egy kamiont, amely a nemzeti park területéről szállított fát, és a cég bejáratához hajtott.

A film elkészítése óta javult valami?

Romániában javult a helyzet a korrupciót illetően. Gondoljon bele, ha ezt a filmet a 90-es években csináltuk volna, akkor nem biztos, hogy most beszélgethetnénk. Az elmúlt években több törvénymódosítás érintette az erdők ügyét is, igaz, a jogszabályok betartását sok esetben nem ellenőrzik. A problémára a mi filmünk is ráirányította a figyelmet. Ha csak ennyit sikerült elérnünk, már megérte.

Szabó Attila
Marosvásárhelyen született 1978-ban. 1999–2003 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán tanult. 2004–2005 között szerkesztő-riporterként magyarországi televíziók tudósítója. 2005-ben megalapította az Aves Media produkciós irodát. 2010-től az MTVA helyi tudósítója.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.