Távozik Orbán Viktor egyik legfontosabb szövetségese

/ 2017.12.04., hétfő 18:00 / Hírforrás: MTI

Távozik a bajor miniszterelnöki tisztségből 2018 első negyedévében Horst Seehofer, ezt személyesen is bejelentette Münchenben. Pártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi ülése után azt is elmondta, hogy a kormányfői tisztséget Markus Söder tartományi pénzügyminiszternek adja át. A CSU élén ugyanakkor tovább folytatja munkáját, és a december közepén tartandó pártkongresszuson ismét elindul az elnöki tisztségért. Szerinte ez a feladatmegosztás megerősíti a párt összetartását, és ugyan „nem garantálja a sikert, de megteremti a feltételeket” a 2018-as tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson.

A legutóbbi, november végén készített felmérés szerint a CSU a szavaztok 37 százalékát gyűjtené össze, ha most vasárnap lenne a Landtag-választás. Ez történelmi mélypont, és 10,7 százalékpontos csökkenés az előző, 2013-ban tartott választáson elért 47,7 százalékhoz képest.

A CSU a politika tartalmát illetően szinte teljesen egységes párt, de Horst Seehofer és Markus Söder személyes ellentéte miatt évek óta megosztott. Ennek a megosztottságnak hivatott véget vetni a miniszterelnöki és pártelnöki tisztség szétválasztása, amiről teljes egységben, ellenszavazat és tartózkodás nélkül döntött hétfőn a Landtag-frakció és az elnökség. Az egység helyreállításától a választói támogatottság növekedését várják.

Horst Seehofer szavai alapján a váltást a szövetségi kormány megalakításának elakadása miatt nem hajtják végre azonnal. A pártelnök-miniszterelnök elmondta, hogy továbbra is ő vezeti majd a CSU-s delegációt a kormányalakításról Berlinben folytatandó egyeztetéseken és a majdani koalíciós tárgyalásokon, és úgy érzi, jelentős hozzájárulást adhat egy stabil, cselekvőképes kormány létrehozásához.

A CSU az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) testvérpártja, csak Bajorországban működik, szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselői a CDU képviselőivel együtt alkotnak frakciót. A szeptemberi Bundestag-választáson a tartományban leadott szavazatok 38,8 százalékát gyűjtötte össze, ami 13,3 százalékos visszaesés a 2013-ban tartott Bundestag-választáson szerzett 49,3 százalékhoz képest. A CSU 1949 óta először végzett 40 százalék alatti eredménnyel Bundestag-választáson.

Seehofer az után került a pártelnöki és a miniszterelnöki tisztségbe, hogy a CSU a 2008-as Landtag-választáson több mint 40 év után nem szerzett abszolút többséget, és a kudarc miatt támadt forrongás elsöpörte a párt akkori vezetését.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.