Távozik Orbán Viktor egyik legfontosabb szövetségese

/ 2017.12.04., hétfő 18:00 / Hírforrás: MTI

Távozik a bajor miniszterelnöki tisztségből 2018 első negyedévében Horst Seehofer, ezt személyesen is bejelentette Münchenben. Pártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi ülése után azt is elmondta, hogy a kormányfői tisztséget Markus Söder tartományi pénzügyminiszternek adja át. A CSU élén ugyanakkor tovább folytatja munkáját, és a december közepén tartandó pártkongresszuson ismét elindul az elnöki tisztségért. Szerinte ez a feladatmegosztás megerősíti a párt összetartását, és ugyan „nem garantálja a sikert, de megteremti a feltételeket” a 2018-as tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson.

A legutóbbi, november végén készített felmérés szerint a CSU a szavaztok 37 százalékát gyűjtené össze, ha most vasárnap lenne a Landtag-választás. Ez történelmi mélypont, és 10,7 százalékpontos csökkenés az előző, 2013-ban tartott választáson elért 47,7 százalékhoz képest.

A CSU a politika tartalmát illetően szinte teljesen egységes párt, de Horst Seehofer és Markus Söder személyes ellentéte miatt évek óta megosztott. Ennek a megosztottságnak hivatott véget vetni a miniszterelnöki és pártelnöki tisztség szétválasztása, amiről teljes egységben, ellenszavazat és tartózkodás nélkül döntött hétfőn a Landtag-frakció és az elnökség. Az egység helyreállításától a választói támogatottság növekedését várják.

Horst Seehofer szavai alapján a váltást a szövetségi kormány megalakításának elakadása miatt nem hajtják végre azonnal. A pártelnök-miniszterelnök elmondta, hogy továbbra is ő vezeti majd a CSU-s delegációt a kormányalakításról Berlinben folytatandó egyeztetéseken és a majdani koalíciós tárgyalásokon, és úgy érzi, jelentős hozzájárulást adhat egy stabil, cselekvőképes kormány létrehozásához.

A CSU az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) testvérpártja, csak Bajorországban működik, szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselői a CDU képviselőivel együtt alkotnak frakciót. A szeptemberi Bundestag-választáson a tartományban leadott szavazatok 38,8 százalékát gyűjtötte össze, ami 13,3 százalékos visszaesés a 2013-ban tartott Bundestag-választáson szerzett 49,3 százalékhoz képest. A CSU 1949 óta először végzett 40 százalék alatti eredménnyel Bundestag-választáson.

Seehofer az után került a pártelnöki és a miniszterelnöki tisztségbe, hogy a CSU a 2008-as Landtag-választáson több mint 40 év után nem szerzett abszolút többséget, és a kudarc miatt támadt forrongás elsöpörte a párt akkori vezetését.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez a legnagyobb veszély a Fideszre: pár nap, és élesben látjuk

Az LMP mellett a Momentum is bejuthat a parlamentbe, az MSZP-nek viszont lehet, hogy 2018 lesz a sírkövére vésve – véli Mráz Ágoston Sámuel. A „solymári modell” a legnagyobb veszély a Fideszre nézve – mondja Török Gábor. Elemzők csatája a csütörtöki Heti Válaszban!

Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Nincs több titok: ezért nem javul a magyar–amerikai viszony

Több mint egy éve nyert választást Donald Trump, de a magyar–amerikai kapcsolatok beharangozott változásából nem lett semmi. Tényleg obamista szabotőrök akadályozzák a viszony javulását? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A legjobb ajándék karácsonyra a kultúra!

Élményt adni ma talán már népszerűbb, mint tárgyi ajándékot, hiszen az együtt töltött időnél semmi sem értékesebb. Nincs viszont könnyű helyzetben az, aki az ajánlatokat böngészi, ezért a friss Heti Válaszban segítünk átlátni a kulturális kínálatot.

Hogy lesz CSOK-ból nyaraló?

Némi kompromisszum vállalásával üdülőnek is kiváló ingatlanok vásárolhatók vagy építhetők a családi otthonteremtési kedvezmény millióból. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.