Tényleg öncélú autóreklám volt Elon Musk rakétakilövése?

/ 2018.02.07., szerda 18:15 /

Miközben a kommentelők egy része a világ legmenőbb embereként ünnepli Elon Muskot, miután a SpaceX Falcon Heavy a világűrbe repített egy Tesla Roadstert, másoknak annyi jött le, hogy egy gazdag faszi Nap körüli pályára állította volt autóját, mert megtehette.

Pedig ez a kilövés nem a Tesláról szólt. Ez a hordozórakéta első próbarepülése volt, az egyetlen célja az volt, hogy a Falcon Heavy sikeresen eljuttassa a világűrbe terhét – hogy az a teher konkrétan micsoda, teljesen mindegy. A legtöbb rakéta általában majdani hasznos terhének, például egy űrhajónak a makettjét viszi fel. Hogy Musk ehelyett a sportkocsiját lövette fel, az zseniális hírverés, de nem a misszió lényege.

Tesla Roadster és sofőrje, a Starman nevű bábu az űrben

Musk mellesleg nem az apjától kapott Lamborghinivel menőzött, hanem a saját cége által épített és részben saját kezűleg tervezett sportkocsival, ami elindította az elektromos autók forradalmát, de ez mindegy is.

Az igazi truváj az, hogy a Falcon Heavy nem robbant fel, rendben felszállt, ami egy új rakéta első repülésén mindig kétesélyes. Még akkor is, ha nem teljesen új technológiáról van szó, hanem három egymáshoz kapcsolt Falcon 9-ről. Ez a hordozórakéta a Space X igáslova, ez repítik Föld körüli pályára évek óta vidáman a Dragon űrkapszulákat, amivel a NASA a céggel kötött szerződés keretében felszereléssel látja el a Nemzetközi Űrállomást.

Az alábbi ábrán az is látható, hogy viszonyul méretben a Falcon Heavy az űrsikló rakétájához, a Blue Origin tervezett New Glenn hordozóeszközéhez, az Holdra szálló Apollo űrhajókat indító Saturn V-höz és a Space X következő nagy dobásához, a szakmában csak Big Fucking Rocketnek nevezett Big Falcon Rockethez (BFR).

A Falcon rakétacsalád azért úttörő, mert első fokozata (vagyis legnagyobb, alsó része) újrafelhasználható. A korábbi hordozóeszközök esetében ezek tehetetlenül visszahulltak az atmoszférába, ahol elégtek, ezek viszont képesek leszállni. A Falcon 9 számos sikeres landolást hajtott végre az elmúlt években tengeri platformokra és szárazföldre is.

Ez nagyságrendekkel csökkentheti az űrkutatás költségét, nem véletlen, hogy az amazonos Jeff Bezos rivális cége, a Blue Origin szintén újrafelhasználhatónak szánja rakétáit.

Ezúttal részben volt sikeres a rakétafokozatok leereszkedése: a háromból az elsőként leváló két egység épségben leérkezett nem messze Cape Canaveraltől, a harmadik viszont elvétette a tengeri leszállóplatformot, és megsemmisült. Azért ez nem rossz arány.

A Falcon Heavy 63 ezer kilogrammnyi hasznos terhet tud alacsony Föld körüli pályára állítani, ezzel magasan veri minden jelenlegi versenytársát. Csak a Saturn V volt ennél erősebb rakéta. Ezzel a Space X nagy előnyre tett szert a nehéz műholdak indításának piacán, már zsíros üzleti és katonai szerződéseket is kötött a Falcon Heavy-re.

Viszont Musk azt is bejelentette, hogy embert szállító űrhajót nem fognak fellőni vele, vagyis megy a kukába az a terv, hogy két űrturistával megkerültetik a Holdat. Azt, hogy egy ember nélküli Dragon űrkapszulát küldenek a Marsra a NASA-val, már tavaly elvetették.

Ennek oka, hogy a vártnál gyorsabban halad a BFR fejlesztése. Második fokozata, vagyis maga az űrhajó Musk szerint akár már jövőre végrehajthatja első légköri tesztrepüléseit. Valamikor a 2020-as években ez vinne telepeseket a Marsra a SpaceX álmai szerint.

Efelé volt egy kis lépés a mai Tesla-reptetés. És mellette rohadt jól néz ki az űrben keringő Roadster, jóllehet csak egy évig, addigra ugyanis valószínűleg szétroncsolják a mikrometeoritok és a kozmikus sugárzás. De akár egy nagyobb aszteroidába is becsapódhat, mert pályája a Marson is túl, az aszteroidaövezetbe is elviszi majd.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.