Terjed a hír: a Finn Tudományos Akadémia megszüntette finnugor részlegét

/ 2016.11.10., csütörtök 12:37 /

Tényleg? Nézze meg a saját szemével. 

Széles körben terjed az internet népe között, hogy a finnugor nyelvcsalád elmélete megbukott, amire bizonyíték, hogy már a Finn Tudományos Akadémia is megszüntette finnugor részlegét. Csak egyedül mi, magyarok ragaszkodunk hozzá, pedig már a finnek is rájöttek végre, hogy ennek se füle se farka. A felvetés egy történész videóelőadásából terjed járványszerűen.

Az áltudományos hőzöngés ellen az egyedüli orvosság a (ha egyáltalán van olyan) a tények megvizsgálása. Megkerestük hát a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének vezetőjét, Kenesei István pedig Johanna Laakso, a bécsi egyetem (Institut für Europäische und Vergleichende Sprach- und Literaturwissenschaft (EVSL)) nyelvészével együtt válaszolt, elhűlve már a kérdésen is.  

A finn professzor felhívta a figyelmet, hogy a Suomalainen Tiedeakatemia felel meg a Finn Tudományos Akadémiának (a tiede tudományt jelent). A tudományos osztályokat pedig finnül a ryhmittäin szóval (csoportok) fejezik ki.

A 2. Humán tudományi szekció alatti 25. Finnugrisztika osztályban 36 tudóst (akadémikust) számoltam össze. Nem látszanak megszűnve lenni. - felelte kérdésünkre Kenesei István. Egészen a 25. pontig kell legörgetni az oldalt, hogy a Finn Tudományos Akadémia  nem kis számú finnugristájához eljussunk. A finnugrisztikát a fennougristiikka kifejezéssel jelölik.

Mindez persze sokkal unalmasabb, mintha a címben jelölt állítás igaz lenne, de nem, a finneknél továbbra is tudományos faktum a finnugor nyelvrokonság, s lám, a bécsi egyetemnek is van finnugor tanszéke, ahogy persze a nagy finn egyetemeknek is.

Viszont vigasztaljon minket, hogy néha nemcsak az álhírek egyszerűek és könnyen áttekinthetőek, hanem a valóság is...

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!