Terjed a hír: a Finn Tudományos Akadémia megszüntette finnugor részlegét

/ 2016.11.10., csütörtök 12:37 /

Tényleg? Nézze meg a saját szemével. 

Széles körben terjed az internet népe között, hogy a finnugor nyelvcsalád elmélete megbukott, amire bizonyíték, hogy már a Finn Tudományos Akadémia is megszüntette finnugor részlegét. Csak egyedül mi, magyarok ragaszkodunk hozzá, pedig már a finnek is rájöttek végre, hogy ennek se füle se farka. A felvetés egy történész videóelőadásából terjed járványszerűen.

Az áltudományos hőzöngés ellen az egyedüli orvosság a (ha egyáltalán van olyan) a tények megvizsgálása. Megkerestük hát a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének vezetőjét, Kenesei István pedig Johanna Laakso, a bécsi egyetem (Institut für Europäische und Vergleichende Sprach- und Literaturwissenschaft (EVSL)) nyelvészével együtt válaszolt, elhűlve már a kérdésen is.  

A finn professzor felhívta a figyelmet, hogy a Suomalainen Tiedeakatemia felel meg a Finn Tudományos Akadémiának (a tiede tudományt jelent). A tudományos osztályokat pedig finnül a ryhmittäin szóval (csoportok) fejezik ki.

A 2. Humán tudományi szekció alatti 25. Finnugrisztika osztályban 36 tudóst (akadémikust) számoltam össze. Nem látszanak megszűnve lenni. - felelte kérdésünkre Kenesei István. Egészen a 25. pontig kell legörgetni az oldalt, hogy a Finn Tudományos Akadémia  nem kis számú finnugristájához eljussunk. A finnugrisztikát a fennougristiikka kifejezéssel jelölik.

Mindez persze sokkal unalmasabb, mintha a címben jelölt állítás igaz lenne, de nem, a finneknél továbbra is tudományos faktum a finnugor nyelvrokonság, s lám, a bécsi egyetemnek is van finnugor tanszéke, ahogy persze a nagy finn egyetemeknek is.

Viszont vigasztaljon minket, hogy néha nemcsak az álhírek egyszerűek és könnyen áttekinthetőek, hanem a valóság is...

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.