Terjed a hír: a Finn Tudományos Akadémia megszüntette finnugor részlegét

/ 2016.11.10., csütörtök 12:37 /

Tényleg? Nézze meg a saját szemével. 

Széles körben terjed az internet népe között, hogy a finnugor nyelvcsalád elmélete megbukott, amire bizonyíték, hogy már a Finn Tudományos Akadémia is megszüntette finnugor részlegét. Csak egyedül mi, magyarok ragaszkodunk hozzá, pedig már a finnek is rájöttek végre, hogy ennek se füle se farka. A felvetés egy történész videóelőadásából terjed járványszerűen.

Az áltudományos hőzöngés ellen az egyedüli orvosság a (ha egyáltalán van olyan) a tények megvizsgálása. Megkerestük hát a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének vezetőjét, Kenesei István pedig Johanna Laakso, a bécsi egyetem (Institut für Europäische und Vergleichende Sprach- und Literaturwissenschaft (EVSL)) nyelvészével együtt válaszolt, elhűlve már a kérdésen is.  

A finn professzor felhívta a figyelmet, hogy a Suomalainen Tiedeakatemia felel meg a Finn Tudományos Akadémiának (a tiede tudományt jelent). A tudományos osztályokat pedig finnül a ryhmittäin szóval (csoportok) fejezik ki.

A 2. Humán tudományi szekció alatti 25. Finnugrisztika osztályban 36 tudóst (akadémikust) számoltam össze. Nem látszanak megszűnve lenni. - felelte kérdésünkre Kenesei István. Egészen a 25. pontig kell legörgetni az oldalt, hogy a Finn Tudományos Akadémia  nem kis számú finnugristájához eljussunk. A finnugrisztikát a fennougristiikka kifejezéssel jelölik.

Mindez persze sokkal unalmasabb, mintha a címben jelölt állítás igaz lenne, de nem, a finneknél továbbra is tudományos faktum a finnugor nyelvrokonság, s lám, a bécsi egyetemnek is van finnugor tanszéke, ahogy persze a nagy finn egyetemeknek is.

Viszont vigasztaljon minket, hogy néha nemcsak az álhírek egyszerűek és könnyen áttekinthetőek, hanem a valóság is...

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Szülők harca – amikor a gyerek a fegyver

Érzelmi manipuláció, zsarolás és fenyegetés, s a gyermek lassan teljesen elfordul a másik szülőtől – Szaniszló Csaba, az Apák az Igazságért Egyesület elnöke szerint gyakori, mégis kevésbé közismert jelenségről van szó. Interjú.

Ez a legnagyobb veszély a Fideszre: pár nap, és élesben látjuk

Az LMP mellett a Momentum is bejuthat a parlamentbe, az MSZP-nek viszont lehet, hogy 2018 lesz a sírkövére vésve – véli Mráz Ágoston Sámuel. A „solymári modell” a legnagyobb veszély a Fideszre nézve – mondja Török Gábor. Elemzők csatája a csütörtöki Heti Válaszban!

Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Nincs több titok: ezért nem javul a magyar–amerikai viszony

Több mint egy éve nyert választást Donald Trump, de a magyar–amerikai kapcsolatok beharangozott változásából nem lett semmi. Tényleg obamista szabotőrök akadályozzák a viszony javulását? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A legjobb ajándék karácsonyra a kultúra!

Élményt adni ma talán már népszerűbb, mint tárgyi ajándékot, hiszen az együtt töltött időnél semmi sem értékesebb. Nincs viszont könnyű helyzetben az, aki az ajánlatokat böngészi, ezért a friss Heti Válaszban segítünk átlátni a kulturális kínálatot.