valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

http://valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

Tetovált lányok – magyar prostituáltak Európában

/ 2012.11.15., csütörtök 11:00 /
Tetovált lányok – magyar prostituáltak Európában

Hazánk második helyre lépett elő a holland CoMensha nevű szervezet emberkereskedelmi listáján. A magyar prostituáltak néhány éve özönlötték el Nyugat-Európát, pénzért adják-veszik őket, jelet tetoválnak rájuk. Országimázs másként, avagy magyar emberkereskedők Nyugat-Európában.


A magyar prostituáltak néhány éve jelentek meg tömegesen Svájcban, Németországban, Hollandiában és Ausztriában. Az ezredforduló óta ugyanis több nyugati országban legalizálták a prostitúciót, így ott a kelet-európaiak jóval magasabb bevételhez juthatnak, jóval kisebb kockázattal, mint idehaza. A magyar nők leverték a kinti árakat, óvszer nélkül vállalják a szexet, a kliensek üthetik, verhetik, rúghatják őket, sosem tesznek feljelentést. A háttérben az áll, hogy ők csak színleg legális munkavállalók, valójában sokan közülük nem önként dolgoznak, hanem emberkereskedők áldozatai. Egy kiterjedt, szintén magyarok által kézben tartott hálózat jött létre, etnikailag azonban vegyesek ezek a csoportok, nagyobb részben cigányok az áldozatok és az elkövetők is, ám messze nem kizárólagosan.

Az emberkereskedelem ellen küzdő holland civilszervezet, a CoMensha minden évben elkészíti az áldozatokat összesítő nemzeti rangsorát. A szervezet munkatársa, Bas de Visser lapunknak azt mondja, a magyarok négy éve kerültek be először a top 10-es listára, tavaly a harmadikok voltak, és idén már második helyre léptek elő. 2008-ban 47 magyarnál rögzítette a szervezet, hogy emberkereskedő áldozata, tavaly már 120-nál.

Itthon ebből kevés látszik: 2010-ben mindössze nyolc, 2011-ben tíz személyt ítéltek el emberkereskedelemért. Ráadásul az ügyek nagy részében az eljárást a külföldi nyomozóhatóság indítja meg. A Heti Válasz összeállításában holland jogvédő, kinti és hazai szociális munkás, magyar nyomozók szakvéleménye, valamint külföldi és itthoni bírósági iratok alapján elemzi a folyamatot. Kiderül, hogy sokszor még abban az esetben is átvágják a nőket, ha egyébként tudják, hogy prostituáltnak utaznak ki. Fogalmuk sincs ugyanis róla, hogy kint fogva tartják őket, elszedik a pénzüket, korlátozzák a mozgásukat, de esetenként még az étkezésüket is. A hatóságok pedig mindaddig tehetetlenek, amíg a nők nem tesznek feljelentést. A Heti Válasz november 15-i számából kiderül, miért hallgatnak a magyar nők, s hogyan függ ezzel össze, hogy a banda itthon gyakran fogva tartja a gyermeküket, s mit cselekszik a gyámhivatal. Cikkünk digitális formában csütörtöktől a digitalstand.hu oldalon is elolvasható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.