TGM: „Mindenki, aki nem fasiszta vagy konzervatív”

/ 2012.01.16., hétfő 15:02 /

A baloldali filozófus a francia kommunista napilapnak adott interjújában a nemzetközi szervezetek követeléseit ugyanúgy antidemokratikusnak nevezi, mint a kormány intézkedéseit.

A kommunista L'Humanité napilap interjút közölt Tamás Gáspár Miklóssal, az MTA Filozófiai Intézetének munkatársával. A baloldali filozófus az utcai tüntetések miatti örömét fejezte ki - szerinte „a köztársaság az utcán van”, ugyanis az emberek sem a hivatalos intézményekben, sem a parlamenti ellenzékben nem bíznak.

Kiemeli ezért, hogy az eddigi tüntetéseket mind civil szervezetek szervezték (már amennyiben a pártalapítást fontolgató Szolidaritás vagy a már párttá alakult Negyedik Köztársaság civilnek tekinthető), és ezért „csak a civil társadalom képviselői beszélhettek” e megmozdulásokon. Szerinte ennek az is oka, hogy „nagy az elégedetlenég a hagyományos parlamenti politizálással szemben”.

Elismeri azonban, hogy egyelőre még csak az ellenállás, de nem a kívánt út az egyértelmű. „Orbán diktatúrájával” szemben nem csak baloldaliak, de „liberálisok és kommunisták is” tiltakoznak. „Mindenki, aki nem fasiszta vagy konzervatív”, mondja a tüntetőkről TGM.

Egyetértés azonban egyelőre csak a jogállam és a véleményszabadság „visszaállításában” van, ugyanis „ami a gazdaságot és a szociális rendszereket illeti, nagy az eltérés a tüntetők között”, állapítja meg TGM.

Mindazonáltal „példa nélkülinek” ítéli a mostani tüntetéshullámot, és azt állítja, hogy 1989 óta nem volt ekkora tüntetés, mint most. (A 2002-es fideszes nagygyűlésről, valamint a 2006-os tüntetésekről nem szól tehát.) Szerinte ez azért újszerű, mert „Magyarország egy passzív társadalom”, „Budapest nem Madrid, nem Tunisz”.

TGM úgy látja, hogy a mostani tüntetések „fordulatot” jelentenek, eddig ugyanis az elégedetlenség, a kiábrándultság apolitikusságot eredményezett csak.

Elismeri azonban, hogy elég nehéz akkor baloldalról mozgósítani a neoliberalizmus ellen, amikor az ország az IMF segítségétől függ, aminek elmaradása országcsődhöz vezethet.

TGM elutasítja azonban, hogy nemzetközi szervezetek kényszerítsék ki a változást Magyarországon: az ilyes beavatkozásokat ugyanúgy „antidemokratikusnak” ítéli, mint az Orbán-kormány politikáját.

„Nem vagyunk egy gyarmat. Nem lehet csakúgy egy országnak azt üzenni, hogy ha nem teszitek, amit mondunk, akkor nem kaptok pénzt”, figyelmeztet TGM. Szerinte azonban jelenleg „ez történik”. Ami azért kiábrándító számára, mert sem az IMF-fel, sem Barrosoval nem szimpatizál különösen. „Semmiféle szimpátiát nem érzek Barroso úr politikája iránt. Sem az IMF politikája iránt. Még kevésbé szimpatizálok Orbán úr politikájával.”

TGM egyetért mindazonáltal abban a francia kommunista napilappal, hogy „2012 Magyarország éve” lehet.

A L'Humanité vasárnapi kiadása részletesen is foglalkozik a magyarországi eseményekkel, több oldalt is szentelve „a fasizálódás európai laboratóriumának”, ahogy a kommunista újság Magyarországot megnevezi.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.