valasz.hu/vilag/tgm-az-emberek-tobbsege-fel-34870?orderby=csokkeno&numPerpage=20&hozzaszolas_oldal=8/

http://valasz.hu/vilag/tgm-az-emberek-tobbsege-fel-34870?orderby=csokkeno&numPerpage=20&hozzaszolas_oldal=8/

Titkok és tévedések II. János Pál szentté avatása körül

/ 2014.04.23., szerda 17:20 /
Titkok és tévedések II. János Pál szentté avatása körül

Mi köti össze korunk három nagy pápáját? XXIII. János elindította, II. János Pál beteljesítette, Ferenc pedig magasabb fokozatra kapcsolta az egyház megújítását. A hét végén a jelenlegi pápa szentté avatja két elődjét, a csütörtökön megjelenő Heti Válasz pedig utánajár annak, hogy mitől csoda a csoda, lehetnek-e politikai megfontolások egy-egy kanonizálás mögött, és mi köze van a II. vatikáni zsinat meghirdetőjének egy whiskymárkához.

1958 októberében az egész világot meglepte, hogy egy 77 éves, betegeskedő főpapot választottak pápává. Angelo Giuseppe Roncalli bíborost ezért sokan a 19 évig uralkodó XII. Piusz utódaként átmeneti egyházfőnek tekintették. XXIII. János azonban rácáfolt a várakozásokra, és máig ható forradalmat robbantott ki azzal, hogy három hónapon belül összehívta a II. vatikáni zsinatot.

Bár a zsinat VI. Pál idején fejeződött be, Roncalli ötéves egyházfősége korszakalkotó lett. Nem véletlen, hogy 2000-ben II. János Pál boldoggá avatta, most pedig Ferenc pápa április 27-én a szentek sorába fogja emelni a 2011 óta ugyancsak boldog Karol Wojtyłával egyetemben.

„János pápa hozta be azt a közvetlenséget, személyes nyitottságot, amelyet János Pál pápa teljesített be. Hogy lehet-e ezt fokozni? Ferenc pápa arra tanít minket, hogy igenis lehet" – nyilatkozta a Magyar Kurír katolikus hírügynökségnek Somorjai Ádám bencés szerzetes, a vatikáni államtitkárság munkatársa.

Santo subito! – vagyis avassák azonnal szentté; ezt a kérést lehetett olvasni 2005-ben több transzparensen is a II. János Pál temetési szertartására összegyűlt tömegben. Hasonlóképpen, a II. vatikáni zsinat sok résztvevője azt szorgalmazta, hogy XXIII. Jánost halála után haladéktalanul, még a szinóduson emeljék oltárra. Ez is jelzi, hogy környezetük, illetve a világ mindkét pápát már azelőtt szentként tisztelte, hogy az egyház ezt megállapította volna róluk. Így aztán az április 27-én Rómába sereglő várhatóan többmilliós tömeg jelenlétében a Szentszék csak a pecsétet üti rá egy széles körben igaznak gondolt tényre. Sőt a legnagyobb esemény voltaképpen már be is következett; a szó szoros értelmében szentté ugyanis nem most avatják a pápákat.

Arról, hogy mióta szent hivatalosan is a két egyházfő, hogyan vesznek részt ateista orvosok a kanonizáláshoz szükséges csoda igazolásban, és miként „szólt be" XXIII. János a Szentszék munkatársainak, részletek a Heti Válasz április 24-i számában olvashatók, mely a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.