Victor Pontát bízta meg kormányalakítással a román államfő

/ 2012.12.17., hétfő 13:30 /

Victor Ponta tisztségben lévő kormányfőt, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, a parlamenti választásokon győztes Szociálliberális Szövetség (USL) miniszterelnök-jelöltjét bízta meg kormányalakítással Traian Basescu államfő, miután konzultált a parlamenti pártok vezetőivel - közölte hétfőn a román elnöki hivatal.

A közlemény szerint a találkozón a parlamenti pártok részéről nem hangzott el más személyi javaslat, így Traian Basescu aláírta az elnöki rendeletet, amelyben megbízza Pontát a kormányalakítással. Először fordult elő, hogy Traian Basescu nem személyesen jelentette be, hanem közleményben tudatta, kit jelöl miniszterelnöknek.

A jobboldalhoz közel álló államfő korábban éretlen, kétszínű politikusnak nevezte Victor Pontát, és egyértelműen utalt arra, hogy másodszor nem ad neki kormányalakítási megbízást. Mivel azonban az USL a választásokon megszerezte a parlamenti helyek kétharmadát, az egyértelmű választói felhatalmazással Basescu nem szállt szembe, és a pártszövetség jelöltjét kérte fel kormányalakításra.

A 40 éves, jogász végzettségű Victor Ponta Adrian Nastase korábbi szociáldemokrata miniszterelnök tanítványa és pártfogoltja, akit 2010-ben választottak meg a PSD elnökévé. Ponta a Romániában jobboldali pártnak számító Nemzeti Liberális Párttal (PNL) lépett szövetségre közös ellenfelük, Traian Basescu államfő ellen, megalakítva a Szociálliberális Szövetséget, amely mind a júniusi önkormányzati, mind a decemberi parlamenti választásokon egyértelmű győzelmet aratott.

Victor Pontának az alkotmány szerint tíz nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy összeállítsa a kabinet névsorát, bemutassa a kormány programját, majd bizalmat kérjen a parlamenttől. Ponta korábban jelezte, hogy reményei szerint az új kormány már a karácsonyi ünnepek előtt hivatalba lép.

Ahogyan arról vasárnap hírt adtunk, Victor Ponta a hétvégén úgy nyilatkozott: miniszteri tárcát is adna  Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), amennyiben Traian Basescu államfő ismét neki ad kormányalakítási megbízást és a Szociálliberális Szövetség (USL) másik két társelnöke is beleegyezik ebbe.

„Hajlandó lennék miniszteri tárcát adni az RMDSZ-nek, hogy megóvjuk  többségünket és kormányunkat egy olyan megítéléstől, miszerint ez is olyan kétharmad, mint a szomszédos Magyarországé, amely elnyomja a politikai és nemzeti kisebbségeket" - mondta Victor Ponta.

Néhány napja a Heti Válasz Online-nak Tamás Sándor, Kovászna megye RMDSZ-es tanácselnöke azt mondta: Kelemen Hunor a 17-i héten kezd tárgyalni Victor Pontával arról, hogy az RMDSZ milyen feltételekkel hajlandó részt venni a közös kormányzásban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.