valasz.hu/vilag/kapcsolat-az-szdsz-volt-elnoke-es-a-kulgazdasagi-allamtitkar-kozott-74759

http://valasz.hu/vilag/kapcsolat-az-szdsz-volt-elnoke-es-a-kulgazdasagi-allamtitkar-kozott-74759

Ségolene Royal nem jutott be a Nemzetgyűlésbe, de Hollande kompenzálni fogja

/ 2012.06.18., hétfő 11:35 /
Ségolene Royal nem jutott be a Nemzetgyűlésbe, de Hollande kompenzálni fogja

Míg a tavaszi, francia elnökválasztások sztárja Le Pen lánya, a parlamenti választások meglepetése a huszonkét éves unoka lett.

Markteszt
François Hollande

Hiába ért el a Nemzeti Front rendszeresen tíz százalék feletti eredményeket az elnök- és parlamenti választásokon, a populista pártnak 1997 óta egyetlen parlamenti képviselője sem volt a párizsi Nemzetgyűlésben. A francia választási rendszerben ugyanis közvetlenül, egyéni körzetekben választják a képviselőket. Ha egy-egy körzetben a Nemzeti Front jelöltje jól is szerepelt, a második fordulóra eddig mindig kialakult egy ún. „republikánus blokád" a párt ellen. Azaz a kommunistáktól a konzervatívokig mindenki a Nemzeti Front ellen szólított fel.

Ez a blokád tört át tegnap este, amikor is kiderült, hogy a Nemzeti Frontnak újra sikerült képviselőket küldenie a párizsi parlamentbe: azaz egy-egy körzetben erősebbnek bizonyult, mint a mérsékelt jobb- és baloldal együttesen. Ráadásul ezúttal a konzervatív UMP sem szólította fel híveit, hogy mindenképp a Nemzeti Front ellen voksoljanak. A szocialisták „sokkot kaptak" attól, hogy az UMP szerintük feloldotta a Nemzeti Fronttal szembeni eddigi elzárkózást.

Mindazonáltal a jobboldal így sem szerzett többséget a Nemzetgyűlésben: a szocialisták, a kommunisták, a zöldek és a radikális baloldaliak együttesen biztos kormánytöbbséggel rendelkeznek a következő öt évben. Igaz, egyes vezető szocialistáknak mégsem sikerült bekerülniük a parlamentbe. Így Ségolene Royalnak sem, mert vele szemben egy szakadár szocialista osztotta meg a baloldalt. Ráadásul François Hollande köztársasági elnök jelenlegi élettársa a szakadár jelöltet biztosította támogatásáról - az ügy pikantériája, hogy Hollande korábban Royallal élt együtt. Ségolene Royal éppen ezért „több tiszteletet" követelt önmagának, mint „az államfő gyerekei anyjának". Végül Royal elvesztette körzetét, így álma, miszerint ő lehet a Nemzetgyűlés első női elnöke, szertefoszlott. A hírek szerint azonban a köztársasági elnök valamilyen reprezentatív poszttal mégis megpróbálja majd megvigasztalni korábbi élettársát.

A legnagyobb figyelem azonban két kisebb körzetre, egy északira és egy délire irányult. Északon Marine Le Pen, délen pedig Jean-Marie Le Pen huszonkét éves unokája, Marion Maréchal-Le Pen próbált mandátumot szerezni. A késő esti felmérések szerint Marine Le Pen hiába végzett egy hete jóval húsz százalékkal vetélytársai előtt, végül a szocialista ellenjelölt néhány szavazattal megverte a Nemzeti Front korábbi államfő-jelöltjét. Ha apaként nem is, nagyapaként Jean-Marie Le Pen mégis örülhetett vasárnap este: unokája, a joghallgató Marion biztosan vette az akadályt egy dél-francia körzetben, és mind a konzervatív, mind a szocialista jelöltet maga mögé utasította, és így a Nemzetgyűlés legfiatalabb - és nagypapája szerint „legszebb" - képviselője lehet.

Marion Maréchal-Le Pen 1989-ben született, Yann Le Pen, azaz Le Pen másik lánya az édesanyja. Tizennyolc évesen már belépett nagyapja pártjába, a Nemzeti Frontba. A szőke joghallgató szerint pártja nem idegenellenes, és szeretné a Nemzeti Frontot még népszerűbbé tenni a fiatalok között. A párt alapelveiből azonban ő sem engedne: a fiatal egyetemista szerint is „csökkenteni kell a bevándorlást, és fel kell számolni az illegális bevándorlást", és ő is úgy véli, hogy „először a franciáknak kell munkát adni, s csak aztán a külföldieknek".

Marion mellett még egy nemzeti frontosnak sikerült mandátumot szereznie, így két képviselővel tér vissza a populista párt a párizsi parlamentbe. Tekintve, hogy a konzervatív UMP számos vezető politikusa elvérzett a saját körzetében, Marine Le Pen a választások estéjén már bejelentette, hogy ő kívánja újjá szervezni a francia jobboldalt. Azok számára, akiknek a Nemzeti Front még mindig nem szalonképes, Marine Le Pen kiszélesített mozgalmat ajánl: a Tengerkék Mozgalomba (RBM) várja a Nemzeti Front azokat, akik csalódtak Nicolas Sarkozyben és a szocialistákban egyaránt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.