Tóásó Előd az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról – nagyinterjú

/ 2014.10.02., csütörtök 14:37 /
Tóásó Előd az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról – nagyinterjú

Ha az ellenzék győz jövő vasárnap a bolíviai választásokon, azonnal kiszabadulhatna az öt és fél éve letartóztatásban levő Tóásó Előd. Tényleg terrorcselekményt követett el? Vagy csak abban hibázott, hogy kövérkés nagyotmondónak látta a politikai kalandort, Rózsa-Flores Eduardot? Exkluzív interjúnk a friss Heti Válaszban.

Tóásó Elődöt telefonon kérdeztük, és a La Paz-i börtön nyilvános fülkéjéből válaszolt kérdéseinkre. Öt és fél éve a bolíviai hadsereg különleges egysége ütött rajta a szállodájukon, és meggyilkolta Rózsa-Flores Eduardot, Magyarosi Árpádot és ír társukat, Martin Dwyert. Tóásó szerint azonban Martin Dwyert a reptéren végezték ki, ahol még látta őt, és hallotta a lövéseket is.

„Kisebbfajta merénylet volt ellenem” – így reagált arra, hogy Rózsa-Flores még elutazása előtt Kepes András kamerájába mondta: azért utazik Bolíviába, hogy szülővárosát, Santa Cruzt segítse a fegyveres ellenállásban. Tóásó szerint, ha volt is Rózsa-Floresnek olyan szándéka, hogy segítse szülőföldje autonómiatörekvéseit, ez végül okafogyottá vált, mert három hónappal a halála előtt egy alkotmánymódosítás autonóm tartománnyá nyilvánította Santa Cruzt.

Tóásó szerint a bolíviai hatóságok által előkeresett korábbi internetes fotók, amelyeken fegyverekkel látható, egyrészt hamisítványok, és egyébként sem bizonyítanának semmit, hiszen több millió emberről készülnek ilyen képek, mégsem vádolják meg őket fegyveres felkelésben való részvétellel.

Miként lett a vádiratot készítő ügyész mára az egyik koronatanúja, és a csoportjukat feljelentő férfi miért állítja ma már azt, hogy a rendőrség robbantott az érsek házánál (ez a terrorvád alapja) és nem Tóásóék. A jelek szerint Tóásó azonnal kiszabadulhatna, ha elég erős lenne a parlamenti választások megnyeréséhez a bolíviai ellenzék (vagyis az ottani jobboldal). De lát-e erre esélyt? Miért egy ellenzéki vezető lányát vette el feleségül? S mit mesélt neki Rózsa-Flores az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról?

Nagyinterjúnk az október 2-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.