valasz.hu/vilag/atveres-volt-a-h1n1-riado-30853?fbclid=IwAR3G857ZPe_s7KyGH87eHdeW39oEne0P35JOXUy3WktExsLWq6IldusbXI8

http://valasz.hu/vilag/atveres-volt-a-h1n1-riado-30853?fbclid=IwAR3G857ZPe_s7KyGH87eHdeW39oEne0P35JOXUy3WktExsLWq6IldusbXI8

Tombol a hidegháború – Oroszország hazánkat is válaszlépésekkel fenyegeti

/ 2018.03.27., kedd 16:30 /

Eddig tizenhét EU-tagállamból 34 orosz diplomatát utasítottak ki. 

Egyre erőteljesebbek a Salisburyben megmérgezett volt orosz hírszerző miatti válaszlépések. Az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács ülésén a Brexit okán eléggé fagyosan szokták fogadni Theresa May angol miniszterelnököt. Most azonban jelentős az EU-szolidaritás: a politikus vélhetően meggyőző bizonyítékokat mutatott kollégáinak arról, hogy szovjet időkben kifejlesztett katonai idegméreggel, orosz kormányzati megbízásából támadták meg Szergej Szkripalt és lányát. A támadás miatt egy angol rendőr is kórházba került. Ezzel Moszkva átlépett egy határt, s még a hidegháború idején sem tapasztalt egységes fellépésre sarkallta a nyugati szövetséget. 

Mai összesítés szerint tizenhét EU tagállamból egyszerre 34 orosz „diplomatát” utasítottak ki. Kemény lépésre szánta el magát a magyar kormány is, nagyon helyesen: Oroszország láthatóan csak az erőből ért. (Tőlünk egy kémkedéssel gyanúsítható követségi alkalmazottnak kell idő előtt távozni.) Nagy-Britannia Európán kívüli szövetségesei, például Kanada és Ausztrália is kiutasít orosz diplomatákat. A legerősebbet azonban a rendszeresen orosz ügynöközött Donald Trump amerikai elnök húzta. Nem kevesebb, mint hatvan diplomatának kell távoznia és bezárják a Seattle-i konzulátust is. Összessen az EU-s, nem uniós európai és tengerentúli államok 117 orosz külügyi alkalmazottat utasítottak ki.

Moszkva ingerülten reagált az általa összekovácsolt egységfrontra. Maria Zaharova külügyi szóvivő – a nemes szovjet hagyományok jegyében – azzal vádolta Angliát: ő követte el a vegyifegyveres támadást, hogy aztán Moszkvára foghassa.

Majd leszögezte, hogy minden, kiutasításban résztvett állam (így Magyarország is) válaszolépésekkel számolhat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.