heti-valasz.hu/vilag/jo-e-hogy-a-focivalogatottak-tele-vannak-bevandorlokkal-128898

http://heti-valasz.hu/vilag/jo-e-hogy-a-focivalogatottak-tele-vannak-bevandorlokkal-128898

Történelmi beismerés: tévedések borították lángba a Közel-Keletet

/ 2015.10.26., hétfő 11:40 /
Történelmi beismerés: tévedések borították lángba a Közel-Keletet

Tévesek voltak azok a hírszerzési értesülések, amelyekre Nagy-Britannia és az Egyesült Államok az iraki katonai beavatkozásról hozott döntést alapozta, a kudarcos háború pedig pedig hozzájárulhatott az Iszlám Állam felemelkedéséhez is – nyilatkozta Tony Blair volt brit miniszterelnök a CNN amerikai hírtelevíziónak. A kijelentés minden ízében rendkívüli: ilyen magas szinten még senki sem ismerte el a 2003-ban kezdődött közel-keleti kaland hazugságait.

Emlékeztetőül:

  • Irak Egyesült Államok vezetésével, nemzetközi erőkkel történő megszállása 2003 és 2011 között zajlott;
  • az iraki hadjárat névleges célja Szaddám Huszein diktatúrájának megdöntése volt, oka pedig, hogy az iraki vezetés nem engedte be az országba a nemzetközi vizsgálóbizottságot, ami tömegpusztító fegyverek meglétét vizsgálta volna;
  • Tony Blair 1997 és 2007 között állt a brit kormány élén, George Bush amerikai elnök mellett kulcsszerepe volt az invázió megindításában.


Jól véssék naptárukba az összeesküvés-elméletek rajongói október 25-ét. A nap, amikor Tony Blair volt brit miniszterelnök elnézést kér, amiért az iraki háború előtti hírszerzési adatok „tévesek voltak”, majd közli, hogy a háború utáni időszakra szóló tervezésnek voltak „bizonyos hibái”. Durva, nem?

Blair beismerésének egészen drámai hátteret ad napjaink válsága, amikor a migrációs helyzet miatt a fél világ a Közel-Kelet destabilizálódásának gyökereit kutatja. Zsuppán András kollégám szűk két hónappal ezelőtt írta meg Az öt legnagyobb tévedés, ami lángba borította a Közel-Keletet című összefoglalóját, és hogy, hogy nem, Blair nevének ott is kitüntetett szerep jutott. Idézem:

„A 2003-as iraki háború fölösleges és katasztrofális volt egyszerre. Ha egyetlen okot kellene kiemelni, amely a Közel-Keletet végleg destabilizálta, az Bush és Blair iraki kalandja. Már annak idején is elég sokan kritizálták az Irak elleni támadást, de főként erkölcsi és jogi alapon, mivel a beavatkozást pártolók érvrendszere fabrikált bizonyítékokra épült, és a háború fölöslegesen követelte több ezer nyugati és több tízezer iraki katona életét.”

Na nem mintha arról lenne szó, hogy Blair elolvasta a kolléga cikkét, majd baromira elszégyellte magát. A háború megalapozatlanságát már annak elindításakor kimondták egyes elemzések, az iraki tömegpusztító fegyverek létét pedig 2010-ben határozottan cáfolta Hans Blix, az ENSZ iraki fegyverzetellenőrzési tevékenységének egykori vezetője.

Blair hétvégi őszinte pillanatában hibának nevezte azt is – és ezért is bocsánatot kért –, hogy London és Washington nem értette meg, mi következhet Szaddám Huszein akkori iraki elnök rezsimjének eltávolítása után. Hozzátette ugyanakkor: Huszein eltávolításáért „nehéz lenne” bocsánatot kérnie. Arra a riporteri felvetésre, hogy számos vélemény szerint az Iszlám Állam felemelkedésének elsődleges oka az iraki invázió volt, Blair úgy fogalmazott, hogy „ebben vannak igazságelemek (...) nem lehet azt mondani, hogy mi, akik 2003-ban eltávolítottuk Huszeint, nem viselünk felelősséget a 2015-re kialakult helyzetért”.

Irakban kényes egyensúlyi helyzet bomlott meg a 2003-as beavatkozással, a – kétségkívül embertelen – diktatúra helyére valami még rosszabb lépett: az átláthatatlan káosz. Állandósult a polgárháború, megszületett az iraki al-Kaida, menekültek százezrei zúdultak a térség más országaira, köztük a korábban többé-kevésné normálisan működő Szíriára.

A bocsánatkérésbe csomagolt beismerés – mutasson akár többet, akár kevesebbet a háború valódi mozgatórugóiból – a maga pőreségében láttatja Európa egyik vezető hatalmának felelőtlenségét és tehetségtelenségét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.