Támadhatóan beszélt a segélyre szorulókról és a latinokról Romney

/ 2012.09.18., kedd 09:54 /

Támadhatóan nyilatkozott a szegényekről és a latinokról Mitt Romney republikánus elnökjelölt egy adománygyűjtő magánrendezvényen, amiről az amerikai médiumoknak hétfőn szivárogtattak ki egy titokban készített videofelvételt.

A felvétel tanúsága szerint Romney kijelentette, hogy az amerikaiak 47 százaléka Obamára fog szavazni, "bármi történjen is", mert ezek az emberek a kormány segítségétől függenek.

"Áldozatnak hiszik magukat, és azt gondolják, hogy a kormánynak kell gondoskodnia róluk (...), azt hiszik, hogy jogosultak az egészségügyi ellátásra, az élelemre és a lakhatásra" - mondta Romney az állítólag május 17-én, Boca Ratonban elmondott beszédében. Az elnökjelölt kijelentette: az ő feladata az, hogy "ne aggódjak ezekért az emberekért".

"Sohasem fogom meggyőzni őket arról, hogy vállalják a személyes felelősséget, és törődjenek a saját életükkel" - mondta Romney, aki hangsúlyozta, hogy ehelyett az 5-10 százaléknyi gondolkodó függetlent kívánja megcélozni a politikai centrumban.

Romney azzal is elviccelődött, hogy sokkal nagyobb eséllyel pályázhatna a Fehér Házra, ha az apja történetesen latin származású lenne, nem pedig olyan amerikai szülők gyerekeként látta volna meg a napvilágot, akik Mexikóban teljesítettek (mormon) térítő missziót.

"Tréfálok, amikor ezt mondom, de mégis segítene, ha latin volnék" - jelentette ki a volt massachusettsi kormányzó.

A videó történetesen azon a napon szivárgott ki, amikor az elnökségre pályázó jelölt éppen a latin-amerikai származású vállalkozók kereskedelmi kamarájának (Hispanic Chamber of Commerce) ülésén elmondott beszédével próbálta meg megnyerni a spanyolajkú szavazók rokonszenvét, akik a Gallup intézet szerint 64:27 arányban Obamához húznak.

Az Obama-kampánystáb hétfőn "sokkolónak" minősítette a becslések szerint 190-250 millió dolláros magánvagyonnal rendelkező Romneynak e beszédét, amelyet tehetős szponzorok előtt mondott el. Romney stábja szerint a republikánus elnökjelölt a kiszivárgott beszédben csak abbéli aggodalmát akarta kifejezni, hogy Obama Amerikájában a gazdaságban egyre többen szorulnak állami támogatásra. A republikánus elnökjelöltnek a magánadományozókkal való találkozói keddtől nyilvánosak lesznek kiválasztott tévék kamerái számára.

Romney azt is elmesélte, hogy a Bain Capital vezérigazgatójaként egyszer felkeresett egy olyan, 20 ezer munkásnőt foglalkoztató kínai gyárat, amelyet megvásárolt a vezetése alatt álló tőkebefektető cég. Leírta, hogy az alkalmazottak túlnyomórészt 18-23 éves nők voltak, akik a kelengyéjükre gyűjtögettek, munkásszálláson éltek, és a gyárat szögesdrótkerítés vette körbe. A kínai vezetők szerint a kerítés nem a szökéstől védett, hanem inkább arra szolgált, hogy távol tartsa azokat, akik be akartak jutni, hogy munkát szerezzenek.

"Az életed 95 százalékban el van rendezve, ha Amerikában születtél" - idézte a kínai gyárban látottakkal kapcsolatban Romney a Bain egyik partnertét, aki vele együtt ment el a látogatásra.
A Tax Policy Center független kutatóintézet becslése szerint 2011-ben az amerikai háztartások 46 százaléka nem fizetett szövetségi adót. A közterheket nem fizetők száma ennél jóval kevesebbre, 18 százalékra tehető, mert a nagy többség bére után a munkáltató fizetett járulékot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.