Trump az Orbán-féle recepttel épít illiberalizmust George Bush beszédírója szerint

/ 2017.02.17., péntek 11:00 /
Trump az Orbán-féle recepttel épít illiberalizmust George Bush beszédírója szerint

Az Atlantic folyóirat legújabb száma hosszú írást közöl Hogyan építhet Donald Trump autokráciát Amerikában? címmel. A konzervatív szerző David Frum, George W. Bush egykori beszédírója, aki szerint a feltételek már most is adottak ahhoz, hogy Trump elnök az illiberális útra terelje az országot. Az írás Orbán Viktorral példálózik.

Frum ironikus, szkeptikus jövőkép, vagyis lényegében egy gondolatkísérlet felvázolásával indítja írását a liberális folyóiratban. Szerinte a 2020-as választást is simán nyeri majd Donald Trump. Hogy miért? Mert négyéves kormányzása alatt népszerű volt. Adót csökkentett, nagy befektetéseket hajtott végre, amik ugyan jelentősen növelték az államadósságot, de ezzel senki sem törődik. Béreket emelt az alacsony iskolázottságú férfiaknál, szigorította a bevándorlást, a Trump Művek nagyszabású infrastruktúra-fejlesztési projektet hajtott végre.

Az elnök kritikusai alig kaptak hangot, az orosz beavatkozás és az üzleti konfliktusok körüli viták gyorsan elültek. Bár az amerikaiak tudatában voltak annak, hogy az elnök és családja jelentősen gazdagodott, de ezt bizonyítani soha nem tudták, hiszen Trump soha nem hozta nyilvánosságra adóbevallását. A Frum-féle gondolatkísérlet szerint a 2018-as kongresszusi választások előtt a WikiLeaks közzétette az ellenzéki demokraták befektetéseinek listáját. Így a republikánusok könnyedén megtartották többségüket a Kongresszusban.

Az üzletemberek korán megtanulták a leckét. Az elnökkel együtt kell dolgozni, nem lehet kritizálni, mert akkor más kapja az állami megbízásokat, és egy dühös Twitter-üzenettel Trump lerombolhatja vállalatuk tőzsdei értékét.

Az alternatív jövőkép szerint a média sokkal barátságosabb lett Donald Trumppal. Az igazságügyi minisztérium „antitrust” pert indított az Amazon ellen. A tulajdonos, Jeff Bezos ezért megvált a Washington Posttól. A lap új tulajdonosa pedig életstílus-magazinná alakította a politikai napilapot. Trump nem szüntette meg az alkotmány biztosította szólásszabadságot. A Facebook- és a Twitter-oldalakat is ellepte Trump trollhadserege. A Trump-kritikus média továbbra is talált néhány olvasót az értelmiség körében. Tényfeltáró cikkeik változatlanul elnyerték a Pulitzer-díjakat, de erőfeszítéseik egyre jelentéktelenebbé váltak az amerikai politikában.

Eddig tart a 2020-as vízió, mely Frum szerint valóra válhat, ha az állampolgárok hagyják, hiszen olyan korban élünk, amikor a demokratikus államok száma csökken, és a még meglevőknél is kritikussá vált a kormányzás minősége. A szerző példának Magyarországot említi.

David Frum

Fotó: Getty/Europress/Brendan Smialowski

„Minden erős vezetőnek példa és iránytű lehet, ami Magyarországon történt 2010 óta. Magyarország tagja az EU-nak. Tartanak választásokat, nem cenzúrázzák az internetet. De Magyarország mégis lassan megszűnik szabad ország lenni. Az átalakulás erőszakmentes, dráma nélküli. Az ellenzéket nem ölték meg, nem börtönözték be. Néha ingatlan- vagy adóellenőrzést tartottak náluk. Veszélybe kerülhetett azoknak a kormánytisztviselőknek az állása, akik felemelték szavukat. De szabadon elhagyhatták az országot. A kormány sokkal inkább ösztönzéssel, mint megfélemlítéssel működik. A bíróságok szorgalmasan dolgoznak, és megbocsátanak a rezsim szövetségeseinek. A kormány barátai nagy állami megbízásokat kapnak, alacsony kamattal vehetnek fel kölcsönt a központi banktól. Akik a körön belül vannak, meggazdagodnak, a kívül rekedtek az egyre romló gazdaságtól szenvednek. Orbán Viktor miniszterelnök választásokkal szerezte meg hatalmát. A választások nyitottak és szabadok voltak, de a szabályok a hatalmon levőket segítik. A független média elveszíti a hirdetéseket a kormány nyomására, a hatalom szövetségesei pedig egyre inkább uralják a médiapiacot. A kormány támogatása még a rossz hírek fényében is rendületlen, hiszen mesterien irányítják a végtelennek tűnő vitákat, amik azt a látszatot keltik a magyar lakosságban, hogy a liberálisok, a külföldiek, a zsidók áldozatai” – írja David Frum.

A szerző azt állítja, hogy a XX. században az ideológiai alapon működő totalitariánus rendszerek egy-két kivétellel megszűntek. Helyébe az elnyomó kleptokrácia lépett, ahol pénzéhes vezetők uralkodnak. Nem a terror, hanem a törvények kicsavarása és az információk manipulálása az eszközük. Az Egyesült Államok erős demokrácia, de vannak sebezhető pontjai. Ezek közül is a legfontosabb, hogy túlságosan is az elnök személyére épül. Az elnök saját morálja és az általa értelmezett közérdek szerint vezeti az országot. Mi történik akkor, ha alapvető értékek hiányoznak belőle?

A Kongresszusnak kellene ellenőrizni az elnöki hatalmat, de az egyre inkább polarizált világban nem az országot, hanem saját pártjukat védelmezi. Elnézik Trump nyilvánvaló hibáit, mert nem felejtik el, hogy a Fehér Ház visszanyerését Donald Trumpnak köszönhetik. A szerző attól tart, hogy eljön az a nap, amikor a Republikánus Párt felhagy elveivel egy „ad hoc populista koalíció” kedvéért, csatlakozik a nacionalistákhoz, a túlköltekezőkhöz.

Trump támogatói körében egy alabamai kampányrendezvényen

Fotó: Getty/Europress/Mark Wallheiser

A szerző szerint Donald Trump leginkább saját gazdagságának fokozására kívánja használni az elnökséget. De ehhez jogilag körül kell bástyáznia magát. Ez nem nehéz, hiszen az elnöknek sok eszköz áll a rendelkezésére, hogy megvédje magát és környezetét. Kegyelmet adhat, kinevezhet, leválthat. A bíróságok elvileg felelősségre vonhatják, de az elnökre nem vonatkoznak az összeférhetetlenség paragrafusai. Trump olyan vakmerőséggel és mértékben keveri az üzletet a kormánnyal, ami legfeljebb csak a volt szovjet tagköztársaságokban fordul elő, nem az Egyesült Államokban – véli a szerző.

A polgári elégedetlenség nem probléma a Trump-elnökség számára. Nem akarja lenyomni az elégedetlenkedőket, hanem minél több nyilvánosságot akar nekik adni. Minél támadóbban lépnek fel a tüntetők, annál kedvezőbb az elnöknek. A kalkulált felháborodás régi politikai trükk, de senki sem alkalmazza olyan sikeresen, mint Trump – állítja Frum.

„Azok az polgárok, akik a zsarnokság ellen erődítményekben akarnak harcolni, nem értik, hogy a szabadságot a modern demokratikus államok veszélyeztetik. Nem parancsokkal vagy erőszakkal, hanem a korrupció, a csalás lassú, demoralizáló folyamatával. A szabadságot nem fegyverekkel kell megvédeni, hanem úgy, hogy megingathatatlan kitartással kiállunk a becsület, tisztesség, az amerikai intézményrendszer és azok vezetőinek professzionalizmusa mellett” – fejezi be cikkét David Frum.        

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A halál völgyében: miért bukik el tízből kilenc startup?

Divatba jöttek a startupok Magyarországon, de tízből kilenc induló vállalkozás elbukik, és lassan nő a sikersztorik száma. Ezen változtatna a Telenor gyorsítóprogramja, melynek két mentorától kérdeztük, mik a leggyakoribb buktatók.

Fekete György utódja: „Ide ne hozzon senki pártpolitikát!”

Karmester vagyok, és az is maradok, nem lettem politikus attól, hogy MMA-elnöknek választottak – mondja Vashegyi György, aki november elejétől három évig vezeti a köztestületet. Az új elnökkel minőségről, ízlésdiktatúráról és az együttműködés hiányáról is beszélgettünk a friss Heti Válaszban.