valasz.hu/vilag/a-liberalis-sajto-retteg-jon-a-feher-felsobbrenduseg-amerikaban-121685

http://valasz.hu/vilag/a-liberalis-sajto-retteg-jon-a-feher-felsobbrenduseg-amerikaban-121685

Trump az Orbán-féle recepttel épít illiberalizmust George Bush beszédírója szerint

/ 2017.02.17., péntek 11:00 /
Trump az Orbán-féle recepttel épít illiberalizmust George Bush beszédírója szerint

Az Atlantic folyóirat legújabb száma hosszú írást közöl Hogyan építhet Donald Trump autokráciát Amerikában? címmel. A konzervatív szerző David Frum, George W. Bush egykori beszédírója, aki szerint a feltételek már most is adottak ahhoz, hogy Trump elnök az illiberális útra terelje az országot. Az írás Orbán Viktorral példálózik.

Frum ironikus, szkeptikus jövőkép, vagyis lényegében egy gondolatkísérlet felvázolásával indítja írását a liberális folyóiratban. Szerinte a 2020-as választást is simán nyeri majd Donald Trump. Hogy miért? Mert négyéves kormányzása alatt népszerű volt. Adót csökkentett, nagy befektetéseket hajtott végre, amik ugyan jelentősen növelték az államadósságot, de ezzel senki sem törődik. Béreket emelt az alacsony iskolázottságú férfiaknál, szigorította a bevándorlást, a Trump Művek nagyszabású infrastruktúra-fejlesztési projektet hajtott végre.

Az elnök kritikusai alig kaptak hangot, az orosz beavatkozás és az üzleti konfliktusok körüli viták gyorsan elültek. Bár az amerikaiak tudatában voltak annak, hogy az elnök és családja jelentősen gazdagodott, de ezt bizonyítani soha nem tudták, hiszen Trump soha nem hozta nyilvánosságra adóbevallását. A Frum-féle gondolatkísérlet szerint a 2018-as kongresszusi választások előtt a WikiLeaks közzétette az ellenzéki demokraták befektetéseinek listáját. Így a republikánusok könnyedén megtartották többségüket a Kongresszusban.

Az üzletemberek korán megtanulták a leckét. Az elnökkel együtt kell dolgozni, nem lehet kritizálni, mert akkor más kapja az állami megbízásokat, és egy dühös Twitter-üzenettel Trump lerombolhatja vállalatuk tőzsdei értékét.

Az alternatív jövőkép szerint a média sokkal barátságosabb lett Donald Trumppal. Az igazságügyi minisztérium „antitrust” pert indított az Amazon ellen. A tulajdonos, Jeff Bezos ezért megvált a Washington Posttól. A lap új tulajdonosa pedig életstílus-magazinná alakította a politikai napilapot. Trump nem szüntette meg az alkotmány biztosította szólásszabadságot. A Facebook- és a Twitter-oldalakat is ellepte Trump trollhadserege. A Trump-kritikus média továbbra is talált néhány olvasót az értelmiség körében. Tényfeltáró cikkeik változatlanul elnyerték a Pulitzer-díjakat, de erőfeszítéseik egyre jelentéktelenebbé váltak az amerikai politikában.

Eddig tart a 2020-as vízió, mely Frum szerint valóra válhat, ha az állampolgárok hagyják, hiszen olyan korban élünk, amikor a demokratikus államok száma csökken, és a még meglevőknél is kritikussá vált a kormányzás minősége. A szerző példának Magyarországot említi.

David Frum

Fotó: Getty/Europress/Brendan Smialowski

„Minden erős vezetőnek példa és iránytű lehet, ami Magyarországon történt 2010 óta. Magyarország tagja az EU-nak. Tartanak választásokat, nem cenzúrázzák az internetet. De Magyarország mégis lassan megszűnik szabad ország lenni. Az átalakulás erőszakmentes, dráma nélküli. Az ellenzéket nem ölték meg, nem börtönözték be. Néha ingatlan- vagy adóellenőrzést tartottak náluk. Veszélybe kerülhetett azoknak a kormánytisztviselőknek az állása, akik felemelték szavukat. De szabadon elhagyhatták az országot. A kormány sokkal inkább ösztönzéssel, mint megfélemlítéssel működik. A bíróságok szorgalmasan dolgoznak, és megbocsátanak a rezsim szövetségeseinek. A kormány barátai nagy állami megbízásokat kapnak, alacsony kamattal vehetnek fel kölcsönt a központi banktól. Akik a körön belül vannak, meggazdagodnak, a kívül rekedtek az egyre romló gazdaságtól szenvednek. Orbán Viktor miniszterelnök választásokkal szerezte meg hatalmát. A választások nyitottak és szabadok voltak, de a szabályok a hatalmon levőket segítik. A független média elveszíti a hirdetéseket a kormány nyomására, a hatalom szövetségesei pedig egyre inkább uralják a médiapiacot. A kormány támogatása még a rossz hírek fényében is rendületlen, hiszen mesterien irányítják a végtelennek tűnő vitákat, amik azt a látszatot keltik a magyar lakosságban, hogy a liberálisok, a külföldiek, a zsidók áldozatai” – írja David Frum.

A szerző azt állítja, hogy a XX. században az ideológiai alapon működő totalitariánus rendszerek egy-két kivétellel megszűntek. Helyébe az elnyomó kleptokrácia lépett, ahol pénzéhes vezetők uralkodnak. Nem a terror, hanem a törvények kicsavarása és az információk manipulálása az eszközük. Az Egyesült Államok erős demokrácia, de vannak sebezhető pontjai. Ezek közül is a legfontosabb, hogy túlságosan is az elnök személyére épül. Az elnök saját morálja és az általa értelmezett közérdek szerint vezeti az országot. Mi történik akkor, ha alapvető értékek hiányoznak belőle?

A Kongresszusnak kellene ellenőrizni az elnöki hatalmat, de az egyre inkább polarizált világban nem az országot, hanem saját pártjukat védelmezi. Elnézik Trump nyilvánvaló hibáit, mert nem felejtik el, hogy a Fehér Ház visszanyerését Donald Trumpnak köszönhetik. A szerző attól tart, hogy eljön az a nap, amikor a Republikánus Párt felhagy elveivel egy „ad hoc populista koalíció” kedvéért, csatlakozik a nacionalistákhoz, a túlköltekezőkhöz.

Trump támogatói körében egy alabamai kampányrendezvényen

Fotó: Getty/Europress/Mark Wallheiser

A szerző szerint Donald Trump leginkább saját gazdagságának fokozására kívánja használni az elnökséget. De ehhez jogilag körül kell bástyáznia magát. Ez nem nehéz, hiszen az elnöknek sok eszköz áll a rendelkezésére, hogy megvédje magát és környezetét. Kegyelmet adhat, kinevezhet, leválthat. A bíróságok elvileg felelősségre vonhatják, de az elnökre nem vonatkoznak az összeférhetetlenség paragrafusai. Trump olyan vakmerőséggel és mértékben keveri az üzletet a kormánnyal, ami legfeljebb csak a volt szovjet tagköztársaságokban fordul elő, nem az Egyesült Államokban – véli a szerző.

A polgári elégedetlenség nem probléma a Trump-elnökség számára. Nem akarja lenyomni az elégedetlenkedőket, hanem minél több nyilvánosságot akar nekik adni. Minél támadóbban lépnek fel a tüntetők, annál kedvezőbb az elnöknek. A kalkulált felháborodás régi politikai trükk, de senki sem alkalmazza olyan sikeresen, mint Trump – állítja Frum.

„Azok az polgárok, akik a zsarnokság ellen erődítményekben akarnak harcolni, nem értik, hogy a szabadságot a modern demokratikus államok veszélyeztetik. Nem parancsokkal vagy erőszakkal, hanem a korrupció, a csalás lassú, demoralizáló folyamatával. A szabadságot nem fegyverekkel kell megvédeni, hanem úgy, hogy megingathatatlan kitartással kiállunk a becsület, tisztesség, az amerikai intézményrendszer és azok vezetőinek professzionalizmusa mellett” – fejezi be cikkét David Frum.        

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.