valasz.hu/vilag/maguk-a-katalanok-sem-tudjak-van-e-fuggetlen-katalonia-125918

http://valasz.hu/vilag/maguk-a-katalanok-sem-tudjak-van-e-fuggetlen-katalonia-125918

Trump és a fehérgyűlölő fekete focista, aki nem is annyira fekete, mint fehér

/ 2017.09.27., szerda 09:20 /
Trump és a fehérgyűlölő fekete focista, aki nem is annyira fekete, mint fehér

Tényleg dermesztően szórakoztató lett az amerikai politika, amióta Donald Trump az elnök. A lehető legváratlanabb helyen bukkannak fel újabb és újabb frontvonalak, és akkor még nem is beszéltem a prezident legnagyobb teljesítményéről, a közbeszéd stiláris megújításáról. Mint azt a legújabb eset: a Trump vs amerikai focisták is igazolja.

Nem tudom, ki fog jobban, vagy inkább kevésbé rosszul kijönni ebből a meccsből, de az biztos, hogy miközben a haladó világban mindig mindent rá kell tolni a kötelezően rasszistának nevezett Trumpra, valahogy a vele szemben állók mindig elkerülik az alaposabb kritikai vizsgálatot. Pedig az igazság általában nem fekete-fehér (elnézést, nem tudtam ellenállni). Ugye az egész focistabotrány úgy kezdődött, hogy tavaly egy bizonyos Colin Kaepernick nevű futballista először ülve maradt az amerikai himnusz alatt, az ülést aztán zseniális marketingérzékkel térdeléssé fejlesztette tovább, hogy így tiltakozzon a többségi fehér társadalom rasszizmusa ellen. De vajon ki is ez a Kaepernick, akit ennyi bántás ért a gonosz fehérek részéről? És mit is tettek vele pontosan azok a szörnyű fehérek? Hát, először is megszülték. Kaepernick ugyanis csak félig fekete, cseh és ír felmenőkkel rendelkező anyja 19 éves volt, amikor teherbe esett, a fekete apa azonban még a szülés előtt lelépett és soha nem is tért vissza.

A fekete apa tehát elhagyta, ami egyébként teljesen tipikus, az afroamerikai gyerekek többsége egyszülős háztartásban nő fel. Kaepernickkel nem ez történt: egy fehér házaspár – akik korábban két gyereküket is elvesztették egy ritka szívbetegség miatt – örökbe fogadta, sajátjaként felnevelte, iskolába járatta, és így aztán sztár lehetett belőle. Tényleg felháborító!

Csak szórakoztató adalék a fekete-fehér viszonyok és a rasszizmus témaköréhez, hogy játéka mellett Kaepernick sokáig egyetlen egy dologgal tűnt ki játékostársai közül: rengeteg tetoválásával. Amikor pedig egy (fehér) sportújságíró ezt egy írásban szóvá tette azzal a felütéssel, hogy így nem mutat jó példát a fiataloknak, óriási botrány lett a cikkből. Az újságírót pedig rasszizmussal vádolták annak ellenére, hogy közben kiderült, két örökbefogadott fekete bőrű kisgyereket nevel.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Hun–magyar rejtély: új nyilatkozatok árnyalják a „szenzációt”

A szegedi genetikusok nagy vihart kavaró szeptember végi bejelentése után először véleményezi átfogóan a hun–magyar rokonság kérdését történész, paleoantropológus és néprajztudós. A csütörtöki Heti Válasz összeállításából kiderül: a kulturális közelségnek több bizonyítéka is van, a csodafegyvernek tűnő genetika viszont épp a lényeget illetően néma.

A magyar szexmilliárdos pere: 45 milliárd forint a tét

Ismét pert nyert a leggazdagabb magyarok között számon tartott szexmilliárdos, Gattyán György cége az adóhivatallal szemben, egyelőre mégsem látszik a történet vége. A tét 45 milliárd forint. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Lehet, hogy Orbán nem diktátor” – mondja az MSZP elnöke

Ha a ballib értelmiség lázas messiáskeresésében eljutott Vona Gáborig, ahhoz csak gratulálni tud Molnár Gyula. A szocialisták elnöke eddig másodhegedűs volt, Botka László visszalépése után viszont ő viszi majd a prímet a pártban. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért tartja Lázár János intellektuálisan kiüresedettnek a kormányzást?

Ilyen még nem volt: egy jó esélyekkel kecsegtető voksolás előtt ­a Fidesz meghatározó politikusa választókerületébe való visszavonulásáról beszél. Lehet, hogy Lázár János csak további gyengülését előzné meg, de a háttérben ott áll a Rogán Antallal kialakult konfliktus is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Ingyenes Szürkemarha Vigadalom Budapesten

Díjnyertes szürkemarhákkal, klasszikus finomságokkal és újragondolt ízekkel várják a látogatókat a VI. Szürkemarha Vigadalomra Budapesten, a Vajdahunyad várába.