valasz.hu/vilag/ketsegbeejto-foto-nemetorszagbol-ez-az-atommentesseg-ara-126916

http://valasz.hu/vilag/ketsegbeejto-foto-nemetorszagbol-ez-az-atommentesseg-ara-126916

Tudja, mi fenyegeti a demokráciát?

/ 2018.05.18., péntek 13:00 /
Tudja, mi fenyegeti a demokráciát?

A közmorál mélyre süllyedt, az alternatív igazságok, álhírek, felnagyítások, torzítások átitatják a politikai életet. A hazugság normává vált. Senkinek sem kell szégyellnie magát, ha rajtakapják. A bocsánatkérés kiment a divatból, csupán a gyengeség jele.  

Egyre többen szólalnak fel a mérgező jelenség ellen Amerikában.

Michael Bloomberg, New York korábbi republikánus, majd független polgármestere a Rice Egyetem végzős hallgatói előtt arra figyelmeztetett, hogy a demokráciát veszélyezteti, ha hajlandók vagyunk tolerálni a tisztességtelenséget egy párt érdekében, vagy azért, hogy hatalomhoz jussunk. „Gyorsan terjednek az alternatív igazságok, ami annyit jelent, hogy a fent lehet lent, a fekete lehet fehér, az igazság lehet hazugság, az érzések lehetnek tények. Ma a hatalom csúcsán levők közül sokan fenyegetésnek veszik az igazságot. Reszketnek tőle. Letagadják, mint ahogy a kommunisták tették egykoron. Itt állunk most, a tisztességtelenség járványa, a hazugság áradata közepette” – állította Bloomberg, aki  szerint a demokráciát veszélyezteti, ha a választott vezetők alternatív valóságot propagálnak. Amikor úgy viselkednek, mintha a törvény felett állnának. Korruptak, visszaélnek a hatalommal. Hozzáteszi, hogy becstelen politikusok mindig is akadtak, de manapság sokkal nagyobb a tolerancia a tisztességtelenség iránt, mint amit ő valaha is tapasztalt.

Hasonló szellemben intézett beszédet a friss diplomásokhoz Donald Trump nemrégen kirúgott külügyminisztere, Rex Tillerson is. „Ha vezetőink eltitkolják az igazságot, mi pedig elfogadjuk azt az alternatív valóságot, ami nem a tényeken alapul, akkor mi, amerikai állampolgárok feladjuk a szabadságunkat – állította, majd folytatta. – Ha mi, amerikaiak nem szállunk szembe az etikai válsággal, a tisztességtelenséggel, akkor az eddig ismert amerikai demokrácia alkonyatához érkeztünk meg.”

A volt külügyminiszter szerint a lakosságnak kell kikövetelnie, hogy az amerikai jövő ne vágyálmokon, üres ígéreteken, hanem tényeken alapuljon. Most, amikor az amerikai–európai kapcsolat mélypontra süllyedt, Tillerson kiállt a transzatlanti szövetség fontossága mellett: „Amerika egyik legnagyobb előnye, hogy sok szövetségese van. Ellenfeleinknek – Kínának, Oroszországnak, Iránnak – pedig kevés. De nem szabad a régóta fennálló szövetségi rendszert természetesnek venni. Meg kell erősíteni a kapcsolatot nemcsak azokon a területeken, ahol egyetértünk, hanem át kell hidalnunk az ellentéteket olyan fontos kérdésekben is, mint a kereskedelem és a nemzetbiztonság.”

Sem Michael Bloomberg, sem Rex Tillerson nem mondott neveket, de pontosan lehetett tudni, hogy kiről, kikről beszélnek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.