Újabb felvilágosult kampány: férfinek lenni betegség, de kezelhető

/ 2018.05.02., szerda 09:40 /

Akik eddig Texast olyan helynek képzelték, ahol a férfiak cowboycsizmában, kalapban és állig felfegyverkezve olajkutakat fúrnak, azok javíthatatlan múltba révedők. A jövő szerencsére nem lesz ilyen zord, hála a Texasi Egyetemnek.

Az austini székhelyű intézmény ugyanis kampányt indított, melynek célja, hogy a hímnemű hallgatók végre levethessék magukról a macsó kliséket, amelyeket – jól tudjuk – a kizárólag a patriarchális társadalom erőltetett rájuk, és amelyekben valójában egyetlen percig sem érzik jól magukat.

Hogy tényleg szenvedésről van szó, az abból is látszik, hogy a kampány mentális betegségként, esetleg – megengedőbb értelmezésben – egészségzavarként jelöli a maszkulinitást. Sőt: előnyben részesíti a férfiasság „kiterjesztő értelmezését”. Hogy mit jelent ez a kiterjesztő értelmezés, arról a plakátok arcai vallanak.

A mozgalom plakátjai

„Én nem azonosulok a férfiassággal. Az csak rá van kényszerítve a testemre. A feminin oldalam megélésének része, hogy sminkelem magam és megcsináltatom a körmeimet” – így egyikük. „Attól, hogy férfias vagyok, még kifesthetem magam, s ha kedvem van női ruhába bújni, azt is megtehetem” – mondja egy másik. A közös üzenet pedig, hogy „nem létezik egyetlen fajta férfiasság.” (A plakátokat itt lehet böngészni.)

Mindez persze olyan magasztos és megkérdőjelezhetetlen célok érdekében történik, mint a szexuális erőszak elleni küzdelem, és ezzel bizony nehéz vitába szállni, hiszen elképzelni is nehéz egy olyan sminkeletlen férfit, aki ne követett volna már el nemi erőszakot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Mire jó, ha betiltjuk a műanyagszatyrot és a szívószálat?

Nyolcvanezer aláíró és az LMP is a műanyagszatyrok betiltását követeli Magyarországon. A plasztikszennyezés látványosan áttörte a közvélemény ingerküszöbét, de a digitális Heti Válasz legfrissebb számából kiderül: a megoldás kulcsa nem az ökotudatos európai fogyasztók kezében van.

Nemrég még a liberálisok kedvence volt a Fidesz kultúrharcosa

A jobbos intézményvezetőket liberális ármánykodás támogatásával vádló Magyar Idők saját rovatvezetőjét is tollhegyre tűzhetné: Orbán János Dénes ugyanazt tette, amiért most Prőhle Gergelyt ütik-vágják. Bónusz: a pribéksorozatot jegyző Szakács Árpád a liberális Demszky-érában dolgozott a Budapest Portálnak. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.